17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μέσα στο «Θηρίο» – Τη λιμουζίνα που μεταφέρει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πετούν με το Air Force One ή δεν παίρνουν το ελικόπτερο τους, γνωστό ως Marine One, κυκλοφορούν με την Προεδρική λιμουζίνα, γνωστή ως «Θηρίο».

Η λιμουζίνα ζυγίζει 10 τόνους και είναι εξοπλισμένη με ένα εξελιγμένο σύστημα ασφάλειας και επικοινωνιών, με το τελευταίο μοντέλο της να κάνει πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΕPA

Οι Αμερικανοί Πρόεδροι κυκλοφορούσαν με λιμουζίνες, Lincoln, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1980 όταν η κυβέρνηση Ρίγκαν άλλαξε σε Cadillac.

Το τελευταίο μοντέλο της προεδρικής λιμουζίνας το παρήγγειλαν οι Μυστικές Υπηρεσίες το 2014 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 από τον τότε Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΕPA

Σχεδιασμένη για να μοιάζει ως μία μεγαλύτερη έκδοση της Cadillac XT6, το αμάξωμα του αυτοκινήτου είναι στην πραγματικότητα αυτό ενός φορτηγού Chevrolet Kodiak που παράγεται από την General Motors. Το όχημα ζυγίζει περίπου 10.000 κιλά και η κατασκευή του κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Το βαριά οπλισμένο όχημα είναι αλεξίσφαιρο, αντέχει σε έκρηξη, ακόμα και σε επίθεση με βιολογικά όπλα. Και παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες του σχεδιασμού του είναι απόρρητες, αμερικανικά μέσα αποκαλύπτουν ότι διαθέτει σύστημα νυχτερινής όρασης, μπορεί να ρίξει δακρυγόνα, ενώ τα χερούλια του αυτοκινήτου έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για να απωθούν τους εισβολείς.

Το πάχος των παράθυρων ξεπερνά τα επτά εκατοστά, ενώ το πάχος του αμαξώματος ξεπερνά τα 20 εκατοστά.

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΕPA

«Το θηρίο» διαθέτει επίσης ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου και ενός ψυγείου, που περιέχει αίμα με την ομάδα αίματος του Προέδρου. Ενώ το ασφαλές σύστημα επικοινωνιών της λιμουζίνας έχει τη δυνατότητα να αποστείλει τους κωδικούς εκτόξευσης των πυρηνικών όπλων.

Στο «Θηρίο» χωράνε έως επτά άτομα. Στο εσωτερικό μπορεί κανείς να δει θήκες για μπουκάλια με νερό και δερμάτινα καθίσματα. Ενώ σύμφωνα με τις Μυστικές Υπηρεσίες, σε προηγούμενες λιμουζίνες υπήρχε ακόμα και αναδιπλούμενο γραφείο.

Το «Θηρίο» ταξιδεύει πάντα μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Μεταφέρεται με ένα στρατιωτικό αεροπλάνο, όπως το US Air Force C-17s, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη μετακίνηση του Πλανητάρχη σε άλλες χώρες.

Όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, φέρει εκτός της αμερικανικής σημαίας και τη σημαία της χώρας, την οποία επισκέπτεται ο Πρόεδρος.

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ – ΕPA

Την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου, οι πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών αλλάζουν και τις πινακίδες του Θηρίου, το οποίο είναι ένα πραγματικό σύμβολο της δύναμης του Πλανητάρχη…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό