18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Λύκος «βολτάρει» σε δρόμους στην Πτολεμαΐδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας λύκος «κόβει βόλτες» σε δρόμους στην Πτολεμαΐδα , όπως καταγράφεται σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το βίντεο είναι τραβηγμένο από αυτοκίνητο το οποίο, σε μία μάλλον απερίσκεπτη κίνηση που θέτει σε κίνδυνο το ζώο, καταδιώκει το λύκο μέσα στην πόλη της Πτολεμαϊδας.

Πληθαίνουν τα περιστατικά με παρουσία λύκων σε κατοικημένες περιοχές. Πριν λίγες μέρες, βίντεο από κάμερα ασφαλείας στη Βαρυμπόμπη της Αττικής κατέγραψε αγέλη τουλάχιστον επτά λύκων να περνούν έξω από σπίτι στην περιοχή. Ανάλογο περιστατικό συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Επανομή, κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εξοικείωση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ιδιαίτερη απειλή αλλά και το γεγονός ότι βρίσκουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, είναι βασικές αιτίτες της εμφάνισης των ζώων αυτών σε περιοχές που ζουν άνθρωποι.

Όπως τονίζει ο Πάνος Στεφάνου υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» στο ethnos.gr, τα τελευταία χρόνια πιθανότατα σημειώθηκε μία μικρή αύξηση του πληθυσμού των λύκων στη χώρα, λόγω και της αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία των συγκεκριμένων ζώων. Σήμερα οι λύκοι στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου εφτακόσια με χίλια άτομα.

«Δεν επιτίθενται στους ανθρώπους»

Ο Πάνος Στεφάνου σημειώνει ότι αν και ο λύκος αποτελεί ζώο της άγριας πανίδας, δεν επιτίθεται χωρίς λόγο στον άνθρωπο και γι’ αυτό δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επίθεσης τουλάχιστον στη χώρα μας.

«Η συμπεριφορά του λύκου απέναντι στον άνθρωπο δεν είναι επιθετική. Άλλωστε, ο άνθρωπος δεν αποτελεί τροφή για τα συγκεκριμένα ζώα. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας τραυματισμού ανθρώπου από αρκούδα, επειδή οι τραυματίες βρέθηκαν στο βιότοπο των ζώων, τα οποία αιφνιδιάστηκαν και ήθελαν απλώς να απωθήσουν τους ανθρώπους. Οι αρκούδες είναι μεγαλόσωμα ζώα και αν ήθελαν να κάνουν κακό στους ανθρώπους, θα τους είχαν σκοτώσει. Επίθεση λύκου σε άνθρωπο δεν έχει καταγραφεί τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας», τονίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου».

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με μεμονωμένο λύκο ή με αγέλη, δεν πρέπει να εξαγριώσει τα ζώα, υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου.

«Δεν πρέπει να πλησιάσουμε τα ζώα αλλά με ψυχραιμία να απομακρυνθούμε. Ένας μεμονωμένος λύκος ή μία αγέλη λύκων δε θα επιτεθεί χωρίς λόγο σε κάποιον κυνηγό, κτηνοτρόφο ή περιπατητή. Γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι να μην προκαλέσουμε το ζώο. Το πιθανότερο είναι ο λύκος να απομακρυνθεί από μόνος του και να παρακολουθεί τον άνθρωπο από απόσταση. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τρέψουμε το ζώο ή τα ζώα σε φυγή», αναφέρει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό