22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Λυπηρό σε αυτές τις συνθήκες όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη να μη σέβονται την αλήθεια

Ειδήσεις Ελλάδα

«Είναι λυπηρό σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, να μην καταλαβαίνουν τίποτα και να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν, χωρίς σχέδιο και αποφασιστικότητα», τόνισε πριν από λίγη ώρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «οι νέοι άνθρωποι δεν μας εμπιστεύονται σήμερα, ενώ απαιτούν τα δράσουμε, να παραμερίσουμε αν είναι δυνατόν όλες τις διαφορές μας προς όφελος της χώρας».

Από τη μια πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, βρίσκονται οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, ο απλός λαός και από την άλλη, ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη, που όλα βαίνουν καλώς, ενώ τα λουκέτα αυξάνονται και δεν υπάρχει καμία φυσιολογική εξέλιξη.

Ο κ Τσίπρας πρόσθεσε ότι «με μια μακάβρια λογική, μας λέτε ότι είναι φυσιολογικό να πεθαίνει το 20% εκτός ΜΕΘ και ότι βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες. Ναι αλλά είμαστε χειρότερα από πολλές άλλες χώρες».  «Είναι δυνατόν άνθρωποι να πεθαίνουν  και να αγωνιούν και οι αριθμοί να ευημερούν;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για «δυσανεξία» των βουλευτών της ΝΔ. 

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε στους χιλιάδες νεκρούς και όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία». «Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνέχεια τα ίδια απο τα τέλη Οκτώβρη, όταν, όπως είπε, ήμασταν μια χώρα που σε καιρό πανδημίας είχαν χαθεί 600 ζωές σε 8 μήνες.

«Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, όταν, όπως διευκρίνησε, τα ίδια και σήμερα, που είμαστε μια χώρα που τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 7.500 χιλιάδες ζωές, και μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό αύξησης θανάτων στο 5,6%, αλλά και αύξησης κρουσμάτων στο  7% και μας ακολουθούν η Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο. 

Ακόμη, σημείωσε ότι την τελευταία βδομάδα η χώρα έκανε, όπως υποστήριξε, βουτιά 20 θέσεων στον μηνιαίο Δείκτη Ανθεκτικότητας στον COVID, του Bloomberg που μας κατατάσσει στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες;

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα γεγονότα στη Ν. Σμύρνη, σε μια στιγμή που απαιτείται ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο συνεννόησης, όταν απαιτείται η ενότητα της κοινωνίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η κυβέρνηση της ΝΔ προκρίνει το διχασμό, την ενοχοποίηση του πολίτη και τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων και την αστυνομική καταστολή, μεταλλάσσοντας με επικίνδυνη αφροσύνη την απόγνωση σε οργή. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε επίσης για τραγικά λάθη στη διαχείρηση της πανδημίας, αλλά και για έλλειψη σταθερότητας στις απόψεις των υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, αλλάζουν απόψεις καθημερινά. 

«Στα 1000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων», τόνισε, συμπληρώνονατς ότι  έγινε τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας έλεγε ότι δημιουργήθηκαν 1200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ, όπως είπε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν.

Ανάλογη σύγχηση, είπε ο κ. Τσίπρας, υπήρξε και με τα εμβόλια, καθώς στις 18 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα, ενώ στις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τελικά θα γίνουν  2 εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο. 

«Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. 

Σκληρή κριτική άσκησε και όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, λέγοντας πως «Πήγατε την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00, να μη μπορείς να κάνεις μια βόλτα το Σαββατοκύριακο. Απαγορεύσατε την άθληση σε διπλανό δήμο. Μετά είπατε επιτρέπεται αν πας με τα πόδια σε διπλανό δήμο, αν πας με αμάξι έχει πρόστιμο.Μετά μας είπατε τελικά ανόητα τα έξυπνα μέτρα και επιτρέψατε τη διαδημοτική μετακίνηση.Αλλά δεν επιτρέπεται να ψωνίζεις από σούπερ μάρκετ μακρύτερα από τα δύο χιλιόμετρα», 

Αναφερθείς στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική, συνδυάζοντας την ιδεοληψία με την ανικανότητα πρόβλεψης και έγκαιρης παρέμβασης. 

«Στην αρχή η προκαταβολή ήταν στο σύνολο της επιστρεπτέα. Μετά έγινε κατά το ήμισυ μη επιστρεπτέα. Τώρα μπορεί να γίνει στο σύνολο της μη επιστρεπτέα; Σας λέγαμε από το Νοέμβρη δώστε επιδότηση στην εστίαση. Λέγατε όχι. Τώρα αποφασίσατε να δώσετε. Τι άλλαξε και τελικά καταλήγετε με τόση καθυστέρηση σε αυτό που σας λέγαμε εξαρχής; Τίποτα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οσον αφορά τις ελλείψεις στα εμβόλια, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, που, όπως υποστήριξε, στην πιο κρίσιμη στιγμή από την ίδρυση της, βάσισε όλη της τη στρατηγική στο business plan λίγων φαρμακοβιομηχανιών.

Ομως, επέριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντάς τον «ανέμελο παρατηρητή» σε όλο αυτό που συμβαίνει. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό