20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λυπηρή η κριτική για την επιστροφή της Ρωσίας στον αθλητισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κριτική από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε ένα σχέδιο για πλήρη επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στον διεθνή αθλητισμό είναι λυπηρή και περιορίζει την αυτονομία του αθλητισμού, δήλωσε την Πέμπτη (30/3) ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ.

Η ΔΟΕ εξέδωσε την Τετάρτη μια σειρά συστάσεων για τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, που θα επιτρέψουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν από τον περυσινό αποκλεισμό τους, που επιβλήθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η σύσταση δεν περιλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, για τους οποίους θα ληφθεί ξεχωριστή απόφαση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Βρετανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, εξοργίστηκαν από το σχέδιο της ΔΟΕ για την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, λέγοντας ότι δεν έχουν θέση στον παγκόσμιο αθλητισμό με τον πόλεμο να συνεχίζεται.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Γερμανίας είναι επίσης ενάντια σε οποιαδήποτε επιστροφή της Ρωσίας στον αθλητισμό.

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις δεν θέλουν να σέβονται την πλειοψηφία στο Ολυμπιακό κίνημα και όλους τους ενδιαφερόμενους, ούτε την αυτονομία του αθλητισμού», δήλωσε ο Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου, στο τέλος της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα των διπλών σταθμών. Δεν έχουμε δει ούτε ένα σχόλιο για τη στάση τους σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών από χώρες των άλλων 70 πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο».

Οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας, αποκλείστηκαν από τους περισσότερους διεθνείς αγώνες πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Οι τελευταίες οδηγίες της ΔΟΕ αναφέρουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα για Ρώσους αθλητές και την τρέχουσα συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων σε ορισμένα αθλήματα, ως λόγους για την απόφασή της.

«Σκοτώθηκαν αθλητές»

«Οι Ρώσοι σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες κάθε μέρα», δήλωσε ο Άντρι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας και αρχηγός του επιτελείου του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκατοντάδες Ουκρανοί αθλητές πεθαίνουν υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους από τον επιτιθέμενο. Ωστόσο, η ΔΟΕ προτιμά να μην το προσέξει. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Η αδικία καταστρέφει το πνεύμα του Ολυμπιακού κινήματος με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία καταστρέφει το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Η ΔΟΕ πρέπει να βάλει αμέσως ένα τέλος στο άθλημα του αίματος και το επιτιθέμενο κράτος πρέπει να εξοστρακιστεί. Οποιαδήποτε προσπάθεια να σωθεί το πρόσωπό του είναι επαίσχυντος χλευασμός των ιδανικών της ανθρωπότητας στα οποία βασίζεται το διεθνές Ολυμπιακό κίνημα».

Το σχέδιο της ΔΟΕ προβλέπει ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες παρέχουν πρόσβαση σε Ρώσους και Λευκορώσους σε ασιατικές διοργανώσεις και προκριματικά Ολυμπιακών Αγώνων, αντί να πρέπει να αγωνίζονται στην Ευρώπη, κάτι που προς το παρόν δεν είναι δυνατό.

Η επιτροπή αθλητών του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας υποστήριξε πλήρως τις συστάσεις της ΔΟΕ, ζητώντας μόνο δικαιοσύνη για τους Ασιάτες αγωνιζόμενους σε οποιαδήποτε διαδρομή πρόκρισης.

Ο Μπαχ είπε ότι εναπόκειται πλέον σε κάθε αθλητική ομοσπονδία να κάνει τα επόμενα βήματα και θα ήταν καλύτερο για τις κυβερνήσεις να μην ασχοληθούν με τον τρόπο λειτουργίας του αθλητισμού.

«Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις (κριτική) ενίσχυσαν την ενότητα του Ολυμπιακού κινήματος», είπε ο Μπαχ. «Δεν μπορεί να εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ποιον αγώνα. Αυτό θα ήταν το τέλος του παγκόσμιου αθλητισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό