22.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Λε Μερ: Οι νέοι περιορισμοί θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέοι περιορισμοί για την COVID-19 στη Γαλλία θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη φέτος, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος Μακρόν, από την Τετάρτη, ανακοίνωσε την εφαρμογή νέου καθολικού απαγορευτικού στη χώρα, κλείνοντας τα σχολεία για τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας και ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση.

«Αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2021. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησής του. Θα υπάρξει μια νέα εξέλιξη τις επόμενες μέρες », είπε ο κ. Λε Μερ στην τηλεόραση CNews όταν ρωτήθηκε αν εμμένει στον στόχο οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης για το τρέχον έτος. Έχει προβλέψει αύξηση 6% για το 2021.

Ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών επανέλαβε ότι τα νέα μέτρα θα αναγκάσουν σε προσωρινό κλείσιμο 150.000 επιχειρήσεις με κόστος 11 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ο Κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει ότι οι νέοι περιορισμοί θα έχουν αντίκτυπο στις προβλέψεις της τράπεζας για ανάπτυξη 5,5% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι περιορισμοί δεν θα διαρκέσουν πέρα ​​από τις αρχές Μαΐου.

Η Γαλλία ανέφερε περισσότερες από 50.000 νέες λοιμώξεις COVID-19 την Πέμπτη και 308 θανάτους, ενώ ο αριθμός των ατόμων σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε σε 5.109.

Ο κ. Λε Μερ επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής τόνωσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και ότι τα κεφάλαια τόνωσης που υποσχέθηκαν στον ευρωπαίο πολίτη πρέπει τώρα να φτάσουν στα κράτη μέλη … Το 2022 ή το 2023 θα είναι πολύ αργά. Οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί θα είναι μπροστά μας », είπε.

Αν και το μπλοκ των 27 συμφώνησε για το ταμείο Ανάκαμψης, μια κίνηση-ορόσημο το περασμένο καλοκαίρι, οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να υποβάλλουν λεπτομερή σχέδια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να δαπανήσουν χρήματα από το ταμείο, τα οποία πολλοί πρέπει ακόμη να επικυρώσουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό