24.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

«Λανθασμένη και άστοχη» η συμπερίληψη μηνύματος μέλους του Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι

Ειδήσεις Ελλάδα

«Λανθασμένη και άστοχη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την συμπερίληψη στην ομιλία Ζελένσκι μηνύματος μέλους του τάγματος του Αζόφ.

Ο κ. Οικονόμου, παράλληλα, επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας «εξοργιστική και ανέντιμη τη χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή».

Σε δήλωσή του ο κ. Οικονόμου αναφέρει: 

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του.

Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη.

Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή.

Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».

Πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής ανέφεραν ότι η ενημέρωση για την παρουσία των δύο Ουκρανών στρατιωτικών δόθηκε σήμερα λίγο πριν από την ομιλία Ζελένσκι. Επιπλέον, πρόσθεταν ότι ουδέποτε υπήρχε ενημέρωση ότι επρόκειτο για μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την ώρα που προβαλλόταν το μήνυμα του μέλους του τάγματος του Αζόφ, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, ο Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλας, αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε πως «η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση».

«Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός» σημειώνει και σχολιάζει: «Μίλησε για ιστορική ημέρα, αλλά είναι ιστορική ντροπή».

«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή» τονίζει ο Αλ.Τσίπρας.

Σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι «ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας».

«Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε: «Η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σήμερα στην ολομέλεια ήταν μια αυτονόητη πράξη τιμής προς τον Ουκρανικό λαού  που αντιστέκεται στην ρώσικη εισβολή. Μια πράξη τιμής που αποδόθηκε στο πρόσωπο του προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι.

Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο, και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα.

Το σαφές μήνυμα συμπαράστασης του Ελληνικού λαού προς το λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τη χώρα του είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα οφείλουν κα το περιφρουρήσουν όλοι».

Από το ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουγός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνομιλίες που είχε στην Βουλή φέρεται να δήλωσε ότι ήταν «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε».

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό