15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναβαθμίζεται

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι αναβαθμίζεται, δίνοντας σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην υπογραφή σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Τι προβλέπει η συμφωνία – Τα οφέλη

Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τρίτου μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας θα ωφεληθούν επίσης από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου, που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ, στους παράκτιους Δήμους.

«Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο» καθώς – όπως τόνισε – «ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή, σηκώνοντας την άγκυρα από το μεγαλύτερο λιμάνι της».

«Η μεταβίβαση της διαχείρισής του σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι ο όμιλος Grimaldi, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική, όσο και την τοπική οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, πρόκειται για μία επένδυση με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ που ξεπερνούν τα 84 εκατ. ευρώ τα οποία εισέρχονται στα δημόσια ταμεία, «μία επένδυση που θα λειτουργήσει ως μία κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές σε όλη τη Δυτική Ελλάδα».

Εστιάζοντας στη σημασία του λιμένος είπε πως είναι «το τρίτο λιμάνι της χώρας, αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και μεταφορών, είναι η δυτική πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και κόμβος που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα γίνουν ο πρωθυπουργός επισήμανε και τα σημαντικά λιμενικά έργα που δρομολογούνταο στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στη Σαγιάδα, και τα οποία θα εδραιώσουν – όπως είπε – τη Θεσπρωτία και ως τουριστικό προορισμό. Παράλληλα με την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης στην Αυτοδιοίκηση οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, αποκτούν ένα μέτωπο προς τη θάλασσα αλλά και νέους ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία.

«Με άλλα λόγια, το νέο λιμάνι γίνεται αφετηρία για νέες δραστηριότητες αλλά και για νέες υποδομές που ωφελούν το σύνολο της περιοχής. Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος όμιλος- τα είπε εξάλλου και ο κ. Grimaldi – επενδύει παράλληλα και στο πολύ σημαντικό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας και εκεί ένα τίμημα κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ακόμη πως το επιχειρηματικό του σχέδιο του ομίλου δεν είναι μεμονωμένο, δεν είναι τοπικά στοχευμένο και αυτό δηλώνει ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας σημαντικός εταίρος στρατηγικών συμφωνιών και πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων. «Γίνεται ένας μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων, που μεταφράζονται σε συλλογική ευημερία. Και θα τόνιζα επίσης, ιδιαίτερα την διάσταση της εκκολαπτόμενης στρατηγικής συμμαχίας την οποία αναπτύσσει η πατρίδα μας με την Ιταλία. Η Ιταλία είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στην πατρίδα μας. Αυτή η σχέση διευρύνεται ακόμα περισσότερο με την παρουσία του Ομίλου Grimaldi, εδώ στην Ηγουμενίτσα με πολύ φιλόδοξα σχέδια» είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό