18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κόντρα για το ασφαλιστικό – Γεωργιάδης: Δεν είπαμε κατάργηση προσωπικής διαφοράς

Ειδήσεις Ελλάδα

Εν μέσω αντιδράσεων, τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από παραγωγικούς φορείς συζητείται στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τους επικριτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας να καταγγέλλουν πως ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού «παραδίδεται στους ιδιώτες». Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται σχεδόν από όλες τις πλευρές είναι πως αρκετές διατάξεις είναι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, ανάμεσά τους η μείωση του πέναλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και η εξομοίωση του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές ασφαλισμένες.

Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΕΣΕΕ και η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εξέφρασαν αντιρρήσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.«Συντάχτηκε σε κλειστά γραφεία εν αγνοία των κοινωνικών εταίρων», είπε από τη ΓΣΕΕ ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ενώ ο Αντώνης Μέγγουλης από την ΕΣΕΕ ανέφερε πως επιβαρύνονται οι μη μισθωτοί συνταξιούχοι.

«Το νομοσχέδιο υποβιβάζει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», κατήγγειλε ο Χρήστος Νούνης από την Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ ο Αντώνης Μπιρμπίλης από την Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε να πληρώνουμε τα σπασμένα».

«Θέλετε να τα εκχωρήσετε όλα στους ιδιώτες», κατήγγειλε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ο Νίκος Χατζόπουλος, ζητώντας την επαναφορά του ΕΚΑΣ και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως η κυβέρνηση ουδέποτε δεσμεύτηκε προεκλογικώς για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. «Στις εκλογές του ‘23 εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να καταργήσουμε την προσωπική διαφορά. Ο μονος δημοσιονομικός τρόπος είναι με επίδομα εάν υπάρχει δυνατότητα και οτιδήποτε άλλο θα σήμανε αλλαγή του μεσοπρόθεσμου. Με αυτή την ατζέντα πήγαμε στις εκλογές και πήραμε 41%», όπως ανέφερε.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε τη δέσμευση ότι εντός του α’ εξαμήνου του 2024, θα εξομοιωθούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ως προς τις υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφάνειας των ασφαλισμένων για τα συνταξιοδοτικά προγράμματά τους.

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε επί της αρχής του στην αρμόδια επιτροπή από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό