17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κόντρα Γαλλίας – Ισπανίας στον «πόλεμο της ντομάτας»: Ποιος έχει τις καλύτερες;

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκρηκτική κατά της Γαλλίας είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ισπανία καθώς κλιμακώνεται η ιδιότυπη αντιπαράθεση με αιχμή… τις τομάτες.

«Έχετε δοκιμάσει τις λεγόμενες βιολογικές ισπανικές ντομάτες; Είναι μη βρώσιμες!» Αυτές οι δηλώσεις της πρώην υποψήφιας για την προεδρία και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που έγιναν στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV, μεταδόθηκαν επανειλημμένα στην ισπανική τηλεόραση την Πέμπτη.

Η αιτία, σύμφωνα με τη Ségolène Royal: μια ανισορροπία στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών φυτοϋγειονομικών κανόνων. «Το ισπανικό βιολογικό είναι ψεύτικο βιολογικό. Τα ισπανικά φρούτα και λαχανικά δεν πληρούν τα γαλλικά πρότυπα», είπε, επαναλαμβάνοντας μια κριτική που ασκείται τακτικά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων από Γάλλους αγρότες.

Όπως ήταν επόμενο οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στην Ισπανία. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αβάσιμες δηλώσεις να καταστρέψουν έναν ολόκληρο κλάδο», απάντησε η ισπανική επαγγελματική ένωση βιολογικής παραγωγής (Ecovalia) σε δελτίο τύπου, υπενθυμίζοντας ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν στη Γαλλία και την Ισπανία.

Τέτοια σχόλια είναι «ακατάλληλα», ειδικά από άτομο που είχε «κυβερνητικές ευθύνες», υπογράμμισε η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera. Το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ζήτησε «υπεράσπιση της ισπανικής παραγωγής».

Ερωτηθείς μετά από μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αστειεύτηκε, λέγοντας ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ «δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ισπανικές ντομάτες». «Την προσκαλώ να έρθει στην Ισπανία (…) και θα δει ότι η ισπανική ντομάτα είναι ασυναγώνιστη», επέμεινε.

«Ο πόλεμος της ντομάτας»

Αυτός ο «πόλεμος της ντομάτας», όπως τον ονόμασαν ορισμένα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, έχει πυροδοτήσει ανησυχία στην Ισπανία από την έναρξη του οργισμένου κινήματος των Γάλλων αγροτών. Οι τελευταίοι κατηγορούν την Ισπανία ότι πλημμύρισε τη γαλλική αγορά με προϊόντα χαμηλού κόστους χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες φυτοϋγειονομικών προϊόντων. Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων στη Γαλλία, πολλά φορτηγά που προέρχονταν από την Ισπανία έγιναν πράγματι στόχος τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στο φράγμα των διοδίων Boulou, λίγα χιλιόμετρα από τα ισπανικά σύνορα – επιθέσεις κινηματογραφήθηκαν και μεταδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αυτές τις μέρες, οι εταιρείες οδικών μεταφορών και οι επαγγελματίες οδηγοί τους αντιμετωπίζουν καταστάσεις ακραίας έντασης» και «εξαπολυμένης βίας», κατήγγειλε η Ισπανική Συνομοσπονδία Μεταφοράς Εμπορευμάτων (CETM) σε δελτίο τύπου την Πέμπτη, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς στον κλάδο. «Κάθε μέρα τα φορτηγά μας ληστεύονται και λεηλατούνται (…) Οι οδηγοί φοβούνται να ταξιδέψουν γιατί οι διαδηλωτές τους απειλούν και τους προσβάλλουν», επιμένει η επαγγελματική οργάνωση, η οποία καταγγέλλει την παθητικότητα της γαλλικής χωροφυλακής απέναντι σε αυτές τις πολλαπλές επιθέσεις.

unsplash
Ισπανία: «Ο λαχανόκηπος της Ευρώπης»

Από τις Βρυξέλλες, ο Pedro Sánchez διαβεβαίωσε ότι είχε συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να σεβόμαστε τις ειρηνικές διαδηλώσεις», αλλά πρέπει «να καταδικάσουμε απερίφραστα κάθε είδους βίαιη ενέργεια», υπογράμμισε ο σοσιαλιστής ηγέτης, υπερασπιζόμενος την ποιότητα της γεωργίας που «κατασκευάζεται στην Ισπανία». «Τα ισπανικά προϊόντα δεν επωφελούνται από κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλα προϊόντα στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ίδιοι περιβαλλοντικοί κανόνες» ισχύουν «στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και άλλες Ε.Ε. χώρες.

Η Ισπανία, που αποκαλείται ενίοτε και «λαχανόκηπος της Ευρώπης», είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας φρούτων και λαχανικών στη Γηραιά Ήπειρο. Ο ισπανικός αγροτικός τομέας – ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυτοϋγειονομικών προϊόντων στην Ευρώπη – αντιμετωπίζει ωστόσο δυσκολίες, κυρίως λόγω της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα εδώ και τρία χρόνια.

Πηγή:LeFigaro

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό