18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κόβει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ ο Μητσοτάκης: Πώς απαντά ο Ανδρουλάκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Κλείνει τη συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου – ακόμα και αν μαθηματικά βγαίνουν οι αριθμοί- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο στόχο της αυτοδυναμίας σε μία δεύτερη αναμέτρηση. Στις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα, με τους υψηλούς τόνους να κυριαρχούν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο μελετούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαΐου και επικρατεί αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα όμως βλέπουν πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα πιθανόν να σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές της Κυριακής ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα.

Ωστόσο στόχος  της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα γίνει με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής (δηλαδή με το πρώτο κόμμα να παίρνει bonus). Επομένως επιχειρείται να μπουν από τώρα οι κόκκινες γραμμές και να μην συντηρείται μία συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μετά την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει κανένα περιθώριο μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου να υπάρχει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έστω και αν  αριθμητικά αυτό  μπορεί να οδηγούσε σε μια κυβέρνηση που μαθηματικά θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και είναι εμφανές πως το σκληρό ροκ θα επικρατήσει μέχρι τις κάλπες της Κυριακής.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη πως δεν είναι δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού και σημείωσε πως σε μια κυβέρνηση συνεργασίας «θα αναγκαζόμαστε περισσότερο να πατάμε φρένο παρά γκάζι». Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα τονίζονται όλο και περισσότερο οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων σε μια σειρά θεμάτων, όπως το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, οι  αλλαγές στον ΕΦΚΑ, η αξιολόγηση στο δημόσιο κ.α.

Παρά πάντως τους υψηλούς τόνους απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται η προσέγγιση κεντρώων ψηφοφόρων που σκέφτονται να στραφούν προς την Χαριλάου Τρικούπη. Κυρίως κοιτάνε προς ψηφοφόρους με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά, τους οποίους επιχειρούν να συσπειρώσουν λίγο πριν τις κάλπες.

Μάλιστα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο  για «μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ». Και μίλησε για ανθρώπους που στο παρελθόν, όπως είπε, ήταν μαζί στην μάχη κατά του λαϊκισμού.

Σε υψηλούς τόνους απαντά το ΠΑΣΟΚ

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου. Από την Χαριλάου Τρικούπη εξαπολύουν βέλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας  πως «φοβάται την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ γιατί ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος». Παράλληλα σημειώνουν πως πριν από ενάμιση χρόνο ο Ν.Ανδρουλάκης πήρε ισχυρή εντολή να κάνει το κόμμα «πρωταγωνιστή και όχι βολικό εταίρο και συμπλήρωμα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να κάνει πίσω από την θέση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», ενώ έχει πει πως για να γίνει συζήτηση για μια κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει το κόμμα να έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό. «Η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ τελείωσε» σημειώνει  και αναφέρεται σε μια σειρά θεμάτων στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος (π.χ. υγεία, ιδιωτικό χρέος, εργασιακά, στεγαστικό κ.α.).  Με αυτή την ατζέντα σκοπεύει να φτάσει μέχρι τις κάλπες, κοιτώντας πρωτίστως  προς ένα κοινό που ακόμα και τώρα παραμένει αναποφάσιστο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό