16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κυριάκος Βελόπουλος: Ο περφόρμερ που πληγώνει τη ΝΔ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι ένας περφόρμερ με το πιστό του κοινό. Πώς αλλιώς θα έμενε στην πολιτική κοντά στα 40 χρόνια, ένας τηλε-εθνικιστής, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές του ’90 στη Θεσσαλονίκη, πλασάροντας αρχαιόπληκτη συνωμοσιολογία, και έγινε αρχηγός του πέμπτου κοινοβουλευτικού κόμματος, ως «μακεδονομάχος» και «τουρκοφάγος». Ο σφοδρός καβγάς που ξέσπασε αιφνιδίως με τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν από την Ελληνική Λύση και οι βαριές καταγγελίες που ανταλλάσσουν με τον πρώην αρχηγό τους αποκαλύπτουν ότι η Ελληνική Λύση αποτελεί το προσωπικό μαγαζί του Βελόπουλου και τίποτα άλλο, διαπίστωση που είναι αμφίβολο αν θα αγγίξει τους ψηφοφόρους του.

Οπως δεν τους άγγιξε και το συνέδριο-παρωδία, στο οποίο άλλαξε κρυφίως το καταστατικό του κόμματος και τοποθέτησε αντιπρόεδρο τη γραμματέα του στη θέση του βουλευτή Επικρατείας Βασίλη Βιλλιάρδου. Οι επικριτές του όψιμα τον χαρακτηρίζουν «αυτοκράτορα» και λένε ότι η καρέκλα του τρίζει. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ένα κόμμα με ασταθή βάση, το οποίο θα μπορούσε να συμπιεστεί. Ομως, το ποσοστό του στις δημοσκοπήσεις ήταν σταθερά ψηλότερο από την εκλογική του επίδοση και κυμαινόταν τους τελευταίους μήνες, με την έκρηξη της ακρίβειας, κοντά στο 4% και μετά τα Τέμπη κοντά στο 5%.

Οι επικριτές του όψιμα τον χαρακτηρίζουν «αυτοκράτορα» και λένε ότι η καρέκλα του τρίζει. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ένα κόμμα με ασταθή βάση, το οποίο θα μπορούσε να συμπιεστεί

Γιατί «πουλάει» στη Βόρεια Ελλάδα

Τα ισχυρότερα ερείσματα της Ελληνικής Λύσης βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα με το περίεργο εκλογικό χαρμάνι. Εκεί η ΝΔ δεν έχει όσο ισχυρά αναχώματα θα ήθελε για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται πέρα από τα πολιτικά της σύνορα. Στην Α’ Θεσσαλονίκης κατεβάζει υποψήφιο τον αδελφό του Βελόπουλου, δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη, έναν μετριοπαθή κεντροδεξιό, ο οποίος δεν έχει καμία συνάφεια με το κοινό του αδελφού του και δεν αναμένεται να του κάνει ζημιά.

Ούτως ή άλλως το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι τόσο αδύναμο ώστε, όπως εκτιμούν τοπικοί παράγοντες, ίσως ούτε η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αποτρέψει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα πρόσωπο που συνήθως εκινείτο με άνεση ανάμεσα στη ΝΔ και στην υπερσυντηρητική Δεξιά είναι ο Κώστας Κιλτίδης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Κιλκίς, όπως και το 2019, σε έναν πολύ δύσκολο νομό, όπου η Χρυσή Αυγή άγγιζε το 10%. Αλλά και αυτός τώρα δυσκολεύεται.

Στον πέραν της Δεξιάς πολιτικό χώρο αντιμάχονται η Ελληνική Λύση και ακροδεξιοί πυρήνες περί τον Κασιδιάρη, οι οποίοι έχουν αναπτύξει δικά τους δίκτυα επικοινωνίας και δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμοι. Αν το «κόμμα Κασιδιάρη» δεν καταφέρει να περάσει το εμπόδιο του Αρείου Πάγου, είτε ως ΕΑΝ είτε με άλλο όνομα, οι υπόλοιποι θα επιχειρήσουν να διαμοιράσουν τα ιμάτιά του. Οι οπαδοί του Κασιδιάρη, πάντως, αντεπιτίθενται και προπαγανδίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη διάσπαση και διάλυση της Ελληνικής Λύσης.

Οι εσωκομματικές φουρτούνες

Σε αυτό το περιβάλλον, η σύγκρουση του Βελόπουλου με τον Αντώνη Μυλωνάκη αποκτά νόημα. Ο πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης είπε ότι γνώριζε από τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι υπήρχε σχέδιο αντικατάστασής του από άτομα που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή. Το δημοσίευμα περί αποστασίας δικής του, της Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου και του Απόστολου Αβδελά προς τη ΝΔ ο Μυλωνάκης το θεωρεί «στημένο» από τον Βελόπουλο, επειδή δημοσιεύθηκε σε έντυπο ομίλου με τον οποίο ο Βελόπουλος διατηρεί επιχειρηματικές σχέσεις.

Οι Μυλωνάκης και Αλεξοπούλου αποχώρησαν οργισμένοι από την Ελληνική Λύση όταν τους προτάθηκε να αλλάξουν περιφέρεια, ενώ ο Αβδελάς δέχθηκε να μετακινηθεί από την Α’ Θεσσαλονίκης στα Γρεβενά. Ο Βελόπουλος συνόδευσε την αποχώρησή τους με αόριστες κατηγορίες για χρηματισμό.

Ο Βελόπουλος φοβόταν διαρκώς ότι η ΝΔ θα του «έκλεβε» βουλευτές αν δεν είχε αυτοδυναμία και ο Μυλωνάκης ήταν ο κατ’ εξοχήν ύποπτος. Στενή παρέα του Μυλωνάκη ήταν ο Αβδελάς. Η Αλεξοπούλου ανεξαρτητοποιήθηκε το 2020, επειδή ήταν δυσαρεστημένη με τη μικρή προβολή του έργου της, με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής, την οποία απέσυρε έπειτα από συνεννόηση με τον Βελόπουλο, ο οποίος μάλλον δεν τη συγχώρεσε.

Οι λόγοι της πολιτικής αντοχής του

Θα έχει εκλογικό αντίκτυπο αυτό το ρήγμα στο κόμμα; Οι γνωρίζοντες τον χώρο αμφιβάλλουν. Η Ελληνική Λύση είναι ένα προσωπαγές κόμμα και οι ψηφοφόροι της δεν συγκινούνται από τέτοιους καβγάδες. Τους ενδιαφέρουν τα δικά τους προβλήματα και τα εθνικά θέματα. «Επειτα από τη συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν μείνει αδιάθετες μεγάλες ποσότητες σιτηρών που θα πωλούνταν στην Ευρώπη. Τα άλλα κόμματα δεν αγγίζουν το θέμα αυτό που «καίει» την περιοχή. Ο Βελόπουλος το λέει και τον ακούνε. Γενικά, παίρνει υπαρκτά προβλήματα και τα μεγεθύνει».

Αυτή την εξήγηση δίνει ένα έμπειρο στέλεχος της ΝΔ για την απήχησή του. Ο ίδιος πιστεύει ότι συντηρητικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, δεν έχουν πλέον συνομιλητές στην υπερσυντηρητική Δεξιά, η οποία τους αντιμετωπίζει ως βολεμένους και συμβιβασμένους.

Οι χειρόγραφες επιστολές του Ιησού και οι αλοιφές για τον κορωνοϊό

Εργα και ημέρες του Κυριάκου Βελόπουλου – Η επένδυση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, στο θρησκόλητο κοινό και στον εθνικιστικό λόγο

Με όνομα πατρός Ιωσήφ, ο Κυριάκος Βελόπουλος έμοιαζε προορισμένος να τα κάνει πλακάκια με τον Ιησού, προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη το 2007 και το 2008. Αλλά και αργότερα τον συνέδραμε ο Κύριος, όταν επιχειρούσε να επανέλθει στην πολιτική προσελκύοντας το ποίμνιό του μέσω των χειρόγραφων επιστολών του «ίδιου του Ιησού, του Θεού μας».

Ο σεβασμός του σε αυτά τα σπάνια κειμήλια ήταν τόσος ώστε είχε δέσει πρόχειρα σε τόμο το βιβλίο που δήθεν περιείχε τις επιστολές, στο φωτοτυπάδικο της γειτονιάς του, με πλαστικό σπιράλ. Εκτοτε, η σχέση του με την πολιτική εξελίχθηκε, αλλά παρέμεινε πλαστική, ευτελής και εύκαμπτη, για να δικαιολογεί τις συνεχείς μεταμορφώσεις του.

Η συγκυρία στάθηκε ευνοϊκή μαζί του. Ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 και μαζί της φούντωσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, του οποίου ο Βελόπουλος έγινε ο κατ΄ εξοχήν εκφραστής

Η αλοιφή «κατά του κορωνοϊού» με δηλητήριο οχιάς και μέδουσας προκάλεσε εισαγγελική έρευνα

Από τον ΛΑΟΣ και τη ΝΔ, πολιτικός αρχηγός

Ο Βελόπουλος, σύμφωνα με τον Καρατζαφέρη, δεν προέρχεται από τη Δεξιά αλλά από το ΠαΣοΚ, από όπου εκείνος τον προσηλύτισε το 1996 και τον πήγε στον Εβερτ. Εκείνη την εποχή ήταν ο δραστήριος πρόεδρος της οργάνωσης «Δίαυλος Ελλήνων» και εξυμνούσε τους ναζιστές (για αυτούς άλλαξε άποψη μετά τη δίωξη της Χρυσής Αυγής) και τους φιλοχουντικούς.Ο Καρατζαφέρης τον έκανε βουλευτή του ΛΑΟΣ, από όπου αποχώρησε επεισοδιακά το 2012, αφού ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, όταν το κόμμα έμεινε εκτός Βουλής. Αυτό δεν εμπόδισε τη ΝΔ να του ανοίξει την αγκαλιά της.

Εκεί σύντομα ανακάλυψαν ότι το νέο απόκτημα βαρυνόταν με δίωξη για το «πόθεν έσχες», καθώς ήταν ανάμεσα στους δέκα διατελέσαντες βουλευτές και ευρωβουλευτές που το 2011, μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας, είχαν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Ο Βελόπουλος εμφανιζόταν να είχε μεταφέρει 400.000 ευρώ, ποσό που δεν είχε δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» του. Επιπλέον, οι συναναστροφές του με καταδικασμένους τοκογλύφους της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησαν στη μακροημέρευσή του στη ΝΔ, από την οποία αποχώρησε το 2015.

Υστερα από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2016, ίδρυσε την Ελληνική Λύση. Τον Μάιο του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά παραιτήθηκε για να εκπροσωπήσει το κόμμα του στο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο τον Ιούλιο του ίδιου έτους έλαβε 235.000 ψήφους (3,7%) και εξέλεξε δέκα βουλευτές.

Στο κόμμα του ενσωμάτωσε παλαιοημερολογίτες, μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, συνωμοσιολόγους, ακροδεξιούς, αντιδραστικούς κάθε είδους

Οι συνωμοσίες, η Ρωσία και τα μοναστήρια

Ακούγοντας τον αχταρμά που αποτελεί τον λόγο του, δύσκολα ερμηνεύει κανείς την επιτυχία του Βελόπουλου. Θα πρέπει να γνωρίζει το βάθος των επιστρωματώσεων που αποτελούν την κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας για να αποδεχθεί ότι το συσσωρευμένο ανορθολογικό στοιχείο της περιοχής θα έπρεπε κάπου να βρει διέξοδο. Ο Βελόπουλος συντονίστηκε με επιτυχία στη συχνότητά του. Στην αρχή βούτηξε στην ένταση για το Μακεδονικό για να αναδυθεί στη Βουλή.

Στο κόμμα του ενσωμάτωσε παλαιοημερολογίτες, μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, συνωμοσιολόγους, ακροδεξιούς, αντιδραστικούς κάθε είδους. Το παρδαλό αυτό κόμμα θα μπορούσε εύκολα να είχε εξαϋλωθεί, αλλά η συγκυρία στάθηκε ευνοϊκή μαζί του. Ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 και μαζί της φούντωσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, του οποίου ο Βελόπουλος έγινε ο κατ’ εξοχήν εκφραστής.

Το κίνημα αυτό στη Βόρεια Ελλάδα είχε πολύ περισσότερους οπαδούς απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα και ήταν ευθέως συνδεδεμένο με τα πολυάριθμα μοναστήρια της περιοχής. Από τους συνολικά 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, το μισό εκατομμύριο συνέδεε τη στάση του με θρησκευτικούς λόγους και στον Βορρά δεν την άλλαξε παρά την εκατόμβη νεκρών. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλά μοναστήρια και περίπου δέκα μονές στο Αγιον Ορος χρηματοδοτούνται υπογείως και αφειδώς από ρωσικά κονδύλια.

Ο Βελόπουλος δεν κρύβει τη σχέση του με το Βατοπαίδι, ούτε τις φιλορωσικές απόψεις του. Είτε πραγματική, όπως πιστεύουν πολλοί εξαιτίας της σχέσης του με τον Ιβάν Σαββίδη, είτε επινοημένη, η συνάφεια με τον ρωσικό παράγοντα αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για κυβερνητική συνεργασία με τη σημερινή ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου.

Η σχέση του με τη ΝΔ ήταν πάντα ιδιόμορφη. Ο Βελόπουλος θεωρούνταν γραφικός αλλά όχι εχθρικός, δεν τους ενοχλούσε και δεν τον ενοχλούσαν. Διασκέδαζαν, μάλλον, με τις θεωρίες για υποχρεωτική θητεία των Ελληνίδων που πρέπει να γίνουν ξανά Σπαρτιάτισσες, για τον τηλεκατευθυνόμενο καρκίνο, για το φθόριο στις οδοντόκρεμες που είναι πυρηνικό παράγωγο, για την επαναφορά της θανατικής ποινής, τον χημικό ευνουχισμό των παιδεραστών. Τώρα που η ΝΔ κυνηγάει και την τελευταία ψήφο για την αυτοδυναμία, ο Βελόπουλος δεν φαντάζει τόσο γραφικός.

Οι αλοιφές διά πάσαν νόσον και τα πρόστιμα

Παράλληλα με την πολιτική του δραστηριότητα δεν εγκατέλειψε ποτέ το τηλεμάρκετινγκ, διαφημίζοντας προϊόντα όπως το «Τελοπόν» κατά της άνοιας, της κατάθλιψης και του πόνου στη μέση. Το «Μνημονικόν». Τη θεραπεία «Ιαση» κατά της αλωπεκίας, όντας ο ίδιος καραφλός. Το «Βυζαντινόν», αλοιφή κατά του κορωνοϊού με δηλητήριο οχιάς και μέδουσας, που προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Τον Οκτώβριο του 2020 το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ 730.000 ευρώ σε 25 περιφερειακά κανάλια, στα οποία ο Βελόπουλος μέσω της εκπομπής του «Κόντρα και ρήξη» διαφήμιζε τις κηραλοιφές του. Επειδή τα κανάλια δεν είχαν χρήματα, λέγεται ότι αναγκάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του μέρος των προστίμων. Φημολογείται ότι μια εμπλοκή με τις εφοριακές αρχές ταράζει τον ύπνο του περισσότερο από τους οργισμένους πρώην βουλευτές του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό