22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κυκλοφορούν απομιμήσεις επενδυτών, εξαγωγών αλλά και φήμες για εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολύ συχνά ούτε στην οικονομία τα πράγματα είναι όπως δείχνουν. Έχει σημασία να μπορεί κανείς να βλέπει κάτω από την επιφάνεια και τα μεγάλα λόγια.

Σε πρώτη ανάγνωση αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά assets, αλλά αυτό περιορίζεται σε ακίνητα, τουρισμό, κόκκινα δάνεια, μετοχές στο Χρηματιστήριο και ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε μία σχεδόν εβδομάδα η Ελλάδα προσέλκυσε 43 δισ. ευρώ κατά την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου και στην δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Τα θετικά αποτελέσματα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποτυπώθηκαν επίσης στην έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, η οποία συγκέντρωσε 35 δισ. ευρώ παρότι το δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι ξένες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανία είναι μικρό ποσοστό των ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα γεγονός που δείχνει ότι προσελκύουμε «έξυπνο» κεφάλαιο που περιμένει γρήγορη απόδοση και υπεραξίες από ακίνητα. Είναι δηλαδή ένα μίγμα από τζογαδόρους του χρηματιστηρίου, πλούσιους τρίτων χωρών που θέλουν golden visa και κοράκια….

Οι «ελληνικές» εξαγωγές

Ούτε στις εξαγωγές η αλήθεια είναι αυτή που φαίνεται, γιατί κυκλοφορούν απομιμήσεις, εξαγωγές μαϊμού. Πολλές φορές έχουμε διαβάσει για ελαιόλαδο που εισάγουμε από το Βέλγιο και φέτα από την Γερμανία καθώς αυτά έρχονται μέσα από τις κεντρικές αποθήκες μεγάλων λιανεμπόρων. Το παράδοξο αυτό συμβαίνει και με «ελληνικά» προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών στην Ρουμανία, τα τρία από τα πέντε πιο εξαγώγιμα προϊόντα από την πατρίδα μας στην βαλκανική χώρα έχουν από καθόλου έως λίγη σχέση με την ελληνική παραγωγή. Το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας στην Ρουμανία (134 εκατ. ευρώ) είναι τα παιχνίδια και αφορούν, σχεδόν στο σύνολο τους, προϊόντα από όλο τον κόσμο (κυρίως την Άπω Ανατολή) που στέλνει η Jumbo στην εκεί θυγατρική της. Αντίστοιχα στην δεύτερη και στην τέταρτη θέση βρίσκονται προϊόντα πετρελαίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει ότι στην γειτονική χώρα εξάγουμε τόσες μπανάνες (31,1 εκατ. ευρώ) όσα βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα και δαμάσκηνα μαζί (31,4 εκατ. ευρώ) και αυτό γιατί μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες του χώρου έχει ως έδρα της την Ελλάδα και τροφοδοτεί μέσω της χώρας μας και την Ρουμανία.

Με τον Σέρβο πρόεδρο

Ανοίγει ένα ακόμα κεφάλαιο στην υπόθεση μπίζνες και πολιτική στα Βαλκάνια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι, όπου το μεσημέρι θα μιλήσει στο ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Με την ευκαιρία, νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο A.Βούτσιτς. Και η συζήτηση θα έχει ενδιάφεραν τόσο γιατί η χώρα μας με την Σερβία έχει καλές σχέσεις όσο και γιατί ο Σέρβος πρόεδρος «συνομιλεί» και με την Μόσχα. Οπότε ίσως θα έχει από πρώτο χέρι κάποιες άποψης της Ρωσικής πλευράς για την κατάσταση στην Ουκρανία και ίσως μεταφέρει και τις ευρωπαϊκές απόψεις για το θέμα. Μην ξεχνάμε ότι η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2012 αλλά ακόμα υπάρχουν αρκετές παρατηρήσεις από την ΕΕ. Και «όλα μετράνε και κρίνονται»….

Παλιά παραμύθια

Διάφοροι, παλαιάς κοπής, δημοσιολογούντες, τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το (χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, πλην επικοινωνιακού) ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, άρχισαν και πάλι να διαδίδουν το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του έτους (ιδίως αν στις ευρωεκλογές δεν πάρει ποσοστά που να πλησιάζουν αυτά των εθνικών εκλογών), ώστε να ανανεώσει την κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Τώρα μάλιστα που η αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκεται σε …περιδίνηση. Μάλιστα σενάρια παρόμοια γράφτηκαν και σε ορισμένα site. Ρώτησα λοιπόν για το αν τέτοια σενάρια έχουν κάποια βάση, άνθρωπο που συνομιλεί καθημερινά με τον πρωθυπουργό.

Μετά από ένα «βροντερό γέλιο», που θα έγραφαν στα διηγήματα, που είπε πως «πρόκειται για σενάρια χωρίς καμμιά βάση». Αλλά προχώρησε και περισσότερο λέγοντας πως «τα διακινούν διάφοροι που θέλουν μάλλον να συσπειρώσουν τα δικά τους κόμματα με τον φόβο νέων εθνικών εκλογών, ή κάποιοι δημοσιολογούντες που επειδή βλέπουν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν όπως θα ήθελαν τον πρωθυπουργό, φτιάχνουν ιστορίες». Ασε που ορισμένοι εξ αυτών, επικαλούνται και παρόμοιες συζητήσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και σκέψεις του όταν ήταν πρωθυπουργός. Προφανώς, τις επικαλούνται, επειδή εκείνος δεν ζει για να τους διαψεύσει……

Θα είναι υποψήφιος

Μια και σας είπα και για τις ευρωεκλογές, να σας πω ότι όπως με ενημερώνουν αρμοδίως, που λένε, ο νυν ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος Μ. Κεφαλογιάννης θα είναι και πάλι υποψήφιος τον Ιούνιο με την ΝΔ. Τα όσα γράφονται, μου λένε, δεν ισχύουν και ο πρώην υπουργός ήδη προετοιμάζεται για την εκ νέου μάχη του σταυρού πανελληνίως….

Άλλος στρατηγός

Α, και κάτι ακόμα για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών της ΝΔ. Σε αυτό δεν θα είναι ο στρατηγός Φλώρος, έως πρόσφατα αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το θέμα, που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, δεν έχει συζητηθεί καν μεταξύ πρωθυπουργού και στρατηγού, οι οποίοι έχουν μια πολύ καλή σχέση και επικοινωνία εδώ και χρόνια. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα, μου έλεγε άνθρωπος του Μεγάρου Μάξιμου, προσθέτοντας με σημασία πως «ο στρατηγός συζητά με τον πρωθυπουργό και υπάρχουν άλλες θέσεις στις οποίες μπορεί να κληθεί να υπηρετήσει, μετά τις ευρωεκλογές». Όταν ρώτησα πως προέκυψε το θέμα, που είπε με νόημα πως «άλλος στρατηγός επιδιώκει να είναι υποψήφιος και κυκλοφόρησε μαζί με το όνομα του και το όνομα του Κ Φλώρου, για να μην καρφωθεί»…..

Εκλογές στην περιφέρεια….

Εκλογές έχουμε σήμερα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, στην ΠΕΔΑ και όπως φαίνεται θα υπάρξει κόντρα μεταξύ του δήμαρχου Γαλατσίου και σημερινού προέδρου της ΠΕΔΑ Γιώργου Μαρκόπουλου προσκείμενου στην ΝΔ και του δήμαρχου Μοσχάτου –Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου προκείμενου στο ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται και από τον Σύριζα. Τα προγνωστικά πάντως λένε Μαρκόπουλος.

… και την κεντρική ένωση

Σε λίγες μέρες και πάντως ως το τέλος του μηνός , όπως ορίζει και ο νόμος, θα έχουμε εκλογές και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας, θέλει να αναλάβει και αυτή την θέση και έχει ήδη συμφωνήσει με Σύριζα αλλά και Νέα Αριστερά να τον στηρίξουν. Η ΝΔ θα στηρίξει τον και νυν πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, δήμαρχο, Αμπελοκήπων – Μενεμένης αρκετές τετραετίες.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για να δείξει προφανώς και την σημασία που αποδίδει στην ΚΕΔΕ αλλά και στον πρόεδρό της, τον κάλεσε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου στην συνάντηση που είχε ο ίδιος και μέλη της κυβέρνησης με τους δεκατρείς περιφερειάρχες, με αντικείμενο την προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης. Η προεκλογική αντιπαράθεση έχει αρχίσει και είναι σκληρή και μάλιστα με χτυπήματα ακόμα και κάτω από την μέση, που θα λέγαμε στο μποξ…

Νοσοκομειακά απόβλητα

Όταν κάποιοι αποφασίζουν να κινηθούν, μπορούν να το κάνουν αποτελεσματικά και το καλό είναι ότι αυτό μπορεί να είναι μεταδοτικό. Τα λέω αυτά με αφορμή ένα ειδικό παράδειγμα. Τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από πρωτοβουλία της Hellenic Healthcare Group (του ομίλου που ελέγχει το Θεραπευτήριο Υγεία, το Μητέρα και άλλες μονάδες) εγκρίθηκε η εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων εντός του Μητέρα.

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία μια και τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα δεν θα μεταφέρονται πλέον σε διάφορες μονάδες επεξεργασίας ανά τη χώρα με κινδύνους διασποράς, κατά τη μεταφορά. Φυσικά προκύπτει και εξοικονόμηση του κόστους διάθεσης των αποβλήτων, με θετική επίδραση στα οικονομικά των νοσοκομείων.

Το πιο ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι η κίνηση αυτή, ήδη έχει να προκαλεί θετικό domino effect, με ιδιωτικές και δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες να κινούνται κατά το παράδειγμα αυτό, για πιστοποιημένη διαχείριση αποβλήτων εντός των εγκαταστάσεών τους. Όπως έμαθα, αντίστοιχη αίτηση έχει υποβάλει και ένα μεγάλο κρατικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, ενώ «κινητοποίηση» υπάρχει και για τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Καβάλας που έχουν αδειοδοτηθεί για εγκατάσταση συστήματος θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων εντός των χώρων τους, αλλά αυτή δεν είχε προχωρήσει. Να λοιπόν, που η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να ενεργοποιήσει και το δημόσιο σε μια θετική κατεύθυνση.

Παλιός λογαριασμός

Πολύ διακριτικά, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ετοιμάζονται να κλείσουν την «υπόθεση Χαλυβουργική». Για την εταιρεία, που κατέβασε τους διακόπτες και έσβησε τα φουγάρα της στα τέλη του 2018, το «ρολόι» των οικονομικών καταστάσεων είχε σταματήσει το 2017. Στα τέλη του περασμένου έτους όμως, η διοίκηση του Γιώργου Σκινδήλια έκλεισε τις οικονομικές καταστάσεις του… 2018, ενώ τώρα προχωρά με την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τα έτη 2021, 2022 και 2023, σε μία προφανή κίνηση να κλείσουν οι εκκρεμότητες ετών. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει και οριστική διευθέτηση των δανείων 400 εκατ. ευρώ που είχε η εταιρεία όταν «έσβησε», αλλά και οι οφειλές προς τον Δήμο Ελευσίνας (δημοτικοί φόροι και τέλη ετών). Για τα τελευταία μάλιστα υπάρχει ανοικτή κόντρα με τη δημοτική Αρχή, μια και οι γιοί Αγγελόπουλοι φαίνεται πως έχουν ενταχθεί στο κίνημα «δεν πληρώνω»…

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν συμμερίζονταν το όνειρο του πατέρα τους να λειτουργεί η εταιρεία, μια και πιστεύουν ότι η χαλυβουργία στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Για το λόγο αυτό άλλωστε προσχώρησαν και με την πρωτοφανή ενέργεια της δικαστικής συνδρομής. Τώρα που ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δεν υπάρχει τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Και απ΄ ότι γνωρίζω, πρόθεση των αδελφών είναι να αξιοποιηθεί το μεγάλο ακίνητο με άλλες χρήσεις. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρωθεί ο λογαριασμός…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό