16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Κοσκινίζουν» τους χούλιγκανς για να ξεριζώσουν το κακό

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δείξει ότι λαμβάνει τα μηνύματα δυσπιστίας αλλά και την επιφυλακτικότητα που προκάλεσε η ανακοίνωση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας. 

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός άλλωστε μαζί με τα αποκαλυπτήρια της «καραντίνας» στις κερκίδες της Super League όπως επίσης στα ευρωπαϊκά ματς, που δεν εντυπωσίασε, έστρεφε τους προβολείς στο ραντεβού των δυο συναρμόδιων υπουργών, Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου  και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Αυτή η συνάντηση παρουσιάζεται ως το βασικό χτύπημα απέναντι στον χουλιγκανισμό. Όπως μεταδίδεται προς το Flash.gr τα επιτελεία σε Κατεχάκη και Μαρούσι έχουν δημιουργήσει έναν ογκώδη φάκελο, για να αλλάξει επίπεδο η δικαστική έρευνα. Ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί ποινικά και να πατήσει πάνω στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής.

Οι πληροφορίες λένε ότι θα δοθεί, στην ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, ένας όγκος δεδομένων, με δηλώσεις παραγόντων, ανακοινώσεις ομάδων, ατομικές αναρτήσεις οργανωμένων οπαδών αλλά και συνδέσμων, που συνδέονται με υποθέσεις οπαδικής βίας που φτάνουν, όπως μεταδίδεται προς το Flash.gr, «σε ικανό βάθος χρόνου».

Με αυτήν την συνδρομή από την κυβέρνηση θεωρείται ότι θα υποστηριχθεί η ανακριτική έρευνα και όπως έλεγε η ίδια πηγή ενημέρωσης «θα αποκτήσει το απαραίτητο πλάτος για να φτάσει η δικαιοσύνη στη ρίζα του προβλήματος». Άλλωστε η εντολή που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του, είναι οι υπεύθυνοι που ανέχονται ή υποθάλπουν αυτή τη δράση, να λογοδοτήσουν «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία 24ώρα λειτουργούν όλοι οι μηχανισμοί, όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μαζί με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες, έχουν αλλάξει επίπεδο στην επιχειρησιακή κινητοποίηση τους, ώστε να γίνει η πληρέστερη δυνατή συλλογή στοιχείων.

Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι «εγκέφαλοι» στη λειτουργία των οπαδικών «στρατών» και φυσικά να δοθεί το καθοριστικό χτύπημα εναντίον της βίας στους αθλητικούς χώρους αλλά και έξω από αυτούς. Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο της πολιτείας είναι κομβικά τα αποτελέσματα της επιχειρησιακής δράσης της ΕΥΠ, με τον επικεφαλής της Θεμιστοκλή Δεμίρη, να συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στις κυβερνητικές συσκέψεις.

Το στίγμα έδωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου ο οποίος συνέδεσε τα περιστατικά της οπαδικής βίας με υποθέσεις που παραπέμπουν σε δράση εγκληματικών οργανώσεων ανοίγοντας ξανά φακέλους συγκεκριμένων υποθέσεων.

Στο στόχαστρο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, θα μπουν και όσοι με τη δημόσια παρουσία τους βάζουν φιτίλια στην ανάφλεξη της αθλητικής βίας, σε αθλητικούς χώρους έξω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.«Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων «στρατών», οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», ήταν το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων που έδωσε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων.

Από την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστούν, από τον αρμόδιο υπουργό, Αναπληρωτή Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση και οι επιπλέον δράσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ κατά της οπαδικής βίας.

Σε κάθε ομάδα θα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο ενός συνδέσμου που θα συνδέεται απευθείας με την ΠΑΕ – με τις ανάλογες ευθύνες – και όλοι οι άλλοι σύνδεσμοι θα σφραγιστούν. Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει συγκεκριμένες ποινές για κάθε παράβαση που θα γίνεται εντός των γηπέδων, όπως η ρίψη κροτίδας ή καπνογόνου και οι οποίες θα εφαρμόζονται αυτόματα ανεξαρτήτως των αποφάσεων από την αθλητική δικαιοσύνη που θα λειτουργεί συμψηφιστικά.

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα, η οποία έχει προαναγγελθεί, το νέο σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές του 2024. Η ταυτοποίηση των κατόχων των εισιτηρίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flash.gr θα γίνεται ηλεκτρονικά και μάλιστα ήδη γίνονται οι πρώτες συσκέψεις για την προετοιμασία του, ανάμεσα στους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό