18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχούν ενόψει Πάσχα οι κάτοικοι των μικρών νησιών του Αιγαίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός ΣΥΡΙΖΑ: Να αναλογιστεί η κυβέρνηση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα μικρά νησιά ζητούν με ερώτησή τους στην Βουλή 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός ΣΥΡΙΖΑ: Τις ανησυχίες των κατοίκων των μικρών νησιών του Αιγαίου για τα μέτρα αποτροπής της διάδοσης της νόσου του κορονοϊού σε συνδυασμό με την υποδομή υγειονομικής περίθαλψης που έχουν τα νησιά αυτά, μετέφεραν στην Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος υπογράφοντας είναι ο τομεάρχης ναυτιλίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτηση «τα μέτρα περιορισμού μετακίνησης, που σωστά επιβλήθηκαν από την Πολιτεία τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται να είναι η μόνη μέχρι τώρα απάντηση στην ανάσχεση της πανδημίας επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι μέρες όμως του Πάσχα που πλησιάζουν προκαλούν επιπλέον φόβο στους κατοίκους των μικρών νησιών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κατακλυστούν από ιδιοκτήτες ακινήτων στα νησιά, που όμως διαμένουν όλο το χρόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μικρά νησιά της χώρας όπως η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Μεγίστη και η Ηρωική Κάσος, η Αστυπάλαια, η Ανάφη, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Ίος, η Κίμωλος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Κύθνος κ.ά. διαθέτουν έναν αγροτικό γιατρό ή και μια μόνο θέση νοσηλευτικού προσωπικού και με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως πολλές φορές έχουν δηλώσει εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, δεν είναι σε θέση να ενισχύσει τις αεροδιακομιδές μεταφοράς ασθενών φορέων του κορωνοϊου, ένα πιθανό κρούσμα που θα φτάσει με το καράβι σε αυτές τις μικρές περιοχές, χωρίς την κατάλληλη εκεί ιατρική υποστήριξη, θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για όλη την κοινότητα».

(Νησιά όπως η Τήλος έχουν ιδιαίτερη ανησυχία για την περίοδο του Πάσχα και την άφιξη ιδιοκτητών ακινήτων σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) 

Με βάση αυτά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τα εξής ερώτηματα: Αν «στον ανασχεδιασμό των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, έχουν λάβει υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα μικρά νησιά καθώς και τις κραυγές αγωνίες των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτών και αν γνωρίζουν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των μικρών νησιών σχετικά με το θέμα επιπλέον περιορισμού μετακινήσεων προς αυτά και ποια μέτρα θα λάβουν επιπλέον για μικρά νησιά προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση μονίμων κατοίκων από και προς αυτά για την αποφυγή εμφάνισης κρουσμάτων σε αυτές τις κοινότητες».

Για τον τουρισμό

Επίσης σε άλλη ερώτηση που κατατέθηκε από  την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται πως  «επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές και ασχολούνται με την τροφοδοσία ξενοδοχείων ή την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, ακόμα περισσότερο όσες λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων στις οποίες επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, λόγω του ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. Μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα αξιοποιούνται και διακινούνται στον τουριστικό κλάδο και στον τομέα εστίασης, έχουν αυτή τη στιγμή μηδενική ζήτηση».  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως  «αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας, αλλά ούτε προφανώς και στα μέτρα στήριξης» και επισημαίνουν πως « θα πρέπει να ενταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές ως άμεσα πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς Δήμους, όπως έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα αρχείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Εναλλακτικά μπορεί να βεβαιώνεται η έδρα με δήλωση των κατά τόπους Τουριστικών Δήμων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό