16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός πρόσωπο: Δέκα έξυπνα κόλπα για να μην το αγγίζετε

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός πρόσωπο: Η οδηγία των ειδικών, όχι μόνο τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και σε κάθε φάση έξαρσης μιας ίωσης είναι: Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας! Πράγματι, οι βλεννογόνοι στο πρόσωπο (η μύτη, το στόμα και τα μάτια) θεωρούνται «πύλες εισόδου» για τα μικρόβια, τους ιούς και τα βακτήρια.

Κορονοϊός πρόσωπο: Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ένας βασικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού είναι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται στον αέρα όταν κάποιος που είναι φορέας του ιού βήχει ή φτερνίζεται. Τα σταγονίδια αυτά πέφτουν επάνω σε κάποια επιφάνεια. Όταν εσύ αγγίξεις με το χέρι σου την επιφάνεια αυτή και μετά αγγίξεις τις βλεννογόνους του προσώπου, μεταφέρεις τον ιό στον οργανισμό σου.

Και παρότι μπορούμε σχετικά εύκολα να αποφύγουμε να κολλήσουμε κορονοϊό ή άλλη ίωση από έναν άνθρωπο που είναι εμφανώς άρρωστος παίρνοντας τις προφυλάξεις μας, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε τον ιό όταν βρίσκεται σε μία επιφάνεια.

Πόσο συχνά αγγίζουμε το πρόσωπό μας

 Σε μελέτη του 2008 ομάδα επιστημόνων παρατήρησε 10 ανθρώπους που έμειναν μόνοι τους σε ένα περιβάλλον γραφείου για τρεις ώρες. Οι ερευνητές βρήκαν πως άγγιζαν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 16 φορές τη μέρα. Σε άλλη μελέτη από το 2015 οι ειδικοί παρατήρησαν 26 φοιτητές ιατρικής σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Πόσο συχνά άγγιζαν το πρόσωπό τους; 23 φορές την ώρα! Σχεδόν τις μισές φορές, το άγγιγμα ήταν στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, τα οποία είναι οι πιο εύκολες «είσοδοι» για τα μικρόβια και τους ιούς στον οργανισμό μας.

Πλένουμε τα χέρια αλλά αυτό δεν αρκεί

Ο βασικός τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό και κάθε άλλο ιό, είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Και πάλι όμως, είναι πολύ πιθανό πως κάποια στιγμή θα αγγίξουμε το πρόσωπό μας με μολυσμένα χέρια. Είναι εξαιρετικά εύκολο: Αρκεί να αγγίξουμε ένα πόμολο ή έναν διακόπτη, και γίνεται πάλι πιθανό να έχουμε στο χέρι μας τον ιό. Ένα καινούργιο δαχτυλίδι ή ακόμη και ένα χρωματιστό λαστιχάκι στον καρπό μας μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση: Πλένουμε συχνά τα χέρια μας και δεν αγγίζουμε με αυτά το πρόσωπο.

10 tips για να περιορίσουμε το άγγιγμα

1.Παρατήρησε πόσο συχνά και κυρίως σε ποιες περιστάσεις βάζεις τα χέρια στο πρόσωπό σου.

2. Ζήτησε από κάποιο άλλο άτομο, το οποίο είναι συνήθως μαζί σου, να σου υπενθυμίζει να μην κάνεις αυτή την κίνηση, κάθε φορά που σε βλέπει.

3. Πέρασε ένα λαστιχάκι στον καρπό σου και «τράβα» το όποτε νιώθεις την ανάγκη να πειράξεις το πρόσωπό σου.

4. Επίλεξε να πλένεις τα χέρια σου με ένα σαπούνι το οποίο θα έχει έντονο άρωμα, βάλε αντισηπτικό ή μια πιο λιπαρή και ευωδιαστή κρέμα χεριών, ώστε να σου υπενθυμίζουν ότι πλησιάζεις τα χέρια στο πρόσωπό σου.

5. Φόρεσε κάποιο κόσμημα το οποίο θα κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο, καθώς θα κουνάς τα χέρια σου.

6. Βάλε μάσκα ή γυαλιά, ώστε το πρόσωπό σου να μην είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο από τα χέρια σου.

7. Αν είσαι γυναίκα, διάλεξε ένα απαλό μακιγιάζ ακόμα και όταν είσαι μέσα στο σπίτι, ώστε να είσαι πιο προσεκτική με τα χέρια σου.

8. Σε περίπτωση που έχεις μακριά μαλλιά, κράτησέ τα τραβηγμένα πίσω με τη βοήθεια μια κορδέλας ή μιας αλογοουράς, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ενόχλησης από κάποιες τρίχες που θα σε κάνουν να θελήσεις να βάλεις τα χέρια στο πρόσωπό σου.

9. Κράτησε τα χέρια σου απασχολημένα με κάποιο spinner, ελατήριο σύσφιξης ή μαλακό μπαλάκι anti-stress.

10. Βάλε τα χέρια ανάμεσα στα πόδια σου ή πλέξε τα μεταξύ τους, ώστε να περιορίσεις την τάση σου να αγγίζεις με αυτά τη μύτη ή τα μάτια σου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό