18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός οικονομία: Θα χρειαστούν 1-3 χρόνια για να εκδοθούν corona bonds εκτιμά ο Ρέκλινγκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός οικονομία: Το θέμα του κορονο-ομολόγου παραμένει στο τραπέζι παρότι ο κ. Ρέκλινγκ προσπάθησει να ψαλιδίσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι θα χρειαστούν 1-3 χρόνια για την έκδοσή τους. Άρθρο στους Financial Times «βάζει» την ιδέα για έκδοσή του χωρίς τη συμμετοχή του Βερολίνου…

Κορονοϊός οικονομία: «Η δυνατότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής έκδοσης corona bond, δηλαδή ομολόγου που να σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροωνοϊού, προϋποθέτει τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου. Και μια τέτοια διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, η οποία μπορεί να διαρκέσει ένα έως τρία χρόνια» ανέφερε ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος επί της ουσίας χαμήλωσε τις προσδοκίες για ένα ευρωομόλογο, καθώς ανέφερε ότι «δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ομόλογα από το τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέκλινγκ, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν ήδη εκχωρήσει αθροιστικά περισσότερα από 800 δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να αυξηθεί αυτό το ποσό αν χρειαστεί. Αν ο στόχος είναι η κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών που σχετίζονται με την κρίση, όπως η επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης ή η στήριξη επιχειρήσεων, τότε νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα με υπάρχοντα μέσα, είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times«Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν και άλλες επιλογές», πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να αναμένεται συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των εργαλείων του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες εννέα κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, κάλεσαν τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών να συνεργαστούν σε ένα κοινό ομόλογο για την «σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτή την πανδημία. Ωστόσο, η πρόταση κατέρρευσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της αντίθεσης της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, οι οποίες έχουν από καιρό αντιταχθεί στην μεγαλύτερη αμοιβαία αναγνώριση του χρέους.

Coronabonds χωρίς την έγκριση του Βερολίνου;

Σε άρθρο του στους FT o Wolfgang Münchau με τίτλο «Go-it-alone eurozone ‘coronabonds’ are worth the risk» σημειώνει: «Για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις υπόλοιπες έξι χώρες της ευρωζώνης που ζητούν «κορονο-ομόλογα» (σ.σ. μεταξύ τους και η Ελλάδα), υπάρχει ένας τρόπος για να προχωρήσουν. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα αμοιβαιοποιημένο ομόλογο που θα στηρίζεται από τις ίδιες, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας προθύμων. Θα μπορούσαν στη συνέχεια να προκαλέσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει αυτούς τους τίτλους, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομικά, ένα αμοιβαιοποιημένο χρέος μεταξύ μιας ομάδας κρατών θα υπολογιζόταν και πάλι ως εθνικό χρέος. Η υποχρέωση αποπληρωμής θα ήταν μοιρασμένη.

Αυτό δεν θα μείωνε το χρέος των ευάλωτων κρατών-μελών με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε ένα σωστά σχεδιασμένο πανευρωπαϊκό εργαλείο, όμως το λιγότερο που θα έκανε, θα ήταν να δημιουργήσει προηγούμενο και να αντλήσει κάποια χρήματα. Εκεί βρίσκεται η ευκαιρία αλλά και ο κίνδυνος. Τα ομόλογα που θα στηρίζονται από τις εννέα χώρες μπορεί να θεωρηθούν προάγγελος μιας μελλοντικής διάσπασης» τονίζει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος ο οποίος εκτιμά ότι η Γερμανία θα καμφθεί και θα σπεύσει για βοήθεια όταν αντιληφθεί ότι υπάρχει υπαρξιακός κίνδυμος για την ερυωζώνη.

Ιταλοί πολιτικοί υπέρ των ομολόγων κορονοϊού με ολοσέλιδη καταxώρηση στην FAZ

Με μια ολοσέλιδη καταχώριση στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ιταλοί πολιτικοί ζητούν από τη Γερμανία να εγκρίνει τα αποκαλούμενα ομόλογα κορονοϊού. Οι Ιταλοί γράφουν στους «αγαπητούς γερμανούς φίλους» ότι δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση παλαιού δημόσιου χρέους, αλλά για τους πόρους ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης που θα  διαμορφώσουν και θα διαχειριστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Οι ιταλοί πολιτικοί, κυρίως δήμαρχοι και βουλευτές από την βόρεια Ιταλία, ασκούν έντονη κριτική στην Ολλανδία, η οποία έχει ταχθεί αναφανδόν κατά των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. «Η ολλανδική στάση είναι ένα παράδειγμα έλλειψης ηθικής και αλληλεγγύης», υπογραμμίζουν.  Στην έκκληση, οι συντάκτες υπενθυμίζουν επίσης τη Συμφωνία του Λονδίνου για τη μείωση του γερμανικού χρέους το 1953. «Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη για την ορθότητα της απόφασης που ελήφθη τότε. Την εποχή εκείνη η Γερμανία κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία και βίωσε την αλληλεγγύη», τονίζουν.

Ισπανία: Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ πρότεινε σήμερα αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η επιδημία του νέου κορονοϊού. “Ίσως να πρέπει να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή ταμειακή ροή, ίσως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να πρέπει να είναι μεγαλύτερος”, δήλωσε η Γκονθάλεθ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν προσπάθειες, αλλά υπάρχει ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε επίσης η ίδια

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό