29.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός οικονομία Ευρώπη: Ecofin και Eurogroup αποφασίζουν τη γραμμή άμυνας για την πανδημία

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός οικονομία Ευρώπη: Σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού αναμένονται μέσα στο επόμενο 48ωρο σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κορονοϊός οικονομία Ευρώπη: Σε δύο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο το απόγευμα τα συμβούλια Ecofin και Eurogroup καλούνται να συμπήξουν τη νέα γραμμή άμυνας της ΕΕ έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αναχαίτιση της κρίσης, αλλά και η πιθανή έκδοση ευρωομολόγων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Σήμερα, στις 04:00 το απόγευμα, στην τηλεδιάσκεψη του Ecofin θα γίνει μεταξύ των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού COVID-19 με αιχμή την κατάλληλη πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης. Στη βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια αξιολόγηση της κατάστασης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου  ενώ θα τεθεί κι ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης των ανέργων ανά την ΕΕ..

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να επικυρωθεί η ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ οι υπουργοί θα συζητήσουν και την ενισχυμένη ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ειδικότερα τη γενική ρήτρα διαφυγής, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρελθούσα Παρασκευή. Στην ίδια βάση οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και για το πως θα γίνει ο υπολογισμός των δημοσιονομικών μεγεθών εφέτος.

Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 06:30 το απόγευμα, της Τρίτης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν μεταξύ άλλων το θέμα της έλλειψης ρευστότητας που περνά μέσα από τον μετασχηματισμό του ESM, προκειμένου μέρος των 410 δισ. ευρώ που διαθέτει ο Μηχανισμός να αξιοποιηθούν για πιστωτικές γραμμές προς τα κράτη μέλη.

 O αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Επιτροπή την εβδομάδα αυτή είναι πιθανό να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο: το “Ταμείο Διάσωσης του ESM” για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Εξήγησε πως ο ESM έχει 410 δισ. ευρώ στο “ράφι” αλλά τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα ο ESM είναι “περιορισμένα δεδομένου ότι δημιουργήθηκε κυρίως για να ανταποκριθεί σε ασύμμετρες οικονομικές κρίσεις. Αλλά τώρα έχουμε ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη”.

Ο κορονοϊός θα φέρει ευρωομόλογα; “Ρεαλιστικό το αδιανόητο” γράφει ο γερμανικός Τύπος

Στο τραπέζι και τα ευρωομόλογα

Στο πλαίσιο αυτό του δανεισμού του ESM εισάγεται το θέμα των ευρωομολόγων -με αρχή τα “coronabonds”- που αφορά σε εντελώς στοχευμένη μορφή για να κάμψει τις αντιδράσεις κρατών όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία (που έχουν πολύ υψηλά κρατικά διαθέσιμα). “Τα ομόλογα που θα εκδίδονται από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, θα έχουν το πλεονέκτημα ότι οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες – μέλη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια για να βρουν αγοραστές για τα ομόλογά τους, μιας και όλες οι χώρες της ΕΕ θα εγγυώνται από κοινού το χρέος. Στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να φανταστεί τη χρήση αυτού του εργαλείου. Αν βοηθούν και έχουν τη σωστή δομή τότε θα εισαχθούν, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αντίθεση με το παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση. Οι σχετικές συνομιλίες συνεχίζονται, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών”.

«Το Eurogroup θα εξετάσει επιλογές για να προσθέσει μια νέα γραμμή άμυνας κατά του κορονοϊού ως μέρος της συντονισμένης μας απάντησης στην αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δίδοντας μια πρόγευση για την ατζέντα του συμβουλίου. Οι μισές χώρες της ευρωζώνης και ειδικά η Ιταλία θέλουν την εμπλοκή του ESM στην «οικονομική μάχη» κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού με τρόπο που η χορήγηση της φθηνής χρηματοδότησης του Μηχανισμού δεν θα συνδέεται με Μνημόνια, προαπαιτούμενα και με στιγματισμό.

ΕΚΤ: Έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν χρειαστεί

Τα μέτρα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε αντίδραση στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό είναι επαρκή και αποτελεσματικά, αλλά η τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο Ινιάτσο Βίσκο, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. «Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν φάνηκαν αποτελεσματικά για την άμβλυνση των εντάσεων. Θεωρούμε ότι σήμερα είναι επαρκή, αλλά είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα, εάν είναι ανάγκη», δήλωσε ο Βίσκο, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς και να αλλάξει τη σύνθεση και τη χρονική του διάρκεια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό