18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός κορονοομόλογα: Οριστικό «nein» στα corona bonds – Υπό συζήτηση ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ESM

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός κορονοομόλογα: Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) δεν προτίθεται να εγκρίνει τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη.

Κορονοϊός κορονοομόλογα: Οριστικό είναι το γερμανικό όχι στην έκδοση των corona bonds. «Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση εργαλείων με τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα λύσεις», αναφέρεται σε προπαρασκευαστικό έγγραφο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών για την τηλεδιάσκεψη,  όπως γράφει το περιοδικό Spiegel στη νέα του έκδοση. Αυτό δεν σημαίνει ευρωομόλογα, αφού θα χρειάζονταν δύο χρόνια για την εφαρμογή τους με όλες τις νομικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται.

«Τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) προσφέρονται για την παρούσα κρίση», συνεχίζει το έγγραφο. Μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ «θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Ο ΕΜΣ δεν χρειάζεται νέα εργαλεία» τονίζεται στο έγγραφο.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι επίσης διατεθειμένη να αυξήσει τα κεφάλαια του ΕΜΣ, εάν τα κεφάλαιά της δεν επαρκούν στην τρέχουσα κρίση», αναφέρει επίσης το «Spiegel», επικαλούμενο άλλες, δικές του πληροφορίες. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονταν ταυτόχρονα βοήθεια. Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ΕΜΣ. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ΕΜΣ και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ».

 Όλαφ Σολτς: Άμεσα τα δάνεια από τον ESM, δεν χρειαζόμαστε την Τρόικα

Για άμεση παροχή των δανείων από τον ESM στα κράτη που χρειάζονται βοήθεια, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, χωρίς μακροχρόνιες επισκέψεις από την Τρόικα, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,  Όλαφ Σολτς , όπως μεταδίδει το Reuters. Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους, μέσω του ESM, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, καθώς εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της και απορρίπτει την έκδοση corona bonds που ζητούν εννέα χώρες της Ευρωζώνης.

«Τα κράτη της Ευρωζώνης που χρειάζονται βοήθεια, πρέπει να την λάβουν άμεσα και να μην υποβληθούν σε μακροχρόνιες επισκέψεις από αξιωματούχους που θα προτείνουν διάφορες πολιτικές, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο της κρίσης χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.

Ο  Σολτς δήλωσε πεπεισμένος πως ο ESM διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει σκληρά χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία. «Έχουμε τη δυνατότητα να πούμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», τόνισε, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες, όμως πρέπει οι κανόνες αυτοί να αρμόζουν στην τρέχουσα κατάσταση, στην οποία οι πόροι απαιτούνται για την υγεία και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας. «Από τη δική μου άποψη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί πως αν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους, δεν θα υπάρξουν ένας σωρός επιτρόπων που πάνε εκεί και πρώτα περνάνε εβδομάδες συζητώντας μαζί τους ως προς το πώς θα πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

«Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να έρθει και να κάνει προτάσεις για το μέλλον, όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, με το Reuters να επικαλείται την ελληνική διάσωση ως παράδειγμα.

Η γαλλική ντρίπλα

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι πρέπει να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης, με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και χωρίς να στιγματίζονται. Το γαλλικό σχέδιο περιέγραψε αδρά ο Λε Μερ, μιλώντας στους Financial Times. Η πρόταση αποτελεί μια παραλλαγή του σχεδίου για ευρωομόλογο, αλλά με ελαφρώς διαφορετική μορφή, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από την Γερμανία και τους συμμάχους της. Ο Λε Μερ προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινού ταμείου ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση των οικονομιών για να ανακάμψουν μετά την κρίση, το οποίο θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, πέντε έως 10 ετών.

Ο Λε Μερ, απαντώντας στις ανησυχίες του Βορρά για αμοιβαιοποίηση χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση για τα «κορονομόλογα» θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την ιδέα για το νέο ειδικό ταμείο. «Δεν πρέπει να έχουμε εμμονή με τη λέξη “κορονομόλογα” (corona bonds). Πρέπει να έχουμε εμμονή με την ανάγκη για ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που θα στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση. Το να έχεις ένα Ταμείο για, ας πούμε, πέντε ή δέκα χρόνια, δηλαδή περιορισμένου χρονικού ορίζοντα, και με τη δυνατότητα να έχεις ένα κοινό χρέος, αλλά μόνο στο πλαίσιο αυτού του Ταμείου, θα ήταν πιο αποδεκτό για άλλες χώρες και θα μπορούσε να είναι μία λύση», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός στους FT.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαντά στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να απαντήσει, πάντα από τις στήλες της εφημερίδας La Repubblica, στη χθεσινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Εκτιμώ την προσήνεια και αλληλεγγύη με την οποία αποτάθηκες στους Ιταλούς και στο υγειονομικό προσωπικό τους», γράφει ο Τζουζέπε Κόντε στην επιστολή του. Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσθέτει ότι τα λόγια της Κομισιόν ωθούν όλους να αναρωτηθούν «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της». Ο Κόντε θεωρεί ότι χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση, διότι η κρίση αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ένωση, πρώτα απ όλα από πολιτικής και κοινωνικής άποψης, και στην συνέχεια από οικονομικής. Μια παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τα εγχειρίδια οικονομίας, αλλά θα πρέπει να γραφτεί με μελάνι αλληλεγγύης, σε αυτή την σελίδα Ιστορίας», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε υπογραμμίζει ότι στην αρχική φάση δεν έγινε αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ τώρα η ιταλική κυβέρνηση βλέπει θετικά το σχέδιο «Sure» της Κομισιόν για την χρηματοδότηση των χωρών με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να στηριχθούν όσοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Καθιστά σαφές παράλληλα ότι οι ανάγκες των χωρών μελών είναι σίγουρα μεγαλύτερες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της». Ο Τζουζέπε Κόντε αποσαφηνίζει, τέλος, ότι με το τρόπο αυτό θα θωρακιστεί όλη η Ευρώπη και ότι «καμία χώρα δεν θα ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καλύψει το δημόσιο χρέος κάποιας άλλης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό