16 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός εξωσωματική: Στον «πάγο» το όνειρο δεκάδων ζευγαριών

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός εξωσωματική: Σταματά η διαδικασία για δεκάδες ζευγάρια

Κορονοϊός εξωσωματική: Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει σταματήσει στη χώρα μας και δεκάδες ζευγάρια βρίσκονται σε αναμονή, ενώ δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που έχουν έρθει στη χώρα μας για να επισκεφτούν ένα από τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας. Σημειώνεται, πως η Ελλάδα έχει διεθνή φήμη για τα εν λόγω κέντρα, ωστόσο εξαιτίας του κορονοϊού, τα κέντρα λειτουργούν μόνο για την ολοκλήρωση όσων πρωτοκόλλων είχαν ξεκινήσει πριν από την πανδημία.

Όλες οι διαδικασίες εμβρυομεταφοράς σε ποσοστό 90% και τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λειτουργούν μόνο για την ολοκλήρωση όσων πρωτοκόλλων είχαν ξεκινήσει. Μάλιστα, η απαραίτητη παρακολούθησή τους γίνεται με αυστηρά μέτρα προστασίας. Ο Θέµης Μαντζαβίνος, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής, δήλωσε στο Έθνος: «Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. ∆εν είναι κλειστά τα κέντρα, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν έναν κύκλο για την επίτευξη εγκυμοσύνης».

Την ίδια ώρα, εξηγεί: «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο ιό, μια νέα ασθένεια, και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο έμβρυο αν η μητέρα κολλήσει τον ιό στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επιπλέον, αν µια έγκυος στο πρώτο τρίµηνο προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει το θεραπευτικό πλάνο και να της χορηγηθεί η ενδεδειγµένη φαρµακευτική αγωγή».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για ένα ζευγάρι από τη Γουαδελούπη που ταξίδεψαν στη χώρα μας για να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η Γκρέις και ο Τίμοθι συγκέντρωναν για περίπου δύο χρόνια τα χρήµατα που απαιτούνταν, έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι στις αρχές του χρόνου, ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο της θεραπείας και λίγο πριν από την εμβρυοµεταφορά έγινε γνωστό ότι διακόπτονται οι διαδικασίες.

Η Γκρέις και ο Τίµοθι βρέθηκαν σε απόγνωση. Η λύση που τους προτάθηκε ήταν να καταψυχθούν τα γονιµοποιηµένα έµβρυα, αλλά αυτό δεν τους βρήκε σύµφωνους. Δεν μπορούσαν να κάνουν ξανά το ίδιο ταξίδι και μάλιστα άγνωστο πότε. Υπέγραψαν ότι µε δική τους συναίνεση θέλουν να γίνει η εµβρυοµεταφορά και αναχώρησαν για την πατρίδα τους. Όλα έγιναν οριακά.

Ποια είναι η σύσταση για τα κέντρα

Μία ηµέρα µετά ήρθε στα κέντρα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής η σύσταση, τόσο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εµβρυολογίας (ESHRE) όσο και από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), σχετικά µε τα προληπτικά µέτρα που αφορούν τη λοίµωξη από τον κορονοϊό COVID-19. Σύµφωνα µε αυτήν, οι γιατροί πρέπει να συστήνουν στις γυναίκες που επιθυµούν εγκυµοσύνη µε τη µέθοδο της εξωσωµατικής γονιµοποίησης να την αποφύγουν σε αυτό το χρονικό διάστηµα, ακόµη κι αν έχουν βγει αρνητικά τα τεστ για λοίµωξη από τον κορονοϊό στα οποία έχουν υποβληθεί.

Όσο για τις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει το πρωτόκολλο θεραπείας και τη λήψη των ωαρίων, σε αυτές προτείνεται η αναβολή της εγκυµοσύνης και η κατάψυξη ωαρίων ή εµβρύων για µεταγενέστερη εµβρυοµεταφορά. «Τα κέντρα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής δυστυχώς δεν µπορούν να επιτελέσουν την κανονική τους δραστηριότητα. Βρισκόµαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επικοινωνούµε µε τα ζευγάρια και να τους ζητάµε να αναβάλουν για λίγο καιρό την προσπάθειά τους, αλλά δεν µπορούµε να τους πούµε πόσος είναι αυτός ο λίγος χρόνος» µας λέει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, senior κλινική εµβρυολόγος, διαπιστευµένη από την ESHRE, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Embryolab, συνιδρύτρια και διευθύντρια του Embryolab Academy.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό