24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός βιταμίνες: Αυτό το φρούτο είναι περιζήτητο στις αγορές λόγω πανδημίας []

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός βιταμίνες: Ανάρπαστα τα πορτοκάλια στην Ελλάδα και όχι μόνον λόγω πανδημίας αφού οι πολίτες θεωρούν ότι έτσι θωρακίζουν τον οργανισμό τους με βιταμίνη C.

Κορονοϊός βιταμίνες: Με δύο και τρεις τσάντες πορτοκάλια φεύγουν οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star καθώς λόγω κορονοϊού, το πορτοκάλι έχει γίνει αγαπημένο φρούτο των Ελλήνων, αφού πολλοί πιστεύουν πως χάρη στη βιταμίνη C θωρακίζονται απέναντι στον ιό…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη η κατανάλωσή τους σε σχέση με το διάστημα προ του κορονοϊού έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου, ίσως και πάνω από 300%. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παναγάκος, παραγωγός και έμπορας πορτοκαλιών από την Λακωνία, «ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ροή στην εσωτερική αγορά αλλά στο εξωτερικό έχουμε μεγάλη ζήτηση. Η μέση τιμή των πορτοκαλιών Βαλέντσια αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό».

Παπαθανάσης: Μικρές οι ανατιμήσεις στα πορτοκάλια

Οι τιμές των πορτοκαλιών στις λαϊκές έχουν αυξηθεί οριακά αφού κυμαίνονται στα 65 – 70 λετπά, ενώ πριν το ξέσπασμα της ασθένειας ήταν στα 55 λεπτά, δήλωσε στον Ant1 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αλλά τόνισε ότι αυτό δεν οφείλεται στις εξαγωγές αφού ατές δεν έχουν αυξηθεί.

Διεθνές φαινόμενο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ο κορονοϊος έχει στρέψει τους καταναλωτές προς συγκεκριμένα προϊόντα.Το τελευταίο διάστημα στρέφονται στις πλέον παραδοσιακές επιλογές, όπως ο χυμός πορτοκάλι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Ηδη, στη Νέα Υόρκη, ο κατεψυγμένος χυμός πορτοκάλι είναι το πρώτο στη λίστα των προϊόντων με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, δείχνουν μια αύξηση κατά 25% στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ για να «στοκάρουν» αποθέματα.

Στη Βρετανία γίνεται αντίστοιχος χαμός με το συγκεκριμένο φρούτο, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το BBC, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού να αυξηθεί περισσότερο από 20% τον Μάρτιο!

“Η πανδημία του Co 19 πλήττει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση για χυμό πορτοκαλιού. Η ιδιότητα της ενίσχυσης της ανοσίας αποτελεί τον λόγο προσέλκυσης από την πλευρά της ζήτησης, ενώ παράλληλα απλώς δεν υπάρχει πλέον αρκετός διαθέσιμος χώρος στα τάνκερ, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα δεν πετούν για να μεταφέρουν τα προϊόντα στις αγορές”,  υποστηρίξε ο Στίβεν Ίνες, επικεφαλής σχεδιαστής στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς στην εταιρεία AxiCorp.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χυμών πορτοκαλιού έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Οκτώβριο του 2015, σε μια εποχή που έχουν πληγεί οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Αυτή η τάση πάντως αναμένεται να επηρεάσει και τα futures, δηλαδή τις τιμές που “κλειδώνουν” παραγωγοί και έμποροι για το μέλλον, με συνέπεια να θεωρείται δεδομένο ότι θα έρθουν περαιτέρω αυξήσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό