20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κοπεγχάγη: «Λουκέτο» στον δρόμο με τα ναρκωτικά της Κριστιάνια

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι κάτοικοι του διάσημου χίπικου «χωριού» της Κοπεγχάγης, της Κριστιάνια, άρχισαν να ανασκάβουν τον κεντρικό δρόμο του, γνωστό για το εμπόριο κάνναβης, ελπίζοντας να απαλλάξουν την περιοχή από τις εγκληματικές συμμορίες που ενέχονται σε φονικούς πυροβολισμούς.

Οι ντόπιοι κλήθηκαν το Σάββατο να πάρουν κυβόλιθους ως αναμνηστικά από τον διάσημο δρόμο, αφού η αστυνομία γκρέμισε τα «περίπτερα» που πουλούσαν ναρκωτικά.

Η δανική αστυνομία θα παραμείνει παρούσα στην Κριστιάνια και στη γύρω περιοχή «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» για να αποτρέψει την επιστροφή των ναρκεμπόρων, λένε οι αστυνομικές αρχές.

Η πόλη, όπως σημειώνει το CNN, ανεχόταν για περισσότερα από 50 χρόνια την παράνομη πώληση κάνναβης στην Κριστιάνια, τους πρώην στρατώνες όπου ζούσαν εκατοντάδες χίπις από τη δεκαετία του ‘70.

Κάθε φορά που η αστυνομία απομάκρυνε τα «περίπτερα» όπου πωλούσαν κάνναβη, λίγο αργότερα οι κάτοικοι τα ξαναέστηναν. Ένας δρόμος μάλιστα είχε πάρει το ανεπίσημο όνομα «Pusher Street» («Δρόμος με τα βαποράκια»).

Έστω και έτσι, η περιοχή είχε εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο με περισσότερους από μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, αλλά η αύξηση της βίας των συμμοριών που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή έχει ανησυχήσει τους κατοίκους και τις αρχές.

«Η Pusher Street πρέπει να πεθάνει για να ζήσει η Κριστιάνια», είχε δηλώσει στο Reuters η δήμαρχος της Κοπεγχάγης Σόφι Άντερσον (στη φωτυογραφία μαζί με τον Δανό υπουργό Δικαιοσύνης).

Παρά τα μέτρα, όπως τα πρόστιμα για όσους ουρούσαν δημόσια ούρηση, τα πράγματα πήγαιναν όλο και χειρότερα. Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα, ένας 30χρονος άνδρας πυροβολήθηκε θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στους δρόμους της Κριστιάνια – και δεν ήταν το μόνο περιστατικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό