22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κοντά στα 90 δολ. μετά τα πλήγματα στη Συρία-Μοχλός για τιμές το Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάνω από τα 89 δολάρια σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ καθώς η είδηση ότι οι ΗΠΑ  κτύπησαν ιρανικούς στόχους στη Συρία προκάλεσε ανησυχίες για διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς που θα είχε αντίκτυπο στην προσφορά αργού από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε 1,32 δολάρια ή 1,5% στα 89,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού αυξήθηκε επίσης 1,6% στα 84,5 δολάρια.

Σταθερά σε επίπεδα πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα κινούνται και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια για παράδοση τον Νοέμβριο να καταγράφουν άνοδο 0,8% στα 51,2 ευρώ.

Η αύξηση στην τιμή αποδίδεται στα αμερικανικά πλήγματα που έγιναν σε δύο εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούνται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Αν και το χτύπημα δεν επηρέασε άμεσα την προσφορά, ενισχύει τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί και να διαταράξει την προσφορά από τον σημαντικό παραγωγό αργού Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς.

Ο παράγοντας που θα κρίνει την πορεία των τιμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου και πριν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η JPMorgan προέβλεψε ότι η τιμή του Brent θα φτάσει στα 150 δολάρια το βαρέλι το 2026, από 88 δολάρια σήμερα. Η αμερικανική τράπεζα απέδωσε την πρόβλεψη στην αυξανόμενη ζήτηση και στην προβληματική παραγωγή. Με την κλιμάκωση του πολέμου και την εμπλοκή του Ιράν, το επίπεδο των 150 δολαρίων μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο σύντομα.

Το κλειδί για το πού θα φτάσουν οι τιμές είναι το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι προμήθειες πετρελαίου από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής και κυρίως το Ιράν. Η εμπλοκή του Ιράν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά, γιατί η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν αντιστοιχεί στο 2,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης και γιατί από τα στενά του Χορμούζ περνάει το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Αναλυτής του Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στην περίπτωση που Ιράν και Ισραήλ οδηγηθούν σε πόλεμο, η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 150 δολάρια, γεγονός που θα περιορίσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1,7% ή κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό