20.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κομβόι μεταφέρει τη σορό του Ναβάλνι εκτός φυλακής

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εξελίξεις στο θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι, διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς σε βίντεο φαίνεται να έχει καταγραφεί η μεταφορά του άψυχου σώματος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης εκτός της φυλακής όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Κι ενώ η οικογένεια του Αλεξέι Ναβάλνι δεν έχει ακόμα πρόσβαση στη σορό του αγαπημένου της προσώπου, τρεις ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, ένα βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας το οποίο εικάζεται ότι δείχνει μια μεταμεσονύκτια αυτοκινητοπομπή να βγάζει το πτώμα του Ρώσου αντιφρονούντα από τη φυλακή.

Three days after the announcement of Alexei Navalny’s death in the Arctic prison, his family still can’t claim or even see his body.

We discovered live cam footage of a midnight convoy possibly transporting Navalny’s body over the ice river crossinghttps://t.co/XqjCEKyP56 pic.twitter.com/fM9FClFgXK

— Mediazona English (@mediazona_en) February 18, 2024

Το βίντεο δείχνει ένα βαν φυλακής, το οποίο εκτιμάται ότι είναι το μεταφορικό όχημα, να διασχίζει το δρόμο έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα τα μεσάνυχτα της 16ης Φεβρουαρίου. Έχει συνοδεία άλλων οχημάτων της φυλακής και δύο περιπολικών της αστυνομίας. Μάλιστα, ένα αυτοκίνητο στην πομπή δεν είχε σήμανση και εικάζεται ότι ανήκει στην υπηρεσία ασφαλείας της FSB.

Η συνοδεία ξεκίνησε από τη φυλακή «Πολικός Λύκος», στο σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον της Σιβηρίας, στο οποίο κρατείτο ο 47χρονος Αλεξέι Ναβάλνι, μέσα σε θερμοκρασίες της τάξεως των -30 βαθμών Κελσίου.

Η μητέρα του Ναβάλνι, η Λιουντμίλα, 69 ετών, και ο δικηγόρος του, έφτασαν στη φυλακή το πρωί του Σαββάτου 17/2 ζητώντας να πάρουν τη σορό, αλλά αντιμετώπισαν την άρνηση του προσωπικού.

Η ομάδα υποστηρικτών του Ναβάλνι ανακοιίνωσε τη Δευτέρα 19/2 ότι η μητέρα του δεν είχε μέχρι τώρα πρόσβαση στη σορό του γιου της, καθώς η έρευνα για το θάνατό του «έχει παραταθεί».

«Δεν είναι γνωστό πόσο θα συνεχιστεί. Η αιτία θανάτου παραμένει «απροσδιόριστη». Λένε ψέματα, παίζουν με το χρόνο και δεν το κρύβουν καν», είπε η εκπρόσωπος, Kira Yarmysh, στο X.

Η μακάβρια αναζήτηση

Η αυτοκινητοπομπή που βγήκε από τη φυλακή στο Χαρπ της Σιβηρίας πήγε πρώτα στο Labytnangi και στη συνέχεια διέσχισε τον παγωμένο Ob, τον έβδομο μεγαλύτερο ποταμό στον κόσμο, στο Salekhard, σύμφωνα με το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediazona το οποίο κατέγραψε τα πλάνα από το μακάβριο ταξίδι.

Το ταξίδι στον παχύ πάγο μπορεί να τελείωσε σε ένα νεκροτομείο νοσοκομείου, όπου οι παραϊατροί αποκάλυψαν ότι το σώμα του Ναβάλνι ήταν καλυμμένο με μώλωπες, σύμφωνα με άλλο ειδησεογραφικό πρακτορείο, τη Novaya Gazeta Europe.

Αλλά το προσωπικό της φυλακής είπε στη Λιουντμίλα και στον δικηγόρο ότι το πτώμα βρισκόταν σε διαφορετικό νεκροτομείο.

«Η μητέρα και ο δικηγόρος του Ναβάλνι, που ήρθαν στο Χαρπ, στάλθηκαν στο νεκροτομείο της Salekhard», είπε η Mediazona. «Αλλά εκεί τους είπαν ότι δεν είχαν τη σορό κάποιου πολιτικού».

Η ομάδα του αείμνηστου αντιφρονούντος σήμερα το πρωί ανακοίνωσε ότι η Λιουντμίλα δεν έλαβε ξανά πρόσβαση στο σώμα του γιου της, τρεις ημέρες αφότου λέγεται ότι πέθανε, επειδή η έρευνα για τον θάνατό του «έχει παραταθεί».

Τη Δευτέρα 19/2 το πρωί η μητέρα και οι δικηγόροι του Navalny αποκλείστηκαν από ένα νεκροτομείο στο Salekhard καθώς προσπαθούσαν να βρουν το σώμα του που είχε εξαφανιστεί.

«Νωρίς το πρωί, η μητέρα του Αλεξέι και οι δικηγόροι του έφτασαν στο νεκροτομείο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς.

«Δεν τους επιτρέπεται να μπουν μέσα. Ένας από τους δικηγόρους κυριολεκτικά απωθήθηκε. Όταν ρωτήθηκαν αν η σορός του Αλεξέι ήταν εκεί, οι υπάλληλοι δεν απάντησαν», σημείωσε η Γιαρμίς.

Η Mediazona, από την πλευρά της, τόνισε ότι τα πλάνα της κάμερας παρακολούθησης που έχουν στην κατοχή τους, «επιβεβαιώνουν ότι το σώμα του Ναβάλνι ήταν σκόπιμα κρυμμένο από την οικογένειά του».

«Μαζί με χιλιάδες Ρώσους, οι συντάκτες της Mediazona απαιτούν να επιστραφεί η σορός του πολιτικού στην οικογένειά του», αναφέρουν.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό