23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Κλείδωσαν» οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων ρεύματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Εντός της εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα κίτρινα τιμολόγια

«Κλείδωσαν» οι χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων ρεύματος, με τα οποία θα τιμολογηθούν εκατομμύρια νοικοκυριά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον Ιανουάριο.

Εν τέλει οι τιμές θα είναι χαμηλότερες και από την περίοδο που εφαρμόζονταν οι κρατικές επιδοτήσεις, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο, για τον οποίο πλέον υπάρχει πλήρης εικόνα, καθώς «κλείδωσε» η χρηματιστηριακή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Ειδικότερα, υπάρχει μια ελαφριά κάμψη σε σχέση με τις τιμές του Νοεμβρίου με την τελική τιμή για τον Ιανουάριο, η οποία ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλες καθώς βάσει αυτής καθορίζονται πλέον όλα τα πράσινα αλλά και τα κίτρινα τιμολόγια, αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζονται ως κυμαινόμενα, να «κλειδώνει» στα 102,2 ευρώ/MWh.

Ήδη οι πάροχοι ο ένας μετά τον άλλο αναρτούν στις σελίδες τους τις τελικές χρεώσεις. Θα πάρει τη σκυτάλη και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία ειδικά για τα πράσινα τιμολόγια θα αναρτήσει στο διαδίκτυο τον συγκριτικό πίνακα μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να γνωρίζουν όχι μόνο ποια θα είναι η χρέωση του παρόχου στον οποίο ανήκουν σήμερα, αλλά και το τι γίνεται με τον ανταγωνισμό, ο οποίος αναμένεται ότι θα ενταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πράσινα τιμολόγια

Μετά το κλείδωμα της τιμής στα πράσινα τιμολόγια, στην πρώτη κατηγορία των νοικοκυριών που καταναλώνουν από 0 έως 500 KWh ανά μήνα, ο ανταγωνισμός φαίνεται ότι «κλειδώνει» σε ένα εύρος από τα 13,6 λεπτά έως τα 18,1 λεπτά ανά KWh.

Κάπως υψηλότερο σε είναι οι τιμές από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Δεν έχουν όλοι οι πάροχοι διαφοροποίηση, αλλά θα πρέπει οι καταναλωτές να το λάβουν και αυτό υπόψη τους.

Από 14,6 έως 18,1 λεπτά στις καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις 500 KWh ανά μήνα.

Στο νυχτερινό τιμολόγιο η τιμή ξεκινάει από τα 11,2 λεπτά και καταλήγει στα 18,1 λεπτά.

Από εκεί και πέρα οι καταναλωτές θα πρέπει να διαλέξουν τον πάροχο με βάση και το πάγιο. Το εύρος είναι στενό και παίζει από τα 4 έως 5 ευρώ το μήνα.

Μπλε τιμολόγια

Θα συνεχιστούν οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εύρος που κυμαίνεται από τα 14,9 έως τα 17,9 λεπτά για το ημερήσιο και από τα 13,9 έως τα 17,9 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο. Χρειάζεται προσοχή και στο πάγιο, καθώς το εύρος είναι σημαντικό από τα 3 έως και τα 7,5 ευρώ ανά μήνα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν και άλλες ανακοινώσεις από τις εταιρείες.

Κίτρινα τιμολόγια

Η διαδικασία των γνωστοποιήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά τουλάχιστον από τον πρώην κρατικό μονοπώλιο υπάρχει η σχετική ανακοίνωση.

Φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση ως εξής: Στα 12,6 λεπτά κυμαίνεται η τιμή για τις καταναλώσεις μέχρι τις 500 KWh, στα 17,1 λεπτά για 500 έως 1.000 KWh, το νυχτερινό στα 10,5 λεπτά και το πάγιο στα 5 ευρώ ανά μήνα.

Επισημαίνεται ότι η εικόνα θα διαμορφώνεται ανά μήνα με βάση την εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής και βεβαίως ανά μήνα έχουν και οι πάροχοι τη δυνατότητα να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων τους, εφόσον θέλουν να εισέλθουν πιο δυναμικά στον ανταγωνισμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό