16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κλίμακες φορολογίας 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

Στην παρούσα επισήμανση παρατίθενται οι ισχύουσες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2022 που αφορούν σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων ανά κατηγορία εισοδήματος (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αθλητές, κ.λπ.), καθώς και στη φορολόγηση των νομικών προσώπων και των μερισμάτων που λαμβάνουν τα μέλη τους. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα ισχύοντα αναφορικά με τις μειώσεις φόρου, την προκαταβολή φόρου, την παρακράτηση φόρου μερισμάτων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τις απαλλαγές που ισχύουν για το 2022 και το 2023. Επίσης, καταγράφονται οι αλλαγές και τα ισχύοντα στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, στα κέρδη από τυχερά παίγνια, στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, κ.ά. 

 

Μισθωτοί Συνταξιούχοι
Φορολογική κλίμακα για εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (άρθρο 12 Κ.Φ.Ε.)

 

Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ)

Φορολογικός συντελεστής %

Φόρος κλιµακίου (ευρώ)

Σύνολο

Εισοδήµατος

Φόρου

(ευρώ)

(ευρώ)

10000

9%

900

10000

900

10000

22%

2200

20000

3100

10000

28%

2800

30000

5900

10000

36%

3600

40000

9500

Υπερβάλλον

44%

 

 

 

Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιάμιση χιλιάδων (9.500) ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο και την παράγραφο 1 του άρθρου 16. Εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της.

Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται  για το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν:
α) οι αξιωματικοί που υπηρετούν σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού και το οποίο φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), και
β) το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετεί σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού και το οποίο φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
γ) οι κυβερνήτες, οι συγκυβερνήτες και οι μηχανικοί αεροσκαφών αεροπορικών εταιρειών με φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας για τη μηναία αποζημίωση που λαμβάνουν και η οποία φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), και
δ) τα μέλη των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 του ν. 4375/2016 (Α΄ 51) για τη μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνουν και η οποία φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
Τα ως άνω εισοδήματα φορολογούνται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων τους μόνο γι’ αυτά.

Η ως άνω κλίμακα εφαρμόζεται για το εισόδημα που αποκτούν οι αμειβόμενοι αθλητές και οι προπονητές από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, και οι εκπαιδευτές των Διαιτητών Ομαδικών Αθλημάτων από τις Ομοσπονδίες, εφόσον τα ποσά τα οποία λαμβάνουν εφάπαξ ή τμηματικά για την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους δεν υπερβαίνουν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εντός του οικείου φορολογικού έτους. Αν το εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, φορολογείται με φορολογικό συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%) και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, το φορολογητέο εισόδημα του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 αυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημά τους.
Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Μείωση φορολογητέου εισοδήματος για ορισμένες δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα

Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) της περ. δ) της παρ. 6 που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σύμφωνα με την περ. α) της ως άνω παραγράφου. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Μειώσεις φόρου Εισοδήματος (άρθρο 16 ΚΦΕ)
 

Ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με την εφαρμογή της ως άνω κλίμακας μειώνεται κατά το ποσό των επτακοσίων εβδομήντα επτά (777) ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε οκτακόσια δέκα (810) ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε εννιακόσια (900) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα, σε χίλια εκατόν είκοσι (1.120) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και σε χίλια τριακόσια σαράντα (1.340) ευρώ για τέσσερα (4) εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά διακόσια είκοσι (220) ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.  
Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά είκοσι (20) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις μέχρι του ποσού της μείωσης του φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Οι προβλέψεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται για φορολογούμενους με πέντε (5) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

 

Φυσικά πρόσωπα-Αγρότες  

Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15. Ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16.

[Άρθρο 29 παρ 3 ΚΦΕ]
Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15.
Ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16.
Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.
Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση.
Η μείωση του φόρου της παρούσας παραγράφου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους, προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Στο εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου δεν περιλαμβάνονται η κύρια σύνταξη από ΟΓΑ, οι αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και σε συναφείς χώρους για έως 150 ημερομίσθια ανά έτος, καθώς και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, που απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓΑ.
 

[Άρθρο 29 παρ 2 ΚΦΕ]
Για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας του άρθρου 15 μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

[Άρθρο 21 παρ 1 ΚΦΕ]
Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ειδικά, για τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων, εφόσον αυτό καταβάλλεται στους εργαζομένούς τους.

Η φορολογική κλίμακα έχει ως εξής:
 

Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ)

Φορολογικός συντελεστής %

Φόρος κλιµακίου (ευρώ)

Σύνολο

Εισοδήµατος

Φόρου

(ευρώ)

(ευρώ)

10000

9%

900

10000

900

10000

22%

2200

20000

3100

10000

28%

2800

30000

5900

10000

36%

3600

40000

9500

Υπερβάλλον

44%

 

 

 

[Άρθρο 29 παρ 6]
Τα κέρδη των φυσικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεων που εμπίπτουν στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «Δ.Ε.Η. Α.Ε». ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) Kw», κατόπιν απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3468/2006 (Α’ 8), απαλλάσσονται του φόρου.

Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

[Άρθρο 29 παρ 1 ΚΦΕ]
Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15, αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι μειώσεις του άρθρου 16.
Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, υπολογίζεται η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16 αλλά μόνον στο εισόδημα που αποκτάται από την αγροτική δραστηριότητα. Εφόσον, μαζί με τα εισοδήματα του προηγούμενου εδαφίου αποκτάται και εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και αγροτική δραστηριότητα.

[Άρθρο 29 παρ 2 ΚΦΕ]
Για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας του άρθρου 15 μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

 
Η φορολογική κλίμακα έχει ως ακολούθως:
 

Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ)

Φορολογικός συντελεστής %

Φόρος κλιµακίου (ευρώ)

Σύνολο

Εισοδήµατος

Φόρου

(ευρώ)

(ευρώ)

10000

9%

900

10000

900

10000

22%

2200

20000

3100

10000

28%

2800

30000

5900

10000

36%

3600

40000

9500

Υπερβάλλον

44%

 

 

 

 

Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από ακίνητα

Η φορολογική κλίμακα για το φορολογικό έτος 2022

Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ)

Φορολογικός συντελεστής %

Φόρος κλιµακίου (ευρώ)

Σύνολο

Εισοδήµατος

Φόρου

(ευρώ)

(ευρώ)

12.000,00

15%

1.800,00

12.000,00

1.800,00

23.000,00

35%

8.050,00

35.000,00

9.850,00

Υπερβάλλον

45%

 

 

 

 

 

Με τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος
 

Φορολογικό έτος 2022

Φορολογικός συντελεστής %

-Προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.,)
22%

-Συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών
22%

-Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς
22%

-Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών
22%

-Λοιπές κοινοπραξίες (στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο προσωπικές εταιρείες)
22%

-Λοιπές νομικές οντότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται ανωτέρω
22%

-Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, σωματεία και ιδρύματα
22%

Με τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος

 

Φορολογικό έτος 2022

Φορολογικός συντελεστής %

-Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.
22%

-Προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.)
22%

-Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς
22%

-Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών
22%

-Λοιπές κοινοπραξίες (στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο προσωπικές εταιρείες)
22%

-Πιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται  στο σημείο 1 της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 , εφόσον έχουν ενταχθεί και για τα φορολογικά έτη που υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 27Α
29%

-Αγροτικοί συνεταιρισμοί και νομικές οντότητες που αναγνωρίζονται από το Υπ. Αγρ. ανάπτυξης ως Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013
10%

-Λοιπές νομικές οντότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται ανωτέρω
22%

Νομικά πρόσωπα με ημερομηνία έναρξης φορολογικού έτους από 1.7.
 

Φορολογική περίοδος

Από 1/7/2021
Από
 1/7/2022

 

Φορολογικός συντελεστής %

Φορολογικός συντελεστής %

-Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.
22%
22%

-Προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.)
22%
22%

-Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς
22%
22%

-Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών
22%
22%

-Λοιπές κοινοπραξίες (στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο προσωπικές εταιρείες)
22%
22%

-Πιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται  στο σημείο 1 της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 , εφόσον έχουν ενταχθεί και για τα φορολογικά έτη που υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 27Α,
29%
29%

-Αγροτικοί συνεταιρισμοί και νομικές οντότητες που αναγνωρίζονται από το Υπ. Αγρ. ανάπτυξης ως Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών του άρθρου 27 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013
10%
10%

-Λοιπές νομικές οντότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται ανωτέρω
22%
22%

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος
 

 

Φορολογικό έτος 2022

 
Συντελεστής

Φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα
55%*

Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες
80%

Τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα

100%

*Με τις διατάξεις του άρθρου 119 του ν. 4799/2021 τροποποιήθηκαν τα ποσοστά της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 119 τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 69 του Κ.Φ.Ε. και ειδικότερα, μειώνεται από εκατό τοις εκατό (100%) σε ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα και βεβαιώνεται με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

**Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 119 του ν. 4799/2021 τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 71 του Κ.Φ.Ε. και ειδικότερα, μειώνεται από εκατό τοις εκατό (100%) σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται με βάση τη δήλωση που υποβάλλει το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
***Επίσης, αντικαταστάθηκε η παρ. 2 του άρθρου 71 του Κ.Φ.Ε., σύμφωνα με την οποία βεβαιώνεται σε ποσό ίσο με το εκατό τοις εκατό (100%) η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος ειδικά για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.
Με την περίπτωση β’ της παραγράφου 73 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ότι η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 71 του ν. 4172/2013 ισχύει για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 και επόμενων.

 

Μείωση της προκαταβολής φόρου

Φυσικά πρόσωπα

Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013 ορίζεται ότι όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό.
Προσοχή, η προκαταβολή στα φυσικά πρόσωπα  μειώνεται στο μισό όταν αποκτάται για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά.

Σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα άνω του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση του φόρου που βεβαιώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 69 του ΚΦΕ. Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου. [Άρθρο 70 ΚΦΕ].

Δείτε επίσης :
ΔΕΑΦ 1140965 ΕΞ 2017 Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης

Νομικά πρόσωπα

Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 71 του ν. 4172/2013 ορίζεται ότι τα ποσοστά προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τα νέα νομικά πρόσωπα κατά τα τρία (3) πρώτα οικονομικά έτη από τη δήλωση έναρξης εργασιών τους. Η μείωση αυτή δεν εφαρμόζεται για τα νομικά πρόσωπα που προέρχονται από μετατροπή ή συγχώνευση άλλων επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου.

Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 71 του ν. 4172/2013 ορίζεται ότι σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα άνω του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση της προκαταβολής του φόρου που βεβαιώθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν. 4172/2013, σχετική η ΠΟΛ.1060/2015.
 

Παρακράτηση φόρου μερισμάτων
 

 

Χρόνος κτήσης
εισοδήματος

Φορολογικός συντελεστής παρακράτησης

Προμερίσματα ΑΕ
2020
2021
2022
5%

Μερίσματα από κέρδη ΑΕ
2020
2021
2022
5%

Μερίσματα από κέρδη ΕΠΕ-ΙΚΕ
2020
2021
2022
5%

Προσωρινές απολήψεις κερδών ΕΠΕ-ΙΚΕ
2020
2021
2022
5%

Προσωρινές απολήψεις κερδών ΟΕ-ΕΕ Με διπλογραφικό σύστημα
2020
2021
2022
5%

Μερίσματα εταίρων από ΟΕ-ΕΕ Με διπλογραφικό σύστημα
2020
2021
2022
5%

 

Συνοπτικά οι φορολογικοί συντελεστές και τα ποσοστά προκαταβολής φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
 

Α/Α
Φυσικά και νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες
Φορολογικό έτος 2022

Συντελεστής φόρου
Ποσοστό προκαταβολής

1
Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, Συνταξιούχοι κλπ
Κλίμακα 9 – 44%

2
Φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα (αγρότες ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι,  κ.λπ)
Κλίμακα 9 – 44%
55%

3
 Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από Ακίνητα
Κλίμακα 15 – 45%

4
Κεφαλαιουχικές εταιρείες Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.
22%
80%

5
Τράπεζες*
22%(29%)
100%

6
Προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.,)
22%
80%

7
Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (σωματεία,ιδρύματα)
22%
80%

8
Συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών
22%
80%

9
κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα
22%
80%

10
Κοινοπραξίες
22%
80%

11
Αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών
10%
80%

12
Λοιπές νομικές οντότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται ανωτέρω
22%
80%

 [*] Τα πιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται  στο σημείο 1) της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 , εφόσον έχουν ενταχθεί και για τα φορολογικά έτη που υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 27Α του ν. 4172/2013 , φορολογούνται με συντελεστή 29%.
Ειδικά για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα το ποσοστό προκαταβολής ορίζεται σε 100%

 

Εισφορά Αλληλεγγύης
 

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της παραγράφου 1 του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε. υπολογίζεται με την ακόλουθη κλίμακα:
 

Εισόδημα (ευρώ) 
Συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης

0,00 – 12.000,00
0%

12.000,01 –   20.000,00
2,2%

20.000,01 –   30.000,00
5,0%

30.000,01 –   40.000,00
6,5%

40.000,01 –   65.000,00
7,5%

65.000,01 – 220.000,00
9,0%

220.000,01 – 
10,0%

Υπενθυμίζεται ότι  η Εισφορά αλληλεγγύης καταργείται για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, σύμφωνα με το άρθρο 177 του ν. 4972/2022.

Δείτε τι ισχύει για το έτος 2022 

 

Φ.Έτος

Απαλλάσσονται

20221
→ Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα (αμοιβές ΔΣ, εισόδημα από μπλοκάκι, λοιπές αμοιβές άρθρου 12 Κ.Φ.Ε.)
→ Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελ επαγγελματίες, αγρότες, κ.λπ)
→ Εισόδημα από κεφάλαιο [μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ενοίκια, κ.λπ.)]
→ Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου

20231
→ Όλα τα εισοδήματα

 

Φ.Έτος

Δεν απαλλάσσονται

20221
→ Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες Δημοσίου τομέα
→ Συντάξεις, ασφάλισμα (διότι αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία)

1 Η παρ. 74 του άρθρου 72 του . 4172/2013 (ΚΦΕ) όπως προστέθηκε με το άρθρο 121 του ν. 4799/2021 (Ε.2125/2021) και όπως ισχύσει με το άρθρο 179 του ν. 4972/2022

Σχετικά με την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των μερισμάτων, διευκρινίζεται ότι στο εκάστοτε φορολογικό έτος (2020,  2021 και 2022) περιλαμβάνονται αυτά για τα οποία ο φορολογούμενος απέκτησε (ή θα αποκτήσει) το δικαίωμα είσπραξης στα έτη αυτά (ήτοι στα φορολογικά έτη 2020, 2021, 2022, 2023 και εφεξής) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε. και την ΠΟΛ.1223/2015 εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε.

Βάσει των ανωτέρω, δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης για μερίσματα που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν από Γενικές συνελεύσεις που έχουν συγκληθεί ή θα συγκληθούν από 1.1.2020 και μετά.
 

Επισημάνσεις:

1. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι μόνο όσοι εργάζονται σε φορείς εκτός δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης (βλ. και άρθρο 31 παρ. 1 ν. 4756/2020 ).

2. Αντιστοίχως με τα οριζόμενα για το φορολογικό έτος 2020 και 2021, ορίζεται ότι αν στο φορολογικό έτος 2022 προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (περ. α’ παρ. 1 άρθρο 34), προκειμένου να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα αυτό, πρέπει τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2020 και 2021), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

  

Με τις διατάξεις των άρθρων 15-17 του ν. 3091/2002, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, επιβάλλεται ειδικός ετήσιος φόρος με συντελεστή 15% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 51A του ΚΦΕ και βρίσκονται στην Ελλάδα. Με τις διατάξεις του άρθρου 15 προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις από το φόρο ανάλογα με τη δραστηριότητα των νομικών προσώπων και τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους.
 

Με τις διατάξεις του Κώδικα Διατάξεων φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (ΦΕΚ Α’ 266), όπως ισχύουν, επιβάλλεται φόρος σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στην αλλοδαπή με την επιφύλαξη απαλλαγής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2961/2001 και περιέρχεται σε ημεδαπούς ή αλλοδαπούς κατά κληρονομιά ή κληροδοσία. Ο φόρος είναι προοδευτικός και είναι συνάρτηση της αξίας της κληρονομικής μερίδας και της συγγενικής σχέσης του κληρονόμου προς τον κληρονομούμενο.
Για κληρονόμους που υπάγονται στην Α και Β’ κατηγορία ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1% έως 10% και από 5% έως 20% μετά την αφαίρεση αφορολογήτου ποσού 150.000 ευρώ και 30.000 ευρώ αντίστοιχα. Για τους κληρονόμους που υπάγονται στην Γ’ κατηγορία οι συντελεστές κυμαίνονται από 20% έως 40% και το αφορολόγητο ποσό είναι 6.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αυτοτελής φορολόγηση 0,5% για τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ΚφΚΔ (νπδδ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).

Απαλλαγές

Απαλλάσσονται από το φόρο οι κτήσεις, εφόσον δικαιούχοι είναι:
α) το Δημόσιο, οι λογαριασμοί που δημιουργούνται υπέρ του Δημοσίου και
δ) Οι αλλοδαποί με τον όρο της αμοιβαιότητας, εφόσον προβλέπεται απαλλαγή τους από το φόρο με διεθνείς συμβάσεις. Αν στη νομοθεσία του αλλοδαπού κράτους δεν προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, αλλά υπαγωγή σε ελαφρύτερη φορολογία με τον όρο της αμοιβαιότητας, η φορολογητέα στην Ελλάδα κληρονομική μερίδα ή κληροδοσία φυσικού ή νομικού προσώπου, που έχει την ιθαγένεια του ξένου τούτου κράτους, υπόκειται σε ελαφρύτερο φόρο αντίστοιχο προς εκείνο που επιβάλλεται από το ξένο τούτο κράτος.

Επίσης απαλλάσσονται από το φόρο:

α) Η κτήση πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων ολικής χωρητικότητας άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) κόρων.
β) Η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα στο όνομα δύο ή περισσοτέρων δικαιούχων από κοινού, καθώς και οι κοινοί λογαριασμοί λοιπών χρηματοπιστωτικών προϊόντων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την κατοικία των συνδικαιούχων, μετά τον θάνατο οποιουδήποτε εξ αυτών για όλους τους επιζώντες συνδικαιούχους, στους οποίους περιέρχεται αυτοδίκαια, και μέχρι τον τελευταίο από αυτούς. (άρθρο 57 του ν. 4916/2022, ισχύς από 28.3.2022)
Η απαλλαγή της παρούσας περίπτωσης δεν ισχύει για χρηματικές καταθέσεις και λογαριασμούς που τηρούνται σε μη συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα κράτη και σε κράτη που δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα την Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών που έχει κυρωθεί με τον ν. 4428/2016 (Α’ 190).
γ) Η κινητή περιουσία που βρίσκεται στην αλλοδαπή Έλληνα υπηκόου που είναι εγκατεστημένος σε αυτή για δέκα (10) τουλάχιστον συναπτά έτη. Δεν περιλαμβάνονται στην απαλλαγή αυτή περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητας τους αυτής.
δ) τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιέλθει στον κληρονομούμενο αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής από τους γονείς αυτού και κληρονομούνται από αυτούς,
ε) Η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για τα οποία εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 29 του παρόντος, μέχρι του ποσού των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ ανά δικαιούχο, εφόσον δικαιούχοι είναι σύζυγος και ανήλικα τέκνα του κληρονομουμένου. Εφόσον παρέχεται η απαλλαγή αυτή, κατά τον υπολογισμό του φόρου δεν ισχύει το πρώτο αφορολόγητο κλιμάκιο της κλίμακας της ίδιας αυτής παραγράφου και περιορίζονται αντίστοιχα τα επόμενα κλιμάκια. Η απαλλαγή για τον επιζώντα σύζυγο παρέχεται εφόσον η έγγαμη συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
στ) Η κληρονομιά η οποία περιέρχεται σε σύζυγο, τέκνα, γονείς ή αδέλφια στρατιωτικού, κατά τον ορισμό της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α΄), που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, σε εκτέλεση υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής.

Απαλλαγή πρώτης κατοικίας

Δείτε το άρθρο 26 του ν. 2961/2001.

Υποβολή δηλώσεων

Η υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς κινητών και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος (ΑΠΑΑ)-“Δήλωση κληρονομιάς γίνεται μέσω μέσω της εφαρμογής my PROPERTY”. Σχετική : Α.1151/2022

 

Με τις διατάξεις του Κώδικα Διατάξεων φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (ΦΕΚ Α’ 266), όπως ισχύουν, επιβάλλεται φόρος σε κάθε δωρεά και γονική παροχή. Ο φόρος δωρεάς είναι προοδευτικός και είναι συνάρτηση της αξίας της μεταβιβαζόμενης περιουσίας και της συγγενικής σχέσης του δικαιοδόχου προς το δικαιοπάροχο.
Ο μέγιστος συντελεστής φορολόγησης είναι 40% και ο ελάχιστος 5% ενώ το αφορολόγητο για την Α κατηγορία των δικαιούχων είναι 800.000 ευρώ, για τη Β’ κατηγορία 30.000 ευρώ και για τη Γ’ κατηγορία 6.000 ευρώ.

Για τη μεταβίβαση χρηματικού ποσού αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστές 10%, 20% και 40% για την A, Β’ και Γ’ κατηγορία αντίστοιχα. Ειδικά η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα πρόσωπα της Α’ κατηγορίας που συστήνεται από την 1/10/2021 και η οποία διενεργείται με μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υπόκειται σε φόρο ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ.

Απαλλαγές από το φόρο

Απαλλαγή πρώτης κατοικίας

Σε περίπτωση απόκτησης με γονική παροχή εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα, με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της ενότητας Α του άρθρου 26:
α) κατοικίας, δεν υπόκειται σε φόρο ποσό μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ για κάθε ενήλικο άγαμο δικαιούχο. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, προκειμένου για έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα, που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους, και προσαυξάνεται κατά είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτών και κατά τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα τους,
β) οικοπέδου, δεν υπόκειται σε φόρο ποσό μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για κάθε άγαμο δικαιούχο. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, προκειμένου για έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα, που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους, και προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτών και κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα τους. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως είκοσι (20) τ.μ., εφόσον βρίσκονται στην ίδια οικοδομή και αποκτώνται ταυτόχρονα.
Αν η κατοικία ή το οικόπεδο ανήκει από κοινού στους δύο γονείς, παρέχεται απαλλαγή, εφόσον η απόκτηση γίνεται ταυτόχρονα και με το ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Εάν ο δικαιούχος της απαλλαγής ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα αυτού είναι κύριοι κατοικίας ή οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτών και μεταβιβάσουν με επαχθή ή χαριστική αιτία την επικαρπία ή το δικαίωμα της οίκησης ή ιδανικό μερίδιο επί της κατοικίας ή του οικοπέδου, το εμβαδόν των οποίων πληρούσε κατά το χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές τους ανάγκες, δεν παρέχεται απαλλαγή πριν την παρέλευση χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών από τη μεταβίβαση της επικαρπίας, της οίκησης ή του ιδανικού μεριδίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα απαιτείται και όταν μεταβιβάζεται η ψιλή κυριότητα οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτού.

Ειδικές περιπτώσεις απαλλαγών (άρθρο 43 ν. 2961/2001)

α) Για τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001 (νπδδ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.) ισχύει αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 0,5% και, για τις χρηματικές δωρεές, αφορολόγητο ποσό 1.000 ευρώ ανά έτος.
Προσοχή, δυνάμει του άρθρου 300 του ν. 4738/2022, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 47 του ν. 4873/2021 και το άρθρο 54 του ν. 4949/2022, η ως άνω πρόβλεψη για τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001 έχει τεθεί σε αναστολή εφαρμογής για το διάστημα από 26/10/2020 έως 31/12/2022, για το οποίο τα εν λόγω πρόσωπα απαλλάσσονται από τον φόρο δωρεάς.

β) Απαλλάσσονται από το φόρο δωρεάς και από την υποχρέωση υποβολής των οικείων δηλώσεων φόρου:
βα) οι δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων από ανώνυμους και μη δωρητές, εφόσον οι δωρεές αυτές διοργανώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο με την πρωτοβουλία φορέων για σκοπούς αποδεδειγμένα φιλανθρωπικούς και
ββ) οι δωρεές των κάθε φύσεως περιουσιακών στοιχείων που καταρτίζονται μεταξύ των εκκλησιαστικών πρόσωπων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 25.
βγ) οι δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων ή οποιωνδήποτε παροχών από ανώνυμους και μη δωρητές, οι οποίες πραγματοποιούνται για την ανακούφιση πληγέντων από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα μέσα σε μία τριετία από την κήρυξη περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Λοιπές απαλλαγές

Απαλλάσσονται από το φόρο:
α) Οι κτήσεις από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001
β) Τα βοηθήματα ή αποζημιώσεις που καταβάλλονται εφάπαξ ή περιοδικά από τα ασφαλιστικά ταμεία ή ασφαλιστικούς οργανισμούς, λόγω θανάτου του ασφαλισμένου, στη χήρα, τα τέκνα περιλαμβανομένων και των θετών, τους γονείς και τις άγαμες αδερφές αυτού.
γ) Οι χωρίς αντάλλαγμα παραχωρήσεις κινητών ή ακινήτων του Δημοσίου, δήμων ή κοινοτήτων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
ε) Οι χωρίς αντάλλαγμα μεταβιβάσεις μετοχών και άλλων κινητών αξιών, με οποιουσδήποτε τυχόν περαιτέρω όρους, οι οποίες διενεργούνται από το Δημόσιο ή τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (Δ.Ε.Κ.Α. Α.Ε.) ή προς το Δημόσιο ή τη Δ.Ε.Κ.Α. Α.Ε..
στ) χρηματικά ποσά μέχρι ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ συνολικά ανά δικαιούχο, που καταβάλλονται, εφάπαξ ή περιοδικά, σε σύζυγο και ανήλικα τέκνα στρατιωτικού που απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας συνεπαγομένης επαυξημένο κίνδυνο και προδήλως και αναμφισβήτητα λόγω αυτής.
στ) χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 σε σύζυγο, τέκνα, γονείς και αδέλφια των προσώπων που απεβίωσαν ή αγνοούνται λόγω του ναυαγίου του πλοίου Norman Atlantic, που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2014.
ζ) Οι δωρεές κινητών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται, κατά τον χρόνο της δωρεάς, στην αλλοδαπή, από Έλληνα υπήκοο, που είναι εγκατεστημένος στην αλλοδαπή για δέκα (10) τουλάχιστον συνεχομένα έτη και, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών, εκτός αν η φορολογική αρχή αποδείξει ότι αυτά είχαν αποκτηθεί κατά τα τελευταία δώδεκα (12) έτη στην ημεδαπή.
Για τους Έλληνες υπηκόους, που είναι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή για είκοσι (20) τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν έχουν μετεγκατασταθεί κατά τον χρόνο της δωρεάς στην Ελλάδα, τα δωρούμενα κινητά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται κατά τον χρόνο της δωρεάς στην αλλοδαπή.
Δεν περιλαμβάνονται στην απαλλαγή αυτή περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητάς τους αυτής (η περίπτωση ζ τροποποιήθηκε με τον νόμο 4887/2022).
η) δωρεές και εισφορές σε είδος ή χρήματα προς τον φορέα υλοποίησης δράσεων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα, εφόσον πραγματοποιούνται αποκλειστικά για την εκτέλεση των δράσεων αυτών.

Υποβολή δηλώσεων

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αρχικές δηλώσεις δωρεάς/γονικής παροχής για κινητά περιουσιακά στοιχεία και οι δηλώσεις Δωρεάς/Γον.Παροχής χρημάτων εφόσον δεν συντάσσεται συμβόλαιο, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης myAADE, των συμβαλλομένων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY (δείτε την απόφαση Α.1162/2022).

Εξακολουθούν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή, είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» σύμφωνα με την Α.1054/2022 (ΦΕΚ 2154/τΒ’/2020) απόφαση Διοικητή της ΑΑΔΕ, είτε σύμφωνα με την Α.1137/2020 (B’ 2423) απόφαση Διοικητή ενδεικτικά: οι τροποποιητικές δηλώσεις, οι δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας, οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις, οι δηλώσεις φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής χρημάτων οι οποίες απαλλάσσονται από τον αντίστοιχο φόρο και οι δηλώσεις δωρεάς χρημάτων στα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001.

 

Με τις διατάξεις των άρθρων 58 και 60 του Κώδικα Διατάξεων φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (ΦΕΚ A 266), όπως ισχύουν, επιβάλλεται φόρος:

α) στα κέρδη από τα λαχεία, περιλαμβανομένου του αμοιβαίου λαχειοφόρου ιπποδρομικού στοιχήματος (SWEEPSTAKE), που κυκλοφορούν στην Ελλάδα,

β) στα κέρδη από τυχερά παίγνια που εκμεταλλεύεται η ΟΠΑΠ ΑΕ, περιλαμβανομένων αυτών που διεξάγονται μέσω των παιγνιομηχανημάτων του άρθρου 39 του ν. 4002/2011,

γ) στα κέρδη από τα τυχερά παίγνια που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι δυνάμει του άρθρου 45 του ν. 4002/2011,

δ) στα κέρδη από αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι,

ε) στα κέρδη από τις λαχειοφόρες ομολογίες και τις λαχειοφόρες αγορές, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και οι κάθε είδους παροχές που προσφέρονται σε όσους συμμετέχουν σε παιχνίδια ή διαγωνισμούς ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς και λοιπούς παρεμφερείς οποιοσδήποτε μορφής που διενεργούνται στην Ελλάδα και

στ) στα έσοδα από έπαθλα που λαμβάνουν ερασιτέχνες ιδιοκτήτες δρομώνων ίππων (όσοι είναι ιδιοκτήτες ή κατέχουν ποσοστιαία μερίδια έως και πέντε (5) ίππων).

Τα κέρδη της περ. α) υποβάλλονται σε φόρο αυτοτελώς ανά γραμμάτιο λαχείου, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού εκατό (100) ευρώ, με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον πρόκειται για κέρδη μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, και με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), εφόσον πρόκειται για κέρδη από χίλια ευρώ και ένα λεπτό (1.000,01) και πάνω.

Τα κέρδη της περ. β) υποβάλλονται σε φόρο ανά δελτίο παιχνιδιού, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
 

Κέρδη ανά δελτίο
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

0-100
0,0%

100,01-200
2,5%

200,01-500
5,0%

> 500
7,5%

Για τα παίγνια της περίπτωσης αυτής, ως δελτίο νοείται η καταχώριση πρόβλεψης του παίκτη, ανεξαρτήτως εάν αφορά σε ένα ή περισσότερα στοιχηματικά γεγονότα. Αν το δελτίο αφορά σε ένα στοιχηματικό γεγονός, η απόδοση της πρόβλεψης ισούται με την προσφερόμενη απόδοση του επιλεγέντος στοιχηματικού γεγονότος. Αν το δελτίο αφορά σε περισσότερα στοιχηματικά γεγονότα, η απόδοση της πρόβλεψης ισούται με το γινόμενο όλων των προσφερόμενων αποδόσεων καθενός από τα επιλεγέντα στοιχηματικά γεγονότα.

Τα κέρδη της περ. γ), που πληρώνονται ή πιστώνονται στον Ηλεκτρονικό Λογαριασμό Παίκτη, υποβάλλονται σε φόρο μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού εκατό (100) ευρώ, αυτοτελώς ανά παικτική συνεδρία, με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), εφόσον πρόκειται για κέρδη μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), εφόσον πρόκειται για κέρδη από πεντακόσια ευρώ και ένα λεπτό (500,01) και πάνω.

Τα κέρδη της περ. δ) υποβάλλονται σε φόρο ανά δελτίο παιχνιδιού, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
 

Κέρδη ανά δελτίο
ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

0-100
0,0%

100,01-200
2,5%

200,01-500
5%

500,01-2.500
10%

> 2.500
20%

Ως δελτίο νοείται η καταχώριση κάθε συνόλου επιλογών του παίκτη το οποίο συνιστά μία αυτοτελή συμμετοχή του σε μία κλήρωση ή έναν διαγωνισμό εκάστου παιγνίου.

Τα κέρδη και οι παροχές της περ. ε) υποβάλλονται σε φόρο αυτοτελώς με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού χιλίων (1.000) ευρώ ανά αντικείμενο.

Τα έσοδα της περ. στ) φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%).

 
 

Ο φόρος επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση με αντάλλαγμα ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο. Υπολογίζεται στην αντικειμενική αξία του μεταβιβασθέντος ακινήτου ή στο δηλωθέν τίμημα, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 3% για φορολογικές υποθέσεις από 1-1-2014 και έπειτα.
 

Ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι σε ισχύ από το έτος 1987 (ν. 1676/1986) και αφορά κάθε νομικό πρόσωπο, δηλαδή εταιρεία ή ένωση προσώπων (κοινοπραξία, συνεταιρισμός κ.α.) με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Αντικείμενο του φόρου είναι:
η σύσταση και η αύξηση του κεφαλαίου ή του ενεργητικού νομικών προσώπων,
δάνεια μεταξύ των νομικών προσώπων και των μελών τους με την προϋπόθεση ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την αύξηση του εταιρικού μεριδίου,
μετατροπή ή συγχώνευση νομικών προσώπων.
Εξαιρετικά, από 7/4/2014 δεν επιβάλλεται ΦΣΚ κατά τη σύσταση των υποκείμενων στο φόρο αυτό.
Ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 0,5%* επί της πραγματικής αξίας κάθε εισφερόμενου στοιχείου.

_________
* Το άρθρο 21 τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου πεντηκοστού έβδομου του ν. 4839/2021 (ΦΕΚ Α’ 181/02-10-2021) και ισχύει από 01/10/2021 και καταλαμβάνει πράξεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την ημερομηνία αυτή και μετά, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου.

 

Ο φόρος ασφαλίστρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3492/2006, επιβάλλεται στα απαιτητά ασφάλιστρα και κάθε φύσης δικαιώματα που απορρέουν από τις ασφαλιστικές συμβάσεις. Υποκείμενο του φόρου είναι η ασφαλιστική επιχείρηση και ο φορολογικός συντελεστής διαφοροποιείται από 4% έως 20% κατά περίπτωση κλάδου ασφάλισης (συντελεστής για ασφάλιστρα: κλάδου ζωής 4%, κλάδου πυράς 20%, λοιπών κλάδων 15%).

 Δείτε επίσης τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος από το 2000 και μετά στην σχετική ενότητα του κόμβου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό