19.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κλάματα και «δαίμονες» στην διαμάχη για το εκκλησιαστικό σχίσμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ένταση γρήγορα εξελίχθηκε σε οργή. Οι ηλικιωμένες γυναίκες ξέσπασαν σε κλάματα. Το συγκεντρωμένο πλήθος, έξω από την ορθόδοξη εκκλησία του Καρίσκιβ, ενός χωριού της δυτικής Ουκρανίας, διαπληκτίζονταν για την προσάρτηση της ενορίας τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU).

Η εκκλησία μέχρι τώρα βρισκόταν υπό την σκέπη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC)- την οποία το Κίεβο κατηγορεί ότι βρίσκεται υπό την επιρροή της Μόσχας.

Η OCU ιδρύθηκε με σημαντική υποστήριξη από τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για τη δημιουργία μιας εκκλησίας πλήρως ανεξάρτητης από τη Μόσχα, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, και αναγνωρίστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Εντάσεις σε χωριά σε όλη την Ουκρανία

Στο επίκεντρο της διαμάχης δεν είναι οι δογματικές διαφορές αλλά η πίστη στο έθνος.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού ήθελαν την αλλαγή, όπως άλλωστε έχουν ψηφίσει εκατοντάδες κοινότητες της Ουκρανίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ορισμένοι από τους κατοίκους Καρίσκιβ, κατηγορούν οργισμένοι τη Ρωσία ότι επιδιώκει να καταστρέψει το έθνος τους, υπενθυμίζοντας πως και   τα στρατεύματα εισβολής της έχουν διαπράξει φρικαλεότητες. Άλλοι λένε πως θέλουν να λατρεύουν στη δική τους γλώσσα και όχι στην εκκλησιαστική σλαβονική- αρχαϊκή θρησκευτική γλώσσα που έχει ομοιότητες με τη ρωσική-  την οποία χρησιμοποιεί η UOC.

Αλλά μια χούφτα κατοίκων διαφωνεί έντονα. “Κάποιο είδος διαβόλου τους έχει καταλάβει”, λέει θυμωμένη η 73χρονη Μαρία . “Δεν καταλαβαίνουν καθόλου;”

Τέτοιες εντάσεις έχουν εκδηλωθεί σε χωριά σε όλη την Ουκρανία, καθώς οι αρχές έχουν καταστείλει τις δραστηριότητες της UOC μετά την εισβολή.

Διώξεις

Περισσότερες από 60 ποινικές υποθέσεις έχουν κινηθεί εναντίον των κληρικών, πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται για συνεργασία με τους εχθρούς και διάδοση φιλορωσικής προπαγάνδας.

Επτά έχουν ήδη καταδικαστεί σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή εξελίσσεται μια νομική μάχη για την έξωση της εκκλησίας της UOK, από την έδρα της, το ιστορικό μοναστήρι της Λαύρας στο Κίεβο.

Η UOC αρνείται ότι έχει συμμαχήσει με τη Μόσχα και λέει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αδικήματα από τους κληρικούς της. Υποστηρίζει δε ότι πολλοί από τους πιστούς της είναι πατριώτες που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων. Παρόλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ουκρανοί της γυρίζουν μαζικά την πλάτη.

Ακόμη μία δικαιολογία της Μόσχας

Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για “παράνομη επίθεση” κατά της UOC, μια ακόμη δικαιολογία για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία: την υπεράσπιση των ρωσόφωνων και του ρωσικού πολιτισμού από διώξεις.

Το Reuters επισκέφθηκε δύο χωριά στα τέλη Απριλίου στη δυτική περιοχή της Βινίτσια, η οποία έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ενοριών της UOC στην Ουκρανία. Δεκάδες κάτοικοι δήλωσαν ότι το ζήτημα έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις κοινότητές τους, ακόμη και αν οι περισσότεροι αποστρέφονται την εκκλησία που συνδέεται με τη Μόσχα.

Με ανάταση των χεριών μεταξύ των συγκεντρωμένων στο Καρίσιβ η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την UOC.

Τώρα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά, λένε.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό