17 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κενυάτισσσα ένοχη για συνεργεία σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων τρίχρονου

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια γυναίκα κρίθηκε ένοχη, καθώς συνέβαλε στο na πραγματοποιηθεί ακρωτηριασμός  γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) σε ένα τρίχρονο κορίτσι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κένυα το 2006.

Μετά από δίκη στο Old Bailey, η Amina Noor, 39 ετών, κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε η μέγιστη ποινή των 14 ετών φυλάκισης. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη σύμφωνα με το Νόμο για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων του 2003.

Η γεννημένη στη Σομαλία Noor, από το Χάροου, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, ταξίδεψε με το παιδί ως στην Κένυα οδηγώντας το σε ένα ιδιωτικό σπίτι προκειμένου να το υποβάλλει σε ακρωτηριασμό γυναικείων οργάνων – γνωστό και ως γυναικεία κλειτοριδεκτομή 

Το έγκλημα ήρθε στο φως χρόνια αργότερα, όταν το κορίτσι ήταν 16 ετών και το εμπιστεύτηκε στον καθηγητή Αγγλικών της στο σχολείο. Το θύμα, το οποίο είναι πλέον 21 ετών, δεν μπορεί να φανερωθεί ακόμα για νομικούς λόγους.

Η Noor είχε υποστηρίξει στη δίκη της ότι φοβόταν ότι θα «απορριφθεί και θα καταραστεί» από τα μέλη της κοινότητας εάν δεν συμμετείχε σε αυτή την απάνθρωπη διαδικασία. «Δεχόμουν πίεση για την οποία δεν είχα καμία δύναμη να κάνω κάτι»συμπλήρωσε.

Μάλιστα η ίδια περιέγραψε αυτό που είχε γίνει στο κορίτσι ως «Σούννα», που σημαίνει «παράδοση» στα αραβικά, και είπε ότι ήταν μια πρακτική που συνεχιζόταν για πολιτιστικούς λόγους για πολλά χρόνια.

H Nimco Ali ιδρύτρια του Five Foundation, μια παγκόσμια συνεργασία για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής των κοριτσιών δήλωσε: «Είναι απίστευτο ότι η ενημέρωση από δασκάλους και επαγγελματίες υγείας –για την οποία έχουμε αγωνιστεί σκληρά– αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Ένα κορίτσι υπέφερε. Απογοητεύτηκε από το σύστημα. Ωστόσο απέκτησε κάποια μορφή δικαιοσύνης σήμερα χάρη στις πολιτικές που εφαρμόζουμε τώρα».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων παντού. Να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος».

Έρευνα του 2014 υπολόγισε ότι 137.000 γυναίκες και κορίτσια επηρεάζονται από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό