16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρικές τράπεζες: Νομισματική σύσφιξη λόγω μείωσης των κεφαλαίων παγκοσμίως

Ειδήσεις Ελλάδα

H παγκόσμια αγορά δείχνει σημάδια ότι έφτασε το τέλος μιας εποχής «μεγακεφαλαίων», με τα venture capitals να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών συγκέντρωσαν 30,4 δισ. δολάρια από πανεπιστημιακά κονδύλια, ιδρύματα και άλλους θεσμικούς επενδυτές τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, μια σημαντική επιβράδυνση από το 2023 – που ήταν η χειρότερη χρονιά για συγκέντρωση κεφαλαίων από το 2016, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων ιδιωτικών αγορών PitchBook.

Οι επενδυτές σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, γνωστοί ως ετερόρρυθμοι εταίροι, έχουν περιορίσει τις δαπάνες τα τελευταία δύο χρόνια, ακολουθώντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν, οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί και οι αποδόσεις από τους διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών μειώθηκαν.

«Γιατί υπήρξε μια τέτοια παρατεταμένη επιβράδυνση; Στον πυρήνα του ζητήματος είναι οι έξοδοι στις αγορές», σχολίασε στους Financial Times ο Kaidi Gao, αναλυτής κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στο PitchBook. Μια αναζωπύρωση των αρχικών δημόσιων προσφορών ή των πωλήσεων θα επέτρεπε στους LP να ανακτήσουν το επενδυμένο κεφάλαιό τους και να το επανεπενδύσουν.

«Εκτός και αν δούμε σημαντικές βελτιώσεις στις αγορές, αναμένουμε να παραμείνουν οι δυσκολίες συγκέντρωσης κεφαλαίων και αυτό θα ασκήσει πτωτική πίεση στη σύναψη συμφωνιών», πρόσθεσε ο Gao.

Επιβράδυνση της ροής κεφαλαίων

Η δραστηριότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων έχει επιβραδυνθεί απότομα από το 2021, όταν τα VC άντλησαν 555 δισ. δολάρια. Πέρυσι, συγκέντρωσαν το ένα τρίτο αυτού του συνόλου και η δραστηριότητα συνέχισε να επιβραδύνεται, με τους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών να οδεύουν προς τη χειρότερη χρονιά συγκέντρωσης κεφαλαίων από το 2015.

Στις ΗΠΑ, μόλις 9,3 δισ. δολάρια σε κεφάλαιο συγκεντρώθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου το ένα δέκατο του συνόλου που συγκεντρώθηκε το 2023.

Ο αργός ρυθμός συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται σε επενδύσεις VC για να αναπτυχθούν στα πρώτα τους στάδια. Συνεχίζει μάλιστα μια απότομη αντιστροφή στην τύχη των εταιρειών VC από το 2021, όταν ξόδεψαν ένα ρεκόρ 747,5 δισ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το PitchBook. Η υπερβολή κατέστη δυνατή σε μεγάλο βαθμό από την εμφάνιση των «megafunds» – οχημάτων 5-10 δισ. δολαρίων που δημιούργησαν μια περίοδο άνευ προηγουμένου αφθονίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αυτή η εποχή έχει πλέον τελειώσει, σύμφωνα με το PitchBook. Τα στοιχεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για το πρώτο τρίμηνο «δείχνουν ότι μπορεί να μην υπάρχει διάθεση για τέτοια οχήματα στη σημερινή αγορά».

Μερικοί από τους μεγαλύτερους «χορηγούς» στα χρόνια της άνθησης – συμπεριλαμβανομένων των Tiger Global, Coatue, SoftBank και Insight Partners – μείωσαν το μέγεθος των κεφαλαίων τους και επιβράδυνσαν τον ρυθμό της επένδυσής τους.

Τα VC τώρα στοιχηματίζουν ότι μια έκρηξη στην τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει μια ευκαιρία για μια γενιά και θα βοηθήσει «να ξεπεραστούν οι αμαρτίες του 2020 έως το 2022», δήλωσε ο Venky Ganesan, συνεργάτης της εταιρείας Silicon Valley Menlo Ventures. «Κάθε επιχειρηματική εταιρεία κυνηγά τον «μονόκερο» της τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιοι θα το πάρουν και θα ευδοκιμήσουν, όσοι δεν το κάνουν θα σταλούν στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας», είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό