16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Καύσωνας: Προελαύνει προς νέο ιστορικό ρεκόρ το δεύτερο μισό του Αυγούστου

Ειδήσεις Ελλάδα

Εν μέσω ενός νέου κύματος καύσωνα, ίσως και ισχυρότερου από αυτό του «Κλέων», θα  βρεθούν οι χώρες της Μεσογείου και ειδικότερα η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο νέο καύσωνας, σύμφωνα με μετεωρολόγους που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg, αναμένεται κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου και θα επηρεάσει κυρίως τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες παίρνουν «ανάσες» δροσιάς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, κατά τον Αύγουστο, μεγάλο μέρος της ηπειρωτική Ευρώπης, θα επηρεαστεί από βροχές και ανέμους με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, κατά το δεύτερο μισό του μήνα η καιρική εικόνα θα αναστραφεί ραγδαία. Το κύμα καύσωνα που θα ξεκινήσει εκείνη τη περίοδο θα επαναφέρει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν αποκλείεται να σπάσουν νέα ιστορικά ρεκόρ κυρίως, σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Παράλληλα, θα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, καθώς οι συνθήκες θα είναι ξηρότερες από το συνηθισμένο.

Κατά το πρόσφατο κύμα καύσωνα που αφήσαμε πίσω μας, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία και συγκεκριμένα η Σαρδηνία, κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ ξεπερνώντας τους 48 βαθμούς Κελσίου κατά τον Ιούλιο. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν μιλώντας στο Bloomberg ότι αυτό το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ μπορεί να σπάσει πολύ σύντομα.

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του χρόνου τόσο όσον αφορά τις θερμοκρασίες εδάφους όσο και τις θερμοκρασίες των ωκεανών του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», όπως το έθεσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν οι μεγάλες διαφορές στις καιρικές συνθήκες στις χώρες του βορρά και του νότου στην Ευρώπη, με τις βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των περισσότερων γαλλικών περιοχών και των σκανδιναβικών χωρών να έχουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Αυτό θα ανακουφίσει τους αγρότες. Οι βροχές στις αρχές Αυγούστου θα βοηθήσουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων σε όλη την Ευρώπη, με μόνο ένα μικρό τμήμα στο νότο να παραμένει υπό πίεση από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέφερε σε σημείωμά της η Commodity Weather Group. Θα ενισχύσει επίσης τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, βοηθώντας την ανάπτυξη των ζαχαρότευτλων.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε από τη ζέστη και την ξηρασία που ζήσαμε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, με τη μονάδα παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβλέπει τις αποδόσεις ηλίανθου και κριθαριού να βρίσκονται στον μέσο όρο της πενταετίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό