20.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Καταιγισμός πληγμάτων στη Γάζα – Πάνω από 2.500 στόχοι χτυπήθηκαν από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάνω από 2.500 στόχοι έχουν πληγεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των μεγάλων χερσαίων επιδρομών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη», όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

IDF troops are continuing to eliminate Hamas terrorists in close-quarter combat as well as airstrikes on infrastructure, weapons depots, and command and control centers in Gaza. Read more at: https://t.co/SSFWEpuioX pic.twitter.com/MPQyD63rth

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) November 5, 2023

«Τα στρατεύματα του Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων συνεχίζουν να εξοντώνουν τρομοκράτες σε μάχες καθώς και σε αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές, αποθήκες όπλων, παρατηρητήρια και κέντρα διοίκησης στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

(Israel Defense Forces/REUTERS)

Κατά την ίδια πηγή, το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές δυνάμεις κατηύθυναν αεροσκάφη να χτυπήσουν στρατιωτικό συγκρότημα της Χαμάς όπου έδρευαν μεταξύ άλλων κέντρα διοίκησης και ελέγχου της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

(Israel Defense Forces/REUTERS) (Israel Defense Forces/REUTERS)«Παράθυρο» 4 ωρών για τη μετακίνηση κατοίκων της Γάζας προς τον νότο

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανοίγει «παράθυρο» λίγων ωρών στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε αργά χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή. «Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας» ανέφερε η ανάρτηση, στα αραβικά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα. Σύμφωνα με τον στρατό, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει.

1,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα

Η ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα επιδεινώνεται με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους να έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και πάνω από 710.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία. Αύριο ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Στη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά από συνομιλίες που είχε στην Ιορδανία με ομολόγους χωρών της Μέσης Ανατολής ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούν οι αραβικές χώρες.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό