19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Καταδίκη της Χαμάς- Αστερίσκοι για την στήριξη του Ισραήλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπερψήφισε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το οποίο καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Ωστόσο διατήρησε τις διαφωνίες της για ορισμένες πτυχές του ψηφίσματος, ζητώντας να συμπεριληφθούν σ’ αυτό «όλες οι πτυχές της τρέχουσας κρίσης και του Παλαιστινιακού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει με ανακοίνωσή του μεγάλη ανησυχία για τον εντεινόμενο κύκλο βίας και τονίζει την επιτακτική ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και επανόδου στη διπλωματική οδό.

«Προχωρήσαμε σε υπερψήφιση θεωρώντας αυτονόητη την καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς εναντίον αμάχων, διατηρώντας τη διαφωνία μας για πτυχές του ψηφίσματος και τονίζοντας την ανάγκη ανάδειξης και άλλων σημαντικών θέσεων από το Ευρωκοινοβούλιο για τις εξελίξεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, υποστήριξε σειρά τροπολογιών της LEFT και άλλων πολιτικών ομάδων, που μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι:

 Η επίθεση της Χαμάς είναι καταδικαστέα αλλά δεν νομιμοποιεί την αντεπίθεση του Ισραήλ που προκαλεί νέα σφαγή χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων Το δικαίωμα στην αυτο-άμυνα πρέπει να ασκείται μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο Το Ισραήλ επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού Η παραβίασή του διεθνούς δικαίου και η μακροχρόνια καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, γεννούν νέα βία και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους τους λαούς στην περιοχή.  Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε διπλωματική προσπάθεια για άμεση κατάπαυση πυρός ή και ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών, η οποία και εγκρίθηκε.

Εκφράζουμε, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «την έντονη ανησυχία μας για τον εντεινόμενο κύκλο της βίας στον οποίο βυθίζονται Ισραήλ και Παλαιστίνη, ιδιαίτερα μετά τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, με εκατοντάδες νεκρούς και ιδιαίτερα αμάχους, που σύμφωνα με ΜΜΕ, διαπράχθηκε από την Ισραηλινή αεροπορία.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για κλιμάκωση και επέκταση της σύρραξης σε περιφερειακό επίπεδο, όπως και το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και στηρίζουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης, ενάντια στη δημιουργία τετελεσμένων με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και τους εποικισμούς, που ακολουθείται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες από το Ισραήλ και έχει εντείνει τον κύκλο της βίας.

Επισημαίνουμε την ανάγκη για επαναφορά στη διπλωματική οδό, με μοναδική διέξοδο της δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, στη βάση των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.

Επισημαίνουμε την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την αμήχανη στάση της, να μη διακόψει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστίνη και σε πλαίσιο στρατηγικής αυτονομίας να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με στόχο να προασπίσει την ειρήνη στην περιοχή και την ευημερία των λαών».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό