16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κατέσχεσαν φορτίο ιρανικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, δήλωσαν τρεις πηγές, και ημέρες αργότερα το Ιράν κατέσχεσε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο με πετρέλαιο σε αντίποινα, σύμφωνα με μια εταιρεία ναυτικής ασφάλειας.

Καθώς οι αγορές πετρελαίου παραμένουν νευρικές, η κατάσχεση του φορτίου είναι η τελευταία κλιμάκωση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης μετά από χρόνια πιέσεων για κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τις κυρώσεις και οι εξαγωγές πετρελαίου του έχουν αυξηθεί.

Η Τεχεράνη λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για μη στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η Ουάσινγκτον υποψιάζεται ότι το Ιράν θέλει να αναπτύξει πυρηνική βόμβα. Η εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι η κατάσχεση από τις ΗΠΑ έγινε τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ενέργεια του Ιράν την Πέμπτη.

Οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον πήρε τον έλεγχο του πετρελαϊκού φορτίου επί του δεξαμενόπλοιου Suez Rajan των Νήσων Μάρσαλ, αφού εξασφάλισε προηγούμενη δικαστική απόφαση. Η τελευταία αναφερόμενη θέση του δεξαμενόπλοιου ήταν κοντά στη νότια Αφρική στις 22 Απριλίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία εντοπισμού του πλοίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ιράν κατέλαβε την Πέμπτη ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν, την τελευταία κατάσχεση ή επίθεση της Τεχεράνης σε εμπορικά πλοία στα επικίνδυνα ύδατα του Κόλπου. Η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε την Παρασκευή ότι το δεξαμενόπλοιο αγνοούσε τις κλήσεις μέσω ασυρμάτου για οκτώ ώρες μετά τη σύγκρουση με ένα ιρανικό σκάφος, από την οποία τραυματίστηκαν αρκετοί άνδρες του πληρώματος και τρεις αγνοούνται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό