18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για παθογόνους μικροοργανισμούς από την αφρικανική σκόνη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ως μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής θεωρεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης την συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που όπως είπε θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά, και ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είπε ότι πρέπει να προσέχουν πρωτίστως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με προβλήματα στο αναπνευστικό καθώς και ηλικιωμένους. «Καλό είναι να αποφεύγουν την έκθεση σε ανοιχτούς χώρους αυτές τις ημέρες και για όσο διαρκεί το φαινόμενο».

Μιλώντας για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν, περνώντας από πόλεις της βορείου Αφρικής, απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε ερώτηση για το αν αυτό το φαινόμενο με την αφρικανική σκόνη μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο και από το νέφος που είχε η Αθήνα, ο καθηγητής απάντησε: «Ναι θα είναι χειρότερο, όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο αυτές τις ημέρες μόνο αλλά επειδή συνδυάζεται με νέφος. Έχουμε νέφος έτσι κι αλλιώς. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι συνθήκες από την ρύπανση δεν είναι καλές, έχουμε υπερβάσεις ορίων. Υπάρχει ζήτημα ποιότητας του αέρα».

Aναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε στο EΡΤΝews τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό