18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Καμπανάκια» Στουρνάρα στη Βουλή για ιδιωτικό χρέος και κόκκινα δάνεια

Ειδήσεις Ελλάδα

Καμπανάκι κινδύνου για τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος, με αιχμή την πορεία των κόκκινων δανείων, έκρουσε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για ενδεχομένως δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενημέρωσε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ελληνικές τράπεζες και αναφέρθηκε στις προκλήσεις από εξωγενείς παράγοντες καθώς και στην μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων που δύναται να βάλουν σε κίνδυνο τις θέσεις των ξένων επενδυτών.

«Διαμορφώνεται ένα περιβάλλον από την παραμονή σε υψηλά βασικά επιτόκια, σε συνδυασμό με το μειωμένο ρυθμό αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ το αυξημένο κόστος παραγωγής θα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κάτι τέτοιο θα έχει ενδεχομένως δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών», ανέφερε επί λέξει σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα, αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος, σημείωσε πως η μεταφορά των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος, σε servicers, δε σημαίνει και εξάλειψη χρέους, ενώ ενημέρωσε πως το Δεκέμβριο του 2023 η συνολική αξία των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι servicers ανήλθε σε σχεδόν 70 δισ. ευρώ.

«Συνεπώς, η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του ιδιωτικού χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», υποστήριξε, στέλνοντας σήμα μη εφησυχασμού.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε θετικό όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο, εκτιμώντας μάλιστα πως αυτό το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε μήνυμα στις τράπεζες, σημειώνοντας πως κερδοφορία δεν σημαίνει αυτομάτως και ασυδοσία, ευρωστία δεν σημαίνει απληστία και στήριξη δεν σημαίνει αυθαιρεσία.

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενημέρωσε πως μέχρι σήμερα, 29.000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ρυθμίσει χρέη που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε τη διεύρυνση του συστήματος του IRIS ώστε να καλύψει όλες τις μορφές επιχειρήσεων, όχι μόνο τους ελευθεροεπαγγελματίες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό