21.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Καλεί την Apple να ανοίξει το οικοσύστημα της (hardware και software) στους ανταγωνιστές της

Ειδήσεις Ελλάδα

Για την ώρα ο κλειστός χαρακτήρας του iOS και γενικότερα των προϊόντων – υπηρεσίων της Apple δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα νομοσχέδια της ΕΕ (βλ. Digital Markets Act και Digital Services Act), παρόλα αυτά, ήδη η εταιρεία έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει την υποδοχή USB-C και σύντομα θα αρχίσει να επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών από third-party καταστήματα στις συσκευές της.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ δεν σκοπεύει να περιοριστεί μόνο σε όσα διαβάζουμε όλους αυτούς τους μήνες. Μόλις χτες, ο επίτροπος Thierry Breton τοποθετήθηκε δημόσια (προσ)καλώντας τον CEO της Apple, Tim Cook) να ανοίξει το οικοσύστημα της εταιρείας σε επίπεδο hardware και software προς τους ανταγωνιστές της. Οι δυο τους συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και ο Thierry Breton δήλωσε αμέσως μετά στο πρακτορείο Reuters τα εξής:

Η επόμενη δουλειά της Apple, όπως και των υπολοίπων Big Tech εταιρειών, είναι να ανοίξουν τις πόρτες τους προς τους ανταγωνιστές τους, στο πλαίσιο της καθολικής εφαρμογής του νομοσχεδίου Digital Markets Act (DMA). Είτε μιλάμε για το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, τους web browsers ή τα καταστήματα εφαρμογών, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν iPhone θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν και επωφελούνται από τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες άλλων παρόχων.

Από τη στιγμή που η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει ως gatekeepers την πλειοψηφία των υπηρεσιών – πλατφορμών των Big Tech εταιρειών, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες του νομοσχεδίου DMA και οι καταναλωτές θα δουν ριζικές αλλαγές στο μοντέλο της λειτουργίας τους. Ειδικά για την Apple έχουν χαρακτηριστεί ως gatekeepers τα App Store, Safari και iOS, γι’ αυτό περιμένουμε από την Apple μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιτρέψει το sideloading εφαρμογών στις iOS συσκευές.

Μέχρι σήμερα η Apple διατείνεται ότι κρατά κλειστό το οικοσύστημα της για λόγους ασφαλείας και ιδιωτικότητας, όμως ο Breton σχολίασε αυτήν την πολιτική αναφέροντας πως «η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προάγει την καινοτομία, χωρίς να υποβαθμίζει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα».

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό