18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Και η ΕΛ.ΑΣ. σε διεθνή επιχείρηση ενάντια στη μεταφορά παράνομου χρήματος μέσω ενδιάμεσων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η 9η παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος (European Money Mule Action 9), στην οποία συμμετείχε ενεργά η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομική δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις, από 1η Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2023 και από 1η Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2023, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust, της Interpol και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation).

Συμμετείχαν αστυνομικές Υπηρεσίες από 26 χώρες και συγκεκριμένα από Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Σουηδία, Ισπανία, Ουκρανία , Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με την Interpol, παρείχε επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες. Ειδικότερα, στη Europol είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή τους για περαιτέρω ανάλυση.

Επιπλέον, τη συγκεκριμένη δράση υποστήριξαν, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation), περίπου 2.822 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -οργανισμοί, καθώς και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και λοιπές πολυεθνικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια της δράσης:

εντοπίστηκαν 10.759 μεταφορείς παράνομου χρήματος (Money mules)ταυτοποιήθηκαν 474 εντολείς – καθοδηγητές (Moneymulesrecruiters – Herders)πραγματοποιήθηκαν 1.013 συλλήψειςαναφέρθηκαν 10.736 απατηλές συναλλαγέςαπετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους περίπου 32.000.000 ευρώ και ξεκίνησαν 4.659 ποινικές έρευνες.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη και στάδια της κοινής αστυνομικής επιχείρησης.

Σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερεύνησε υποθέσεις απάτης με υπολογιστή, όπου πραγματοποιούνταν παράνομη μεταφορά χρημάτων με την χρήση ενδιαμέσων (ΜoneyΜules).

Οι κύριοι τρόποι δράσης (modus operandi) στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν:

α) Επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing),

β) Business Email Compromise (BEC) και

γ) απάτες με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams).

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε και η αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «A.P.A.T.E.» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E-banking), για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας προέβαιναν συστηματικά σε απάτες με υπολογιστή, με τη μέθοδο “Phishing”.

Κατά την εν λόγω επιχείρηση συνελήφθησαν 24 βασικά μέλη πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ αυτών και 3 ηγετικά για τα οποία εξακριβώθηκε ότι έχουν διαπράξει τουλάχιστον 670 περιπτώσεις απάτης, είτε τετελεσμένες, είτε σε απόπειρα.

Παράλληλα, εξετάζεται ο βαθμός συμμετοχής και εμπλοκής για περισσότερους από 1.200 δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών («μουλάρια» – moneymules), οι οποίοι διευκόλυναν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης EMMA 9 στη χώρα μας:

εντοπίστηκαν 1.361 μεταφορείς παράνομου χρήματος (Money mules)ταυτοποιήθηκαν 160 εντολείς – καθοδηγητές (Moneymulesrecruiters – Herders) καιπραγματοποιήθηκαν 24 συλλήψεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, στις εν λόγω υποθέσεις, τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, ξεπερνούν τα 6.635.000 ευρώ.

Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής και αυτόφωρης διαδικασίας, οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Η αστυνομική επιχείρηση European Money Mule Action αποτελεί συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή επιχείρηση του είδους της, που βασίζεται στην ιδέα ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των σύγχρονων εγκλημάτων.

Εντάσσεται στο πλαίσιο των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats), σχεδιάστηκε αρχικά για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών Αρχών και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό