23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Καιρός να κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη – Σφράγιση για δυο χρόνια σε επιχειρήσεις που παρανομούν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

Καλή αρχή στη «Νέα Αριστερά» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του είχε περιγράψει τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό με πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν διαχρονικές παθογένειες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να προχωρήσει η χώρα ένας είναι ο τρόπος: η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

«Είμαι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια και έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πληγή της φοροδιαφυγής, λέγοντας ότι επιβαρύνει εκείνους που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη δεύτερη 4ετία πρέπει να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα.

«Μόνο έτσι θα μειωθούν και άλλο οι φορολογικοί συντελεστές και μόνο έτσι θα αυξηθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις», συμπλήρωσε.

«Το νομοσχέδιο συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 11 παρεμβάσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «ειδικά οι 10 εξ’ αυτών εκσυγχρονίζουν τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη, αφού επεκτείνουν τις φορολογικές συναλλαγές. Συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής, όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εν συνεχεία, τόνισε ότι με τη διασύνδεση ταμειακών και POS περιορίζονται και οι πελάτες δυο ταχυτήτων, καθώς μπαίνει τέλος στο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη».

Σφράγιση για δυο χρόνια σε επιχειρήσεις που παρανομούν

Για το λαθρεμπόριο των καυσίμων παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αλλά επισήμανε ότι αυτό αλλάζει καθώς θα επέρχεται σφράγιση για δυο χρόνια σε επιχειρήσεις που παρανομούν.

Άκυρα τα συμβόλαια αγοραπωλησιών με ρευστό χρήμα

Τόνισε ακόμα ότι η φοροδιαφυγή έχει αποδειχθεί Λερναία Ύδρα και ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών από άγνωστες πηγές. Πλέον, είπε απαγορεύεται η οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με μετρητά.

«Μιλάμε για δις ευρώ που διακινούνται σε τσάντες και βαλίτσες χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Και αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά».

Διπλάσιο της αξίας θα είναι το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που δεν θα εξαφανιστεί αλλά είναι χρέος της πολιτείας να καθιερώσει κανόνες. Με κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν πάνω από τρία ακίνητα. Όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας. Όσα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας διατίθενται όλα για βραχυχρόνια μίσθωση θα λογίζεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα πληρώνει αναλόγως.

Για ελεύθερους επαγγελματίες: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος

«Ένας μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Τρεις στους 10 επικαλούνται ζημιές. Είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε, αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι, για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει. Μόλις το 4%, 4 στους 100 ελεύθερους επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της κατηγορίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Δεν θα μπορούν πλέον να δηλώνουν λιγότερα από το βασικό μισθό. Αν συντρέχουν λόγοι, για να παραμένει στο επάγγελμα, ενώ παρουσιάζει ζημιές, έχει δικαίωμα, καθώς το τεκμήριο είναι μαχητό. Μόνο στοιχείο της παρέμβασης είναι ότι αυτή δεν είναι οριζόντια παρέμβαση, αυτή ήταν το τέλος επιτηδεύματος και για αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό. Και σωστά επιλέγουμε να μην κάνουμε οριζόντια παρέμβαση, γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το ίδιο έναν μεγαλογιατρό του Κολωνακίου και έναν που έχει καφενείο στην Ανάφη. Για αυτό και κλιμακώνεται για όσους βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους και υπάρχουν και άλλες εξαιρέσεις, π.χ. αγρότες. Το νομοσχέδιο καλύπτει την ανάγκη, γιατί θα αρχίσουν να καταβάλλουν φόρο μόνο όταν η δουλειά τους θα θεμελιωθεί και θα παράγουν κέρδη. Προβλέψεις υπάρχουν και για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν παράλληλα έσοδα από συντάξεις κλπ. Αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα κάθε περίπτωση που έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

Κατόπιν υπογράμμισε: «Δεν αιφνιδιάσαμε. Συστηματικά μιλούσα προεκλογικά για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τη συσχέτιση με τη φορολογική συμμόρφωση. Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά θα κάνουμε μετεκλογικά».

«21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταυτόχρονα δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δηλαδή εμφανίζονται ως άποροι και ελάτε να μου πείτε ότι αυτό είναι δίκαιο», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Προχωράμε σε κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, ένα πρώτο αντιστάθμισμα και υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης με προοπτική σε ορίζοντα 2ετίας να καταργηθεί και το άλλο 50%. Δεν πρωτοτυπούμε. Αντίστοιχα συστήματα υπάρχουν στην Ιταλία, τη Γαλλία ή το Βέλγιο. Εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ τα πρόσθετα έσοδα, τα οποία θα κατευθυνθούν στην Υγεία και την Παιδεία. Αυτή πάντα ήταν η στόχευση της κεντρικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μέχρι το τέλος του 2023 είχα δεσμευτεί ότι η ελληνική οικονομία θα έχει κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και τήρησα αυτή την υπόσχεση. Έρχονται πρώτες αυξήσεις σε 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, φοροελαφρύνσεις, μεγαλύτερο κατά 1000 ευρώ αφορολόγητο σε 1 εκατ. συμπολίτες μας με παιδιά, μόνιμες παρεμβάσεις που ξεπερνούν το 1,6 εκατ. ευρώ».

Κλείνοντας και αναφερόμενος στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Στόχος είναι η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία. Για να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνούμε, γιατί πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Πρέπει για όλες τις υπηρεσίες να κόβονται αποδείξεις; Να κλείνουν οριστικά όσοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων; Να σταματήσει το μαύρο χρήμα; Να μην είμαστε μια ζούγκλα που κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα; Επιθυμούμε να έχουν δικαίωμα να ζητούν έλεγχο, αν θεωρούν ότι το κράτος τους αδικεί; Λέμε ναι ή όχι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα, αλλά φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Νομίζω ότι αυτό το σημαντικό βήμα προόδου αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό