16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Καθηγήτρια του Χάρβαρντ καταγγέλλει ότι απολύθηκε… με εντολή του Ζούκερμπεργκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες ερευνήτριες για την παραπληροφόρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ότι έκλεισε το σχέδιό της για να προστατεύσει τις σχέσεις του με τον μέγα-δωρητή και συνιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ .

Οι κατηγορίες που διατύπωσε η Δρ. Τζόαν Ντόνοβαν δημιουργούν πολλά ερωτήματα για την επιρροή που ασκεί ο γίγαντας της τεχνολογίας και, μάλιστα, μέσα σε μία φαινομενικά ανεξάρτητη έρευνα.

Η Meta, μητρική του Facebook, προσπαθεί εδώ και καιρό να υπερασπιστεί τη φήμη της απέναντι σε έρευνες που την εμπλέκουν σε υποθέσεις παραπληροφόρησης που βλάπτουν την κοινωνία: από την αύξηση της παραπληροφόρησης για τις εκλογές έως τη δημιουργία εθιστικών συνηθειών στα παιδιά.

Το θέμα αρχικά αποκαλύφθηκε από τη The Washington Post, όμως στη συνέχεια υπήρξαν διάφορα ρεπορτάζ και σε άλλα εξ ίσου αξιόπιστα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN.

Από το 2018, η Ντόνοβαν εργαζόταν στο κέντρο διακυβέρνησης, John F. Kennedy, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και έτρεχε το τεχνολογικό και κοινωνικό της πρόγραμμα έρευνας όπου μελετούσε καμπάνιες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης. Όμως, όπως υποστηρίζει η Δρ. Ντόνοβαν, πέρυσι η διοίκηση του Πανεπιστημίου την ενημέρωσε ότι κλείνει την έρευνα.

Με επιστολή που πήγε την περασμένη εβδομάδα στη διοίκηση του Χάρβαρντ, στον υπουργό Παιδεία και, στη συνέχεια, στα ΜΜΕ, η Ντόνοβαν ισχυρίζεται ότι το Πανεπιστήμιο άρχισε να περιορίζει την έρευνά της μετά τη δωρεά ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων του ιδρύματος Chan Zuckerberg, για τη χρηματοδότηση ενός κέντρου έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το Chan Zuckerberg είναι το φιλανθρωπικό ίδρυμα που τρέχει ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ με τη σύζυγό του, Πρισίλα Τσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο υπήρξαν φοιτητές του Χάρβαρντ

Από την πλευρά του, πάντως, το Πανεπιστήμιο, αμφισβητεί τις καταγγελίες της Δρ. Ντόνοβαν, υποστηρίζοντας ότι είναι «ψευδείς». Και προσθέτει ότι η επιχειρηματολογία της είναι γεμάτη ανακρίβειες και αβάσιμους ισχυρισμούς, ειδικά όσον αφορά την κατηγορία ότι το Facebook υπαγόρευσε στο Πανεπιστήμιο την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει απέναντι στην έρευνα.

Μάλιστα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι συνεχίζει να ερευνά την παραπληροφόρηση και το ρόλο που παίζουν σε αυτή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και προσθέτει ότι το Χάρβαρντ δημοσιεύει και ένα ακαδημαϊκό περιοδικό σχετικά με την παραπληροφόρηση.

Θέση στην υπόθεση πήρε και το ίδρυμα Chan Zuckerberg, που ανακοίνωσε ότι δεν εμπλέκεται στην απομάκρυνση της Δρ. Ντόνοβαν από το Χάρβαρντ. Ενώ η Meta αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της Δρ. Ντόνοβαν, το Χάρβαρντ δημοσίευσε σειρά ερευνών σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον Co-19 και άλλων ασθενειών, για τη ρητορική της ακροδεξιάς και το ρόλο της στην υπονόμευση της Αμερικανικής δημοκρατίας, τον τρόπο που λειτουργούν οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την διαδικτυακή παραπληροφόρηση και πολλά άλλα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι σταματά την έρευνά της και της απαγορεύει να συγκεντρώσει κεφάλαια ή να κάνει νέες προσλήψεις. Τον Αύγουστο, η Δρ. Ντόνοβαν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εργάζεται ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και αποχώρησε από το Χάρβαρντ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό