22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κίνα και Ρωσία νομίζουν ότι η ισχύς είναι και το δίκαιο

Ειδήσεις Ελλάδα

«Χάος και τυραννία». Έτσι προβλέπει πως θα είναι ο κόσμος ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, «αν δεν βοηθηθεί η Ουκρανία».

Κατά την πιο ισχυρή και κατηγορηματική τοποθέτησή του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε επίσης κατά την διάρκεια των εργασιών φόρουμ ασφαλείας στον Καναδά για τον κίνδυνο παγκόσμιας διασποράς των πυρηνικών όπλων.

«Οι αυταρχικοί ηγέτες φίλοι του Πούτιν παρακολουθούν. Και μπορεί να συμπεράνουν ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα τους δώσει “άδεια κυνηγιού”. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη σπείρα πυρηνικής διασποράς», είπε.

Η Κίνα και η Ρωσία αναζητούν έναν κόσμο όπου η βία χρησιμοποιείται για την επίλυση διαφορών, υποστήριξε και δεσμεύθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο.

«Το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα, αναζητά έναν κόσμο όπου η δύναμη επικρατεί, όπου οι διαφορές επιλύονται με τη βία και όπου οι αυταρχικοί μπορούν να σβήσουν τη φλόγα της ελευθερίας», είπε ο Όστιν στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ στον Καναδά.

Ο πόλεμος της Μόσχας εναντίον του Κιέβου «υπογράμμισε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου (η Κίνα) πιέζει επίσης για κάτι πολύ μακριά από το όραμά μας για ένα ελεύθερο, σταθερό και ανοιχτό διεθνές σύστημα», είπε ο Όστιν.

Οι κινεζικές δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν γίνονται «ολοένα και πιο προκλητικές», είπε, με τα αεροσκάφη του Πεκίνου να πετούν κοντά στο νησί σε σχεδόν καθημερινή βάση και να πραγματοποιούν μια σειρά επικίνδυνων αναχαιτίσεων αμερικανικών και συμμαχικών αεροπλάνων.

Όλες οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία εδώ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό