22 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κίνα: «Θύμα» του «gaokao» εκατομμυριούχος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ούτε η 27η φορά ήταν η τυχερή για έναν Κινέζο εκατομμυριούχο που εδώ και 40 χρόνια προσπαθεί να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, ανεπιτυχώς.

“Θαυμάζω τους διανοούμενους. Νοιώθω δέος για τη γνώση και τους μορφωμένους ανθρώπους από τότε που ήμουν παιδί”, δήλωσε στο NBC News την Τρίτη ο 56χρονος Λιανγκ Σι, που αγωνίζεται να πετύχει ικανοποιητική βαθμολογία στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις για τα Κινεζικά ΑΕΙ, γνωστές ως gaokao.

Το gaokao, θεωρείται ως μία από τις πιο απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις στον κόσμο. Από τα 12,91 εκατομμύρια φοιτητές που έδωσαν εξετάσεις στις αρχές του μήνα, λιγότεροι από τους μισούς θα εισαχθούν σε προγράμματα προπτυχιακών σπουδών

Ιστορία μιας ζωής

Ο Λιάνγκ, που κατάγεται από τη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, έδωσε για πρώτη φορά εξετάσεις το 1983, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει αρκετά υψηλή βαθμολογία για να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο, πόσο μάλλον στο πρωτοκλασάτο Πανεπιστήμιο του  Σιτσουάν, που ήταν το όνειρό του. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, έδωσε ξανά και ξανά εξετάσεις, συνολικά 27 φορές, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ εργάστηκε σε ένα κρατικό εργοστάσιο, παντρεύτηκε, έχασε τη δουλειά του όταν η εταιρεία έκλεισε το 1992 και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο μέσος μισθός στην Κίνα ήταν περίπου 8.000 γουάν (1.105 δολάρια) ετησίως, αυτός ήταν εκατομμυριούχος.

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια συμμετέχοντας πολλές φορές στο gaokao, έως ότου δεν είχε πλέον δικαίωμα συμμετοχής λόγω της ηλικίας του.

«Επέστρεψε» όμως, όταν το όριο ηλικίας καταργήθηκε το 2001 και δίνει ανελλιπώς εξετάσεις κάθε χρόνο από το 2010.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τις εξετάσεις, μελετούσε τις περισσότερες ημέρες από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ., με μόνο ένα σύντομο διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα.

Αφού απέτυχε να επιτύχει για 27η φορά την απαιτούμενη βαθμολογία ο 56χρονος άρχισε πλέον να αναρωτιέται αν θα καταφέρει ποτέ να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο των ονείρων του.

“Το πρόγραμμά μου δεν είναι πλέον τόσο καλά οργανωμένο όσο των άλλων μαθητών. Έχω άλλωστε πολλές δουλειές”, πρόσθεσε , τονίζοντας ότι  τώρα μελετάει  τρεις έως τέσσερις ώρες λιγότερες την ημέρα από τους μαθητές λυκείου, που προετοιμάζονται για τις ίδιες εξετάσεις.

Αλλά οι προσπάθειές του δεν ανταμείφθηκαν ούτε αυτή τη φορά.

Για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο Σιτσουάν, χρειαζόταν να «πιάσει» τουλάχιστον 600 από τις 750 μονάδες , που απαιτούνται. Η βαθμολογία του: 424 – τέσσερις μονάδες χαμηλότερη από πέρυσι. Δεν πέτυχε ούτε τα 450 μόρια που απαιτούνται για την εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο δεύτερης κατηγορίας

Ο Λιανγκ δεν είναι ο μόνος που έχει συμμετάσχει τόσες πολλές φορές στις εΕθνικές εξετάσεις. Ο Τανγκ Σανγκτζούν, 35 ετών, έχει κάνει 15 προσπάθειες στην προσπάθειά του να εισαχθεί σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας, το Tsinghua, το οποίο έχει ποσοστό αποδοχής χαμηλότερο από αυτό του Χάρβαρντ.

 Καθοριστικές για το μέλλον

Οι περισσότεροι Κινέζοι φοιτητές και οι οικογένειές τους, ιδίως εκείνοι που δεν έχουν τα μέσα να πληρώσουν για σπουδές στο εξωτερικό, θεωρούν το gaokao ως τις πιο σημαντικές εξετάσεις της ζωής τους, που θα καθορίσουν σχεδόν από μόνες τους την πορεία του μέλλοντός τους.

Ακόμη και για τους μαθητές που τα πάνε καλά στο gaokao και αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο, ο σκληρός ανταγωνισμός συνεχίζεται: Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα για τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών ήταν στο 20,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο το ενδιαφέρον βαίνει μειούμενο, γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι το ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων με πτυχίο είναι χαμηλότερο από εκείνο των αποφοίτων επαγγελματικών σχολών.

Παρόλο που τα πτυχία έχουν “απαξιωθεί” σοβαρά ο Λιανγκ δήλωσε ότι “τα πανεπιστήμια είναι ιερά στην καρδιά μου. Εξακολουθώ να θέλω να είμαι διανοούμενος”, είπε. “Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι η σημαντικότερη επιτυχία μου”.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό