18.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κέρδη στους δείκτες μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Ειδήσεις Ελλάδα

Με κέρδη 1,15% έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με άνοδο 1,23% στις τράπεζες και ώθηση από Εθνική και Coca Cola. Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν άνοδο, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και να αναμένουν νέα οικονομικά στοιχεία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,7% έως το απόγευμα, με τις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να σκαρφαλώνουν 2,6% και να ηγούνται των κερδών, καθώς οι περισσότεροι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχώρησαν κατά 0,5%.

Αυτό ακολούθησε στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο στο 7% σε ετήσια βάση. Η οικονομική ανάπτυξη στο μπλοκ ήταν στάσιμη το πρώτο τρίμηνο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέδωσε την Τετάρτη επίσης αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, αν και άφησε να εννοηθεί μια πιθανή παύση στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής σε μια δήλωση μετά τη συνεδρίαση.

Η περίοδος των κερδών συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τον γερμανικό γίγαντα αθλητικών ειδών Adidasμεταξύ των μεγάλων ονομάτων που θα ανακοινώσουν πριν από το καμπανάκι, ενώ η HSBCθα πραγματοποιήσει την ετήσια γενική συνέλευσή της.

Η μετοχή της Apple εν τω μεταξύ σημειώνει άλμα 4,3% μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα. Οι συνολικές πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού ήταν μειωμένες για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, αλλά οι πωλήσεις των iPhone ήταν υψηλότερες των προσδοκιών.

Στη Wall Street οι δείκτες σημειώνουν άνοδο την Παρασκευή μετά την έκθεση για τις προσλήψεις του Απριλίου, η οποία έδειξε ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης. Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο – πολύ πάνω από τις 180.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Στο 3,4% η ανεργία.

Διαβάστε ακόμη

SZ: Βρίσκει μικρή την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό