18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κάννες 2023: Η σκληρή δουλειά της Ελλάδας που δεν ελκύει τα φλας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε αντίθεση με αυτό που πολύς κόσμος πιστεύει, το Φεστιβάλ των Καννών που αύριο Τρίτη σηκώνει αυλαία για 76η φορά στην ιστορία του (πραγματοποιείται ως τις 27 Μαΐου), δεν είναι μόνο φλας των παπαράτσι και κόκκινο χαλί γεμάτο σταρ. Είναι και σκληρή δουλειά πίσω από τις κάμερες, μέσω της οποίας υλοποιούνται οι ταινίες που βλέπουμε στις αίθουσες ή αλλού. Αυτή τη δουλειά, συνήθως, τις χειρίζονται κρατικοί θεσμοί και ένας από τους πιο δραστήριους μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Για μια ακόμη φορά, μια ακόμη χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό παρών στις Κάννες δημιουργώντας νέες συνεργασίες, συμμετέχοντας σε μεγάλες δράσεις, σε προγράμματα και συζητήσεις όλα όσα δεν θα φωτιστούν ποτέ στο πρώτο πλάνο αλλά που τελικά διαμορφώνουν το πρόσωπο του ελληνικού κινηματογράφου προς το καλύτερο.

Συγκεκριμένα στην ατζέντα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, φέτος, βρίσκονται τα παρακάτω:

Μαζί με το ΕΚΚ συμμετέχει στην κορυφαία δράση του Marché du Film (Αγορά) του Φεστιβάλ των Καννών, το Producers Network, στηρίζοντας παραγωγούς από την Ελλάδα.

Στο Φεστιβάλ των Καννών θα ολοκληρωθεί η σειρά Think Tanks για το μέλλον των κινηματογραφικών αγορών, μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία συμβουλευτικής The Catalysts και με το European Film Market του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπως επίσης το Marché du Film των Καννών. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση στις 22 Μαΐου στις Κάννες.

Μια νέα συνεργασία με την IEFTA (International Emerging Film Talent Association), για τη στήριξη των δημιουργών ντοκιμαντέρ, θα ανακοινωθεί στη διάρκεια του Marché du Film στις Κάννες. Μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία που θα ξεκινήσει στην Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3/2024). Μείνετε συντονισμένοι!

Η επικεφαλής της Αγοράς του ΦΚΘ, Αγγελική Βέργου, θα συμμετάσχει στην τριμελή κριτική επιτροπή του Docs-in-Progress του τμήματος Cannes Docs του Marché du Film και η Έρρικα Ζαχαροπούλου, η οποία εργάζεται στον συντονισμό της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο φετινό Cannes Makers, ένα πρόγραμμα που διαμορφώνει τη νέα γενιά επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Στόχος του νέου προγράμματος είναι να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία, φέρνοντας σε επαφή τους συμμετέχοντες με τους ειδικούς του κλάδου.

Τέλος, στο πλαίσιο του Marché du Film, την Δευτέρα 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί δεξίωση για την προώθηση της ελληνικής κινηματογραφίας στους διεθνείς επαγγελματίες που θα βρεθούν στο Φεστιβάλ των Καννών. Ευκαιρία για δικτύωση των δημιουργών από την Ελλάδα στην πιο σημαντική κινηματογραφική αγορά του κόσμου, για την ανάπτυξη νέων σχεδίων και ταινιών, για εξεύρεση συμπαραγωγών, χρηματοδοτήσεων και νέων συνεργασιών, καθώς και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως τόπου γυρισμάτων διεθνών παραγωγών.

Με άλλα λόγια, το ελληνικό περίπτερο (#129), στο Village International Riviera της λεωφόρου Κρουαζέτ των Καννών που παρουσιάζει τις δράσεις του ΕΚΚ, του ΦΚΘ, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θα είναι το κέντρο όλης της δραστηριότητας που αφορά την Ελλάδα προσφέροντας χώρο εργασίας σε όλους τους Έλληνες επαγγελματίες αλλά και ιδανικές συνθήκες για συναντήσεις και networking.

Όλα μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο σκηνοθέτη και το ζωντανό παράδειγμα είναι ο Μανώλης Μαυρής, ο μοναδικός Ελληνας που φέτος διαγωνίζεται στις Κάννες με ταινία, την μικρού μήκους «Midnight skin» στο πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής.

Ηδη βραβευμένος στο φεστιβάλ των Καννών το 2021, με την ταινία του «Brutalia εργάσιμες μέρες» επίσης στην Εβδομάδα Κριτικής, ο Μαυρής βρήκε στήριξη από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως και από τη Γαλλική Κρατική Τηλεόραση για την χρηματοδότηση την παραγωγή του «Μidnight Skin». Επιπλέον, το φετινό φεστιβάλ των Καννών επέλεξε το σενάριο της πρώτης μεγάλους μήκους ταινίας του σε ειδικό πρόγραμμα στο οποίο διαγωνίζεται μαζί με άλλους έξι νέους σκηνοθέτες (δείτε εδώ συνέντευξη του Μανώλη Μαυρή: https://www.tovima.gr/print/culture/ekana-tainia-lf-enan-efialti-crtis-miteras-mou/

Ο σκηνοθέτης Μανώλης Μαυρής στα γυρίσματα του «Midnight skin»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό