33.2 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ιταλία: Σύλληψη υπόπτου για φοροδιαφυγή με καλλυντικά

Ειδήσεις Ελλάδα

(Λουξεμβούργο, 16 Μαΐου 2024)

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στο Μιλάνο (Ιταλία), η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) συνέλαβε τον ύποπτο αρχηγό μίας περίπλοκης φορολογικής απάτης που αφορούσε την πώληση καλλυντικών. Πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν, μετά από εντολή του δικαστή για προκαταρκτικές έρευνες του Δικαστηρίου της Ρώμης.

Ταυτόχρονα ανακριτικά μέτρα έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Στο στόχαστρο  της EPPO βρίσκεται μια εταιρεία με έδρα τη Ρώμη, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο αρωμάτων και καλλυντικών. Η εν λόγω εταιρεία είναι μέρος ενός σχεδίου αποφυγής καταβολής του ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας δίκτυο εικονικών εταιρειών και εικονικές εκπτώσεις φόρου, καθώς και πλαστά τιμολόγια για επιχειρηματικές συναλλαγές που στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιήθηκαν.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η εταιρεία απέκτησε παράνομα πρόσβαση σε μεγάλα δάνεια, με δημόσιες εγγυήσεις που παρέχονται από κονδύλια της ΕΕ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), τα οποία χορηγήθηκαν από διάφορα πιστωτικά ιδρύματα με την υποβολή παραποιημένων εγγράφων. Αυτή η συμπεριφορά επέτρεψε στον ύποπτο να αποκτήσει παράνομα κέρδη, μέρος των οποίων θεωρείται ότι ξεπλύθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – αποσπώντας πόρους από την εταιρεία, σε βάρος των πιστωτών, γεγονός που οδήγησε στην πτώχευση της εταιρείας.

Υπολογίζεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης προκάλεσαν ζημία άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ και των εθνικών προϋπολογισμών σε απλήρωτο ΦΠΑ και απώλεια επιπλέον 1,6 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της παράνομης λήψης δανείων από τράπεζες.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό