20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ισχυρός σεισμός στο Αφγανιστάν- Πάνω από 1.000 οι νεκροί 

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες το δυτικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 40 χιλιόμετρα από τη δυτική πόλη Χεράτ γύρω στις 11:00 τοπική ώρα.

Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές, και άνθρωποι  εγκλωβίστηκαν κάτω από ερείπια ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυροί μετασεισμοί.

Ο διευθυντής του επαρχιακού νοσοκομείου της Χεράτ είπε στο BBC ότι τουλάχιστον 255 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 500 άλλοι έχουν τραυματιστεί. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν είναι οριστικός και ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Μπιλάλ Καριμί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 1.000.  «Δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλός», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός ανέρχεται σε «πάνω από 1.000 νεκρούς».

Η Χεράτ βρίσκεται 120 χιλιόμετρα ανατολικά των συνόρων με το Ιράν και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2019.

Σημειώνεται ότι το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς – ειδικά στην οροσειρά Χίντου Κους, καθώς βρίσκεται κοντά στη συμβολή της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η επαρχία Πακτίκα επλήγη από σεισμό 5,9 βαθμών Ρίχτερ, που άφησε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και δεκάδες χιλιάδες άστεγους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό