20.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ισχυρές αναταράξεις και μεγάλη πτώση στην Αθήνα -Υψηλό τριών εβδομάδων στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι τραπεζικές πιέσεις που έφτασαν ως το -5% παρέσυραν τον Γενικό Δείκτη, που υποχώρησε -2,47% στις 1.267,33  μονάδες.

Η αγορά συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 3,87%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 86,53 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 25.524.056 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,92%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,00%.

Αντιθέτως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτίναξαν το πρόσφατο αρνητικό κλίμα και ξεκίνησαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με ώθηση από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο δείκτης Stoxx 600 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Αυγούστου στις πρωινές συναλλαγές, διαπραγματευόμενος έως και 0,8% υψηλότερα, πριν περιορίσει τα κέρδη του στο 0,3%.

Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,9% και οι ταξιδιωτικές κέρδισαν 1%, καθώς το κλίμα γύρω από τις μετοχές βελτιώθηκε μετά την έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές είδαν σημάδια επιβράδυνσης που θα μπορούσαν να περιορίσουν την τάση των «γερακιών» της Federal Reserve.

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαϊκός κλάδος των βασικών πόρων σημείωσε άνοδο 0,7%, αφού η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων τόνωσης και στήριξης του προβληματικού κλάδου ακινήτων της.

Επίσης, τη Δευτέρα, τα στοιχεία για το γερμανικό εμπόριο έδειξαν μείωση των εξαγωγών κατά 0,9% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μείωση 1,5% σε μηνιαία βάση στις εξαγωγές του Ιουλίου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία επιβραδύνεται σε πολλούς τομείς.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο σεμινάριο διακεκριμένων ομιλητών που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Κέντρο, εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό