20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ιστορική νίκη της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Μέχρι το 2017 και το ματς Κυπέλλου, στο οποίο η ΑΕΚ κέρδισε 2-1 τον Ολυμπιακό μέσα στο Καραϊσκάκη, είχε να τον κερδίσει στο σπίτι του από το 2010 και ήδη ο καιρός μάς φάνηκε πολύς. Σκεφθείτε, λοιπόν, πόσος… πολύς είχε γίνει ο καιρός στις 12 Ιουνίου του 1960, όταν η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με 1-0 στο Καραϊσκάκη, καταρρίπτοντας μια αρνητική παράδοση 13 ετών!

Μετά το 2-3 του 1947 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, η ΑΕΚ δεν είχε καταφέρει να νικήσει εκεί. Είχε μεσολαβήσει η δεκαετία του ’50 που ήταν η καλύτερη του Ολυμπιακού και πολύ κακή για την ΑΕΚ, η οποία μάλιστα δεν κατάφερνε να προκριθεί κάθε χρόνο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πριν την έλευση του Κώστα Νεστορίδη ήταν μια μέτρια ομάδα που τερμάτιζε χαμηλά ακόμα και στο πρωτάθλημα της Αθήνας.

Το καλοκαίρι του 1960 όμως –στα τελειώματα του πρώτου πρωταθλήματος Α’ Εθνικής- ήταν μια ομάδα σαφώς ανώτερη από τον γερασμένο Ολυμπιακό, τον οποίον είχε νικήσει με 1-0 και στον αγώνα του πρώτου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν μάλιστα πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα και μετά από εκείνη τη νίκη ήταν «σίγουρη» πρωταθλήτρια, καθώς απείχε τρεις βαθμούς από τον δεύτερο Παναθηναϊκό και απέμεναν τέσσερις αγωνιστικές. Όμως, στο τέλος… κατάφερε να χάσει τον τίτλο.

Το  γκολ της νίκης (σε ένα μάλλον μέτριο ματς) είχε πετύχει με κεφαλιά ο Ανδρέας Σταματιάδης στο 64’ μετά από κόρνερ του Κώστα Νεστορίδη. Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε από εκείνο τον αγώνα, ο γκολκίπερ της ΑΕΚ και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της ομάδας Στέλιος Σεραφείδης μπλοκάρει την μπάλα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Βερνέζης, Πολύζος, Παπαποστόλου, Σοφιανίδης, Πετρίδης, Νεστορίδης, Σταματιάδης, Αμπος

Στις 12 Ιουνίου

12/6/32 ΑΕΚ-Αρης 0-3 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –μία ακόμα ήττα στην πορεία κατρακύλας της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα του 1932 που κατέκτησε ο Αρης)

12/6/66 ΑΕΚ-Ηρακλής 3-0 (Α’ Εθνική –παρά τη νίκη της, η ΑΕΚ έκανε ένσταση κακή συμμετοχής παικτών του Ηρακλή, ο οποίος είχε ήδη χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα 25 αμειβομένους ποδοσφαιριστές, αν και το όριο ήταν οι 22)

12/6/77 ΑΕΚ-Καβάλα 3-1 (Α’ Εθνική – ο Νίκος Χρηστίδης θύμισε την προ τριών μηνών επική πρόκριση επί της ΚΠΡ, αποκρούοντας πέναλτι στο 98’)

12/6/83 Παναχαϊκή-AEK 0-0  (Α’ Εθνική –σημαδεμένες κίτρινες κάρτες από τον Δραμινό διαιτητή Κοντογιαννίδη και τιμωρίες Μανωλά και Καραγκιοζόπουλου, εν όψει του πρώτου ημιτελικού με τον Ηρακλή).

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό