26.4 C
Athens
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Ιστορικά αγχωμένοι και αποστασιοποιημένοι οι εργαζόμενοι σήμερα, δείχνει έρευνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια νέα δημοσκόπηση της Gallup που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι ιστορικά αγχωμένοι, αποστασιοποιημένοι από τη δουλειά τους και όλο και περισσότερο τσακώνονται με τα αφεντικά τους. Η έρευνα της Gallup «State of the Global Workplace 2023» εξέτασε το πώς «οι εργαζόμενοι αισθάνονται για την εργασία και τη ζωή τους, έναν σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της οργανωτικής ανθεκτικότητας και απόδοσης».

Το 59% των εργαζομένων «παραιτείται σιωπηλά»

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που μεταδίδει το CNN, αποκάλυψαν ότι το 59% των εργαζομένων «παραιτείται σιωπηλά», δηλαδή δεν είναι αφοσιωμένοι- και το 18% «παραιτείται δυνατά», που είναι η πράξη της ενεργής αποδέσμευσης (αλλά εξακολουθεί να απασχολείται). Η Gallup εκτίμησε ότι η χαμηλή δέσμευση κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Gallup ρώτησε τους εργαζόμενους τι θα έκανε τη δουλειά τους καλύτερη, και η πλειοψηφία των απαντήσεων – ίσως παραδόξως – δεν αφορούσε μισθούς και παροχές, αλλά μάλλον θέματα όπως μεγαλύτερη αυτονομία, σαφείς στόχοι και αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

Σε επίπεδα ρεκόρ το άγχος στην εργασία

Το άγχος στην εργασία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με την Gallup. Περίπου το 44% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι βιώνουν «πολύ» άγχος στην εργασία τους, γεγονός που αντιστοιχεί στα αποτελέσματα της έρευνάς της για το 2021 και συνεχίζει μια «τάση αυξημένου άγχους που ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα».

Το τι συμβάλλει σε αυτό το άγχος δεν αποκαλύπτεται, αφού η Gallup δεν ρωτά – αλλά η έκθεση υποθέτει ότι εσωτερικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της εργασίας και της χαμηλής δέσμευσης, καθώς και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, ωθούν τα επίπεδα άγχους σε υψηλότερα επίπεδα.

Περισσότεροι από τους μισούς – 51% – του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναζητούν ενεργά μια νέα θέση εργασίας.

Η Gallup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ηγέτες πρέπει να ασχολούνται ενεργά με τους υπαλλήλους τους για να τους κάνουν να είναι ικανοποιημένοι και ότι η υψηλή δέσμευση των εργαζομένων δεν σημαίνει και ευτυχία.

«Η αληθινή δέσμευση σημαίνει ότι οι άνθρωποί σας είναι ψυχολογικά παρόντες για να κάνουν τη δουλειά τους. Καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν, έχουν αυτά που χρειάζονται και έχουν έναν υποστηρικτικό διευθυντή και μια υποστηρικτική ομάδα. Ξέρουν γιατί η δουλειά τους έχει σημασία. Είναι έτοιμοι να εργαστούν», αναφέρει η έκθεση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό