29.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ισραήλ- Παλαιστίνιοι: Αιματοχυσία χωρίς τέλος

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αιματηρή βία επιστρέφει και πάλι στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί  και 100 τραυματίες από την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Τσαχάλ (ισραηλινού στρατού) εδώ και 20 χρόνια, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη. Κάπου 3.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό για να σωθούν από τα ισραηλινά πυρά.

Λίγο μετά, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος πέφτει με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στο κέντρο του Τελ Αβίβ και τραυματίζει επτά άτομα, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά ενός περαστικού πολίτη. Εκπρόσωπος της Χαμάς χαιρετίζει την επίθεση στο Τελ Αβίβ ως την «πρώτη απάντηση στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του λαού μας στη Τζενίν». Και φυσικά έπεται δραματική συνέχεια.

Στη Τζενίν η επιχείρηση του Τσαχάλ ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας και σύμφωνα  με την ανακοίνωση του στρατού, πλησιάζει στο τέλος της. Σύμφωνα με τον στρατό, στόχος της επίθεσης στον καταυλισμό ήταν η εξόντωση Παλαιστινίων «τρομοκρατών».  Οι στρατιώτες αποχωρούν σιγά σιγά και οι χιλιάδες άμαχοι θα επιστρέψουν σιγά σιγά στις εστίες τους στον καταυλισμό, που φιλοξενεί συνολικά 17.000 παλαιστινίους. Μόνο που οι πληγές θα ματώνουν συνεχώς.

Άλυτες οι αιτίες

«Η στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν θα δημιουργήσει όμως μια άλλη γενιά απελπισμένων Παλαιστινίων», όπως γράφει η εφημερίδα Χααρέτζ. « Ο εκπρόσωπος του στρατού, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας θα καταστήσουν σαφές ότι οι στόχοι της αποστολής επιτεύχθηκαν-επλήγησαν ένοπλοι μαχητές, συνελήφθησαν καταζητούμενα άτομα και κατασχέθηκαν πυρομαχικά και όπλα. Όλα αυτά τα επιτεύγματα-χωρίς ισραηλινές απώλειες, εκτός από έναν στρατιώτη με μικροτραυματισμούς- θα αυξήσουν το αίσθημα ικανοποίησης στο Ισραήλ», γράφει η ισραηλινή εφημερίδα και προσθέτει πικρόχολα: « Για το ισραηλινό κοινό, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν , οι εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές του καταυλισμού ,δεν μπορούν να θολώσουν την αίσθηση της νίκης. Κάθε Παλαιστίνιος αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ και ως εκ τούτου αποτελεί νόμιμο στόχο. Δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση για την ουσία της σύγκρουσης και τις επιπτώσεις της».

Τζενίν: «Η χειρότερη επιδρομή εδώ και πέντε χρόνια» – 9 Παλαιστίνιοι νεκροί και 100 τραυματίες

Ζούσε ακόμη ο Γιάσερ Αραφάτ, όταν πριν από δύο δεκαετίες, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση κατά των παλαιστινίων μαχητών στη Τζενίν. Σήμερα, το Ισραήλ πολεμά εκείνους που ήταν μωρά και νήπια τότε ή δεν είχαν γεννηθεί ακόμα. Η γενιά που γεννήθηκε μετά τις ειρηνευτικές Συμφωνίες του Όσλο το 1993 και μεγάλωσε μέσα σε συνεχείς συγκρούσεις, αλλά και με την διεθνή αδιαφορία για το Παλαιστινιακό, έχει δυστυχώς μπολιαστεί με πολύ θυμό, αγανάκτηση και απελπισία, καθώς δεν βλέπει κανένα μέλλον.

«Δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να κρατούν όπλα και να πυροβολούν, αλλά και για το Ισραήλ κάθε τέτοια στρατιωτική επιχείρηση ανοίγει το δρόμο για περισσότερους γύρους συγκρούσεων και αιματοχυσίας», σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα. Γιατί ουδείς ενδιαφέρεται πραγματικά  για μια ειρηνευτική συμφωνία που να δίνει εθνικά δικαιώματα και στους Παλαιστινίους. Οι νεαροί Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν υπό ισραηλινή κατοχή και ελέγχους, ενώ τις υποθέσεις τους διαχειρίζεται μια αδύναμη έως ανύπαρκτη Παλαιστινιακή Αρχή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό