18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Live η συζήτηση στη Βουλή

Ειδήσεις Ελλάδα

Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κορυφώνεται την Παρασκευή (8/3) με την διαδικασία της ψηφοφορίας.



Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές, όπως αναφέρεται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων.

Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό.

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στέρεο συνταγματικό βήμα

Ως ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αποκρούοντας όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Προς επίρρωση των λεγομένων του παρέθεσε τα ονόματα κορυφαίων συνταγματολόγων που ενισχύουν με τις γνωμοδοτήσεις και την αρθρογραφία τους πλήρως την κυβερνητική άποψη, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος, Σκουρής Σπυρόπουλος, Δελής για να συμπληρώσει «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και το χρόνο να περιμένει και να παραμένει στάσιμη, είμαστε η τελευταίοι στον κόσμο που έχουμε τέτοια διάταξη όπως είναι το άρθρο 16 και είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πλήρως τους μύθους για τις βάσεις εισαγωγής στα κρατικά και στα μη κρατικά πανεπιστήμια και ανέφερε, «Δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στην δημόσια ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9. Όποιος το υποστηρίζει συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Εμείς νομοθετούμε πως όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Ρίξτε μια ματιά στα πανεπιστήμια της Κύπρου και θα δείτε το πλαίσιο εισαγωγής, τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ υψηλότερα από αυτά που διακινούνται στην ελληνική αρθρογραφία ή υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση».

Ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την επιχορήγηση του δημόσιου πανεπιστημίου. «Τα 176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυξάνουμε κάθε χρόνο την επιχορήγηση του, η οποία έως το 2018 μειώνονταν. Επενδύουμε πλέον του ενός δισεκατομμυρίου σε υποδομές και ταυτόχρονα αυξάνουμε το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στις 2.500 ευρώ για τα πανεπιστήμια της επαρχίας».

«H κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων»

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης. Σημείωσε ότι «αυτή η πορεία αποτυπώνεται σε ολόκληρο το σχέδιο νόμου και όχι μόνο στο Δ΄ μέρος, αυτό για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο οποίο έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο ο δημόσιος διάλογος». Όπως είπε, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, υιοθετώντας μάλιστα τη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων των πρυτάνεων.

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι «αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές τής σύγχρονης εποχής». Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη συνταγματικότητα των σχετικών άρθρων είπε ότι «το νόημα των διατάξεων του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή από την ένταξη και τη θέση τού συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα της ισχύουσας έννομης τάξης, καθώς και από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και εν γένει συνθήκες». Το Σύνταγμα, προσέθεσε, επιδιώκει να αποκτήσει το στοιχείο της μακροβιότητας και με τις διατάξεις επιχειρεί να τυποποιήσει νομικά τον μακρύ ιστορικό σκοπό του».

«Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν μπορεί να είναι εμπόριο»

Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων επέκρινε την κυβέρνηση, ο εισηγητής του μειοψηφίας Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτική επιλογή τής κυβέρνησης για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου «δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει τη μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνέχισε: «Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν μπορεί να είναι εμπόριο, δεν μπορεί να είναι επιχείρηση». Υπογράμμισε επίσης ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί και όχι να ορίζεται και να κατευθύνεται από τους νόμους της αγοράς.

«Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι «απολύτως απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος» είπε ο αγορητής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης. «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του Συντάγματος, αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα θεσμικά, στην συζήτηση για την αναθεώρησή του», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Σε φραντσάιζ ”παραρτήματα”, που θα μοιάζουν με πανεπιστήμια και θα παροξύνουν μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων, δεν συναινούμε».

Η κυβέρνηση αγνοεί αυτούς που πραγματικά αφορά αυτό το «έκτρωμα» και επιλέγει να ακούει τον ΣΕΒ, τα επιμελητήρια και τις εργοδοτικές ενώσεις, είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά. Δεν ακούτε την πραγματική πλειοψηφία είπε η κυρία Κτενά, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Χαίρει «ιδιαίτερης ερμηνείας» ότι το άρθρο 16 περιέχει το ρήμα «απαγορεύω» και το επίρρημα «αποκλειστικά» (από δημόσια ιδρύματα) ρώτησε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κων/νος Μπούμπας. Θέλετε να ξεκινήσετε μία συζήτηση περί της αναθεώρησης του άρθρου 16; Ξεκινήστε την, με τις 180 και 200 ψήφους που χρειάζεται, και με τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, όπως προστάζει ο νομοθέτης, είπε ο κ. Μπούμπας.

Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών αλλά και αποφοίτων είπε η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη. Θέλετε μπίζνες ακόμα και εάν είναι να παραβιαστεί το Σύνταγμα οι νόμοι και το κράτος δικαίου, προσέθεσε η κυρία Τζούφη, το κόμμα της οποίας κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, όπως νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΚΟ Νίκη.

Πολλοί επικαλούνται το Σύνταγμα «α λα καρτ» είπε ο αγορητής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Ιωάννης Κόντης. «Υπάρχουν κάποιοι που μας πάνε στο εκλογοδικείο και θέλουν να μοιράσουν τις έδρες μας σαν τραπουλόχαρτα […] Να είμαστε υπέρμαχοι του Συντάγματος πάντοτε και όχι όποτε μας συμφέρει, είτε ιδεοληπτικά είτε επειδή …είναι οι Σπαρτιάτες… ρίχτους στην καταβόθρα» είπε ο κ. Κόντης.

Η αγορήτρια της ΚΟ Νίκη, Ασπασία Κουρουπάκη ρώτησε εάν είναι σύμφωνο με την αρχή τής διάκρισης των εξουσιών, η κυβέρνηση να νομοθετεί αντίθετα στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν επί της συνταγματικότητας ενός τόσο σοβαρού ζητήματος όπως η λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ; Ποιος ασκεί τη δικαστική εξουσία σε αυτή τη χώρα; Οι δικαστές ή οι βουλευτές; είπε η κυρία Κουρουπάκη.

Κατρίνης: «Όχι στο εμπόριο πτυχίων – Ναι στην αναθεώρηση του άρθρου 16»

«Καθαρές κουβέντες. Σε αυτό το εμπόριο πτυχίων και ψευδούς εικόνας εμείς λέμε όχι. Λέμε όμως ναι στο διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, λέμε ναι σε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, λέμε ναι σε ένα ενισχυμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, λέμε ναι σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο που δεν θα έχει ως προτεραιότητα την επένδυση στο κέρδος με κάθε τίμημα, αλλά την επένδυση στους φοιτητές και στην Παιδεία», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ολομέλεια.

«Μετά τα funds που πήραν τα δάνεια των πολιτών και τον έλεγχο μεγάλου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε και την είσοδο των funds στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε ο κ.Κατρίνης και πρόσθεσε ότι το ΠαΣοΚ πιστεύει ότι μπορούν να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευση, δηλαδή εν προκειμένω ό,τι αφορά ιδιωτικοποίηση μέσω διδάκτρων της ανώτατης εκπαίδευσης, και θα υπερψηφίσουμε ό,τι αφορά ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Τοποθετούμενη ως εισηγήτρια του κόμματός της στο νομοσχέδιο, είπε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα επανέρχεται στη «δέσμευση» της κυβέρνησης, «ότι πια δεν μιλάτε για υπέρβαση του Συντάγματος ούτε για υπερσυνταγματικής ισχύος ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά μιλάτε για νομοθέτηση στο πλαίσιο του Συντάγματος [..] Και θα επανέλθουμε την ώρα που άλλοι θα σας καλούν να αναθεωρήσετε το Σύνταγμα..» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση της έναντι της τήρησης του Συντάγματος εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Όταν κάποιοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, για την κυβέρνηση δεν υπάρχει Σύνταγμα, αλλά όταν όμως μαζεύονται 1.300.000 υπογραφές με το αίτημα να οδηγηθούν στην φυλακή οι εγκληματίες των Τεμπών, τότε απλά απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτοί είστε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική Λύση είναι διαφορετική από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που τάσσονται «υπέρ του πολέμου και της δυστυχίας των Ελλήνων», ενώ το κόμμα του «υπέρ της ειρήνης και της ευτυχίας των Ελλήνων.»

Πολάκης: «Είναι η αρχή της αντίστροφης σας πορείας»

«Το νομοσχέδιο δεν θα περπατήσει. Θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τους αγώνες των ανθρώπων» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Προέβλεψε μάλιστα ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει αύριο, αυτό, θα είναι από τα πρώτα (νομοσχέδια) που θα καταργήσει.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «αυτός ο καημός σας, που τον υλοποιείτε σήμερα, είναι και η αρχή της αντίστροφης σας πορείας. Πρώτον, διότι διασπάτε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο στηρίζεστε: Μια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα την οποία καταπνίγετε προς όφελος ισχυρότερων οικονομικών κολοσσών. Επίσης, διότι στερείται την ελπίδα από πάρα πολλά παιδιά, που δεν έχουν τα χρήματα προκειμένου να ανέβουν κοινωνικά. Και αυτή η οργή, αυτή η βοή θα δημιουργήσει τους κοινωνικούς όρους και τις πολιτικές προϋποθέσεις για να σας ρίξει με κρότο» είπε ο κ. Πολάκης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Δευτέρα. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της ΚΟ Νέα Αριστερά, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Νίκη, ενώ την επιφύλαξή τους να τοποθετηθούν στη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ισοπέδωση της ανώτατης παιδείας και παραβίαση του Συντάγματος. Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Think Τank Έρευνας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο η «έρευνα δεν αποτελεί κριτήριο ούτε για την αδειοδότηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε για τη στελέχωσή τους».

Την απόφαση για καταψήφιση του νομοσχεδίου επιβεβαίωσαν χθες οι βουλευτές του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής και με τη σαφή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία». «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους» ανέφερε.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «έκτρωμα».

Η Ελληνική Λύση σημειώνει πως για την κυβέρνηση όταν κάποιοι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τότε δεν υπάρχει σύνταγμα.

Η Νέα Αριστερά τονίζει η ιδέα της κυβέρνησης πως πρέπει να επικρατήσει ένας ακαδημαϊκός νεοφιλελευθερισμός θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα και θα ηττηθεί.

Οι Σπαρτιάτες χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και οι βουλευτές της Νίκης καταλογίζουν απόπειρα παράκαμψης με νόμο των αποφάσεων του συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Πλεύση Ελευθερίας τονίζει ως πρωταρχική την υποχρέωση της Πολιτείας για παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας σε όλα τα παιδιά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό