18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ιδανική τεχνική ατραυματικής χειρουργικής

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Δημήτριος Λύρας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός μας ενημερώνει

Tα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι οι ασθενείς, οι οποίοι επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική που προσφέρει ο τομέας της Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, απόλυτα φιλική προς τους ασθενείς, που εφαρμόζεται με στόχο να αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες ή φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες του ισχίου με προθέσεις, ανακουφίζοντας από τον πόνο και επαναφέροντας την κινητικότητά τους.

Σε ποιους απευθύνεται; Υποψήφιοι για την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι κυρίως οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Πρόκειται για μια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, η οποία οδηγεί σταδιακά σε μείωση του εύρους κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης, δυσκολεύοντας τις κινήσεις στην πάσχουσα περιοχή και περιορίζοντας σημαντικά την καθημερινή δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στο άρθρο που ακολουθεί, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κος Δημήτριος Λύρας, συνιδρυτής της NSO Clinic και Διευθυντής του Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης και Μεγάλων Αρθρώσεων στο Metropolitan General, με εξειδίκευση στις αρθροπλαστικές των μεγάλων αρθρώσεων, όπως αυτές του ισχίου (AMIS) και του γόνατος (PSI), μας δίνει απαντήσεις στις κυριότερες ερωτήσεις γύρω από τη μέθοδο AMIS και τα πλεονεκτήματά της.

Τα αίτια που θα οδηγήσουν έναν ασθενή σε ολική αρθροπλαστική ισχίου

Τα αίτια που θα οδηγήσουν έναν ασθενή στην απόφαση να υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι κατά κύριο λόγο κλινικά. Με άλλα λόγια, ο πόνος, η δυσκαμψία, οι δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες και η έκπτωση της ποιότητας ζωής εν γένει, είναι οι κυριότεροι παράγοντες για τους οποίους ένας ασθενής θα επιδιώξει μία μόνιμη λύση στο πρόβλημά του. Στα αρχικά στάδια η αρθρίτιδα εμφανίζει κρίσεις με ήπια συμπτώματα, τα οποία αποδράμουν και επανεμφανίζονται μετά από κάποιο διάστημα. Όσο περνάει ο καιρός οι κρίσεις γίνονται πιο συχνές και ο πόνος πιο δυνατός. Όταν φτάσει κάποιος στο σημείο να έχει μόνιμο πόνο και να έχει επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής του, τότε λέμε ότι ήρθε η ώρα να αναζητήσει μία μόνιμη λύση, η οποία δεν είναι άλλη από την ολική αρθροπλαστική.

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές για την αρθροπλαστική ισχίου

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αρθροπλαστική ισχίου αφορούν στην πρόσθια προσπέλαση ή αλλιώς στη μέθοδο AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery). Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου;

Δεν τραυματίζονται καθόλου μαλακά μόρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από το μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και την εξάλειψη της ανάγκης τήρησης προφυλάξεων από τον ασθενή. Στις παλαιότερες μεθόδους, τα μαλακά μόρια (μυς και τένοντες) διατέμνονται κατά την επέμβαση και στη συνέχεια ράβονται. Μέχρι να επουλωθούν τα μαλακά μόρια και για διάστημα 6-8 εβδομάδων, ο ασθενής πρέπει να τηρεί προφυλάξεις όσον αφορά στην κινητοποίηση και τις κινήσεις για να προληφθεί το εξάρθρημα της αρθροπλαστικής. Επίσης, με αυτή τη μέθοδο έχουμε λιγότερη απώλεια αίματος (συνήθως δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος).
Η ύπτια θέση του ασθενή κατά την επέμβαση. Αυτό προσφέρει στο χειρουργό τη δυνατότητα λήψης ακτινοσκόπησης (ακτινογραφίας) κατά την τοποθέτηση των υλικών και τη σωστή μέτρηση του μήκους του σκέλους με σκοπό να επιτευχθεί ισοσκελισμός. Με άλλα λόγια, εξασφαλίζουμε ότι τα υλικά μας θα τοποθετηθούν στη σωστή θέση και το μήκος των κάτω άκρων θα είναι το ίδιο μετεγχειρητικά.
Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ σύντομη. Ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο τη μέρα του χειρουργείου και η διάρκεια παραμονής είναι ιδιαίτερα μικρή (1 έως 3 ημέρες συνολικά). Η κινητοποίηση είναι άμεση, η αποκατάσταση ταχύτατη και το ποσοστό των επιπλοκών λόγω θρόμβωσης μικρότερο, καθώς με την άμεση κινητοποίηση αποφεύγεται η στάση του αίματος.
Οι ασθενείς κινητοποιούνται αμέσως και η αποκατάσταση είναι ταχύτατη. Σε αρχικό στάδιο, ο ασθενής κινητοποιείται με κάποιο βοήθημα και το εγκαταλείπει όταν νιώσει ασφάλεια. Σχεδόν όλοι οι  ασθενείς είναι ικανοί να βαδίσουν ανεξάρτητα, από 2 έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα φυσικά και με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του καθενός. Σε περιπτώσεις υπέρβαρων ασθενών και ασθενών με προχωρημένη οστεοπόρωση, δίνεται η οδηγία της μερικής φόρτισης (συνήθως με τη χρήση μίας βακτηρίας) για 3-4 εβδομάδες, με σκοπό να προφυλαχτεί το υλικό και να ενσωματωθεί με το οστό.

Υπάρχουν ενδεχόμενες επιπλοκές;

Η AMIS είναι μία δύσκολη χειρουργική τεχνική, που έχει μεγάλης διάρκειας καμπύλη εκμάθησης και απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση από μέρους του χειρουργού. Ενώ η μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα και χαμηλότερα ποσοστά όσον αφορά στις γενικές επιπλοκές της επέμβασης σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους, θα λέγαμε πως χαρακτηρίζεται από κάποιο «ιδιαίτερο» μειονέκτημα. Αυτό αφορά στη λίγο πιο αυξημένη σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους πιθανότητα κατάγματος του μηριαίου και της ποδοκνημικής κατά την προετοιμασία του μηριαίου αυλού. Ωστόσο, στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού ο κίνδυνος αυτός είναι, φυσικά, ελάχιστος.

Έχει θέση η ρομποτική χειρουργική στην αρθροπλαστική ισχίου με πρόσθια προσπέλαση;

Η ρομποτική χειρουργική έχει θέση μόνο στις παλαιότερες μεθόδους (την οπισθοπλάγια και την προσθιοπλάγια). Σε αυτές τις μεθόδους ο ασθενής είναι τοποθετημένος στο χειρουργικό τραπέζι σε πλάγια θέση. Λόγω της θέσης αυτής δεν είναι εύκολος ο προσανατολισμός και η εξασφάλιση τόσο της σωστής τοποθέτησης των προθέσεων, όσο και της επίτευξης ισοσκελισμού των άκρων, με αποτέλεσμα η ρομποτική χειρουργική να μπορεί να βοηθήσει.

Αντίθετα, στην πρόσθια προσπέλαση ο ασθενής είναι ξαπλωμένος σε ύπτια θέση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο χειρουργός να χρησιμοποιήσει ακτινοσκοπικό μηχάνημα, δηλαδή λήψη ακτινογραφίας σε πραγματικό χρόνο και να τοποθετήσει τα υλικά στην επιθυμητή θέση. Επίσης, λόγω της θέσης του ασθενή μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το μήκος του σκέλους και να επιτύχουμε ισοσκελισμό των άκρων. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι η ρομποτική χειρουργική δεν έχει χρησιμότητα στις αρθροπλαστικές ισχίου με πρόσθια προσπέλαση.

Σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη η αναθεωρητική επέμβαση;

Η ποιότητα των προθέσεων, η μικρή ηλικία, η έντονη δραστηριότητα και το αυξημένο σωματικό βάρος  του ασθενή είναι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στο χρόνο επιβίωσης μίας αρθροπλαστικής. Αναθεώρηση μίας αρθροπλαστικής ισχίου πρέπει να γίνεται:

όταν υπάρχει λοίμωξη στα υλικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα,
όταν είναι τοποθετημένες οι προθέσεις σε λάθος θέση κατά την πρώτη επέμβαση,
όταν λόγω παρέλευσης αρκετών ετών τα υλικά έχουν υποστεί χαλάρωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πονάει.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η επιβίωση των τελευταίας γενιάς προθέσεων έχει αυξηθεί σημαντικά και ότι στην κλινική μας η μέθοδος AMIS εφαρμόζεται και στις αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών ισχίου.

Ο Δημήτριος Λύρας είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, συνιδρυτής της NSO Clinic και Διευθυντής του Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης και Μεγάλων Αρθρώσεων στο Metropolitan General. Εξειδίκευσή του αποτελούν οι αρθροπλαστικές των μεγάλων αρθρώσεων και η χειρουργική του ορθοπαιδικού τραύματος, με το κύριο ενδιαφέρον του να εστιάζεται στις αρθροπλαστικές ισχίου (AMIS), γόνατος (PSI) και ώμου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα nsoclinic.gr ή καλέστε στα 216 004 6943/698 244 6357/694 654 1732 για κάθε σας απορία.Ακολουθήστετην NSO Clinic στα social media: Facebook, YouTube

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό